Iako ima oko 500 službeno priznatih vrsta sireva u Francuskoj, Brie je najpopularniji.
Pričamo o mekom, masnom siru od kravljeg mlijeka s bijelom plemenitom plijesni.
I nije ta vrsta sira popularna samo u Francuskoj, njegovu "slavu" dijele diljem svijeta. Bogati kremasti okus, istovremeno blag i aromatičan, ovo je sir koji se odlično slaže s voćem, medom, džemovima. Sljubljuje se odlično uz pjenušac, ali i graševinu te istarsku malvaziju, chardonnay, sauvignon, traminac i rizling.
Kraljevski sir
Upravo je Brie de Melun poznat još od 8. stoljeća kao "kraljev sir". Legenda kaže da ga je najpoznatiji franački vladar Karlo Veliki, ujedno i jedan od slavnih povijesnih gurmana, naprosto obožavao. Tijekom stoljeća, sir je, uz aristokraciju, stekao popularnost i kod običnog puka. Tako je konačno 1815. godine na prijedlog francuskog diplomata Talleyranda na tzv. Bečkom kongresu, na kojemu se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama europskih država, brie i službeno proglašen kraljem među sirevima - roi de fromages.
Toliko mu se dopao da je tražio da mu se dva puta godišnje šalju pristojne količine tog sira iz Brie-a u kraljevsku palaču u Aix-la-Chapelle. Charles, vojvoda Orleanski, otac Louisa XII naručio je 20 tuceta koluta sira Brie-a za Božićni poklon svojim damama. Čuveni pisac basni La Fontaine (1621-1695) spominje ga u slavnoj basni “Lisica i gavran”: sir koji je gavran imao u kljunu bio je upravo Brie de Melun. Kažu također da je posljednja želja kralja Louisa XVI, prije nego su revolucionari 1791. njega i njegovu jednako slavnu suprugu Marie Antoinette odveli na giljotinu, bila da još jednom okusi brie. Na prijedlog francuskog diplomata Talleyranda na tzv. "Bečkom kongresu", na kojemu se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama europskih država, brie i službeno proglašen kraljem među sirevima.
Služi se ugrijan
Brie se servira na sobnoj temperaturi ili čak blago ugrijan. Izvadite ga iz hladnjaka najmanje pola sata prije serviranja. Jedno od najpopularnijih francuskih jela sa sirom je tzv. Brie en Croute, odnosno brie pečen u tijestu sa slojem voća.
>>Paški sir poslužuje se uz dalmatinski pršut ili slane inćune, ali i uz grožđe i kaduljin med