kralj među sirevima

Zašto je brie tako poseban? Ovo je sve što niste znali o ovom siru

Brie
Foto: Shutterstock
18.10.2015.
u 19:00

Tijekom stoljeća, sir je, uz aristokraciju, stekao popularnost i kod običnog puka.

Iako ima oko 500 službeno priznatih vrsta sireva u Francuskoj, Brie je najpopularniji.

Pričamo o mekom, masnom siru od kravljeg mlijeka s bijelom plemenitom plijesni.

I nije ta vrsta sira popularna samo u Francuskoj, njegovu "slavu" dijele diljem svijeta. Bogati kremasti okus, istovremeno blag i aromatičan, ovo je sir koji se odlično slaže s voćem, medom, džemovima. Sljubljuje se odlično uz pjenušac, ali i graševinu te istarsku malvaziju, chardonnay, sauvignon, traminac i rizling.

Kraljevski sir

Upravo je Brie de Melun poznat još od 8. stoljeća kao "kraljev sir". Legenda kaže da ga je najpoznatiji franački vladar Karlo Veliki, ujedno i jedan od slavnih povijesnih gurmana, naprosto obožavao. Tijekom stoljeća, sir je, uz aristokraciju, stekao popularnost i kod običnog puka. Tako je konačno 1815. godine na prijedlog francuskog diplomata Talleyranda na tzv. Bečkom kongresu, na kojemu se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama europskih država, brie i službeno proglašen kraljem među sirevima - roi de fromages.

Toliko mu se dopao da je tražio da mu se dva puta godišnje šalju pristojne količine tog sira iz Brie-a u kraljevsku palaču u Aix-la-Chapelle. Charles, vojvoda Orleanski, otac Louisa XII naručio je 20 tuceta koluta sira Brie-a za Božićni poklon svojim damama. Čuveni pisac basni La Fontaine (1621-1695) spominje ga u slavnoj basni “Lisica i gavran”: sir koji je gavran imao u kljunu bio je upravo Brie de Melun. Kažu također da je posljednja želja kralja Louisa XVI, prije nego su revolucionari 1791. njega i njegovu jednako slavnu suprugu Marie Antoinette odveli na giljotinu, bila da još jednom okusi brie. Na prijedlog francuskog diplomata Talleyranda na tzv. "Bečkom kongresu", na kojemu se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama europskih država, brie i službeno proglašen kraljem među sirevima.

Služi se ugrijan

Brie se servira na sobnoj temperaturi ili čak blago ugrijan. Izvadite ga iz hladnjaka najmanje pola sata prije serviranja. Jedno od najpopularnijih francuskih jela sa sirom je tzv. Brie en Croute, odnosno brie pečen u tijestu sa slojem voća.

>>Paški sir poslužuje se uz dalmatinski pršut ili slane inćune, ali i uz grožđe i kaduljin med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije