Konzumiranje ''dobrih'', monozasićenih masnoća može vam osigurati bolje pamćenje i u starosti, pokazala je jedna američka studija objavljena u časopisu Annals of Neurology.
Američki znanstvenici otkrili su da su žene koje su konzumirale loše masnoće (transmasnoće i zasićene masnoće) imale slabije funkcije mozga i pamćenje od onih koje nisu. A sve je provjereno rezultatima kognitivnih testova. Studija je obuhvatila gotovo 6000 žena starijih od 65 godina.
– Kada gledamo promjene u kognitivnim funkcijama, utvrdili smo da nije važan ukupan unos masnoća nego njihova kvaliteta – kaže Olivia Okereke, psihijatrica iz bolnice Brigham, prenosi Huffingtonpost.
Ipak, to ne znači da se dobrim masnoćama treba pretrpavati, treba ih konzumirati umjereno.
– Uvrštavanje dobrih masnoća u prehranu umjesto loših masti prilično je jednostavna zamjena koja može spriječiti degeneraciju pamćenja – kaže Okereke.
Iako liječnici godinama upozoravaju da konzumiranje maslaca i, primjerice, crvenog mesa povećava rizik od začepljenja krvnih žila i drugih bolesti, preporučuju i veći unos monozasićenih masnoća, primjerice maslinova ulja. Prijašnjim je istraživanjima dokazano da visoka razina transmasnoća u organizmu može uzrokovati smanjenje ukupnog volumena mozga.
Sutra ce izaci clanak.....nemojte nista jesti, tad ce te biti sigurni da necete dugo.....