Oznojeno čelo, a nerijetko i pokoja suza klizne niz obraze nakon što ste zagrizli ljutu papričicu koja vas je lukavo "pozvala" da je zagrizete ili vas je pak iznenadila skrivena među namirnicma u vašem omiljenom jelu?
Prva reakcija koju većina ljudi slijedi: Posežete za čašom vode.
I napravili ste pogrešku.
Krivac za pečenje u ustima je spoj kapsaicin, koji se veže za bjelančevine na nepcima i uzrokuje osjećaj vrućine. Tada neuroni šalju mozgu poruku da se u tijelu nalazi nešto što uzrokuje toplinu i moguću bol, pojašnjava Christopher Gulgas, profesor kemije sa Sveučilišta u Cincinnatiju.
Ali kapsaicin se ne otapa u vodi pa ga voda koju ste popili, neće ukloniti iz usta, tvrdi Gulgas.
Voda ne, ali kocka leda da
Ipak, kocka leda može pomoći, dodaje. Voda neće olakšati bol, ali hladnoća hoće. Ali još bolje rješenje je prožvakati komad kruha jer će apsorbirati tekućinu iz usta i tako "povući" molekule kapsaicina s osjetilnih pupoljaka.
Ono što će najviše pomoći su mliječni proizvodi i to od punomasnog mlijeka, poput jogurta ili sladoleda, poručuje Gulgas.
Sada znate što vam je činiti idući put kada pojedete nešto ljuto, nemojte posezati za čašom vode, barem ne ako to radite samo da "ublažite vatru".
>>Ne volite ljutu hranu? Nakon ovoga ćete vjerojatno ipak malo 'stisnuti zube'
probao ljutu paprićicu zagristi i u sekundi požalio i to tamo gdje nisam imao ni leda ni sladoleda ni ičeg drugoga , a najrađe bih litru pelinkovca sasuo u grlo :)))