Recept dolazi s bloga Marije Herjavić Jerkić, strastvene kuharice koja čuda radi s tijestom i uvijek ima savjet više za uspješan rezultat.
Fritule
Sastojci:
1 jogurt
1 jaje
200 g glatkog brašna
50 g šećera
vanilija
ribana korica naranče
1/2 praška za pecivo
žlica-dvije ruma ili rakije
malo soli
šećer u prahu za posip
Priprema:
Sve sastojke dobro povežite u homogenu smjesu i pomoću žličice ispuštajte u lagano zagrijano duboko ulje. Neka ulje ne bude prevruće jer će se fritulice izvana zapeći, a u sredini ostati sirove. Treba ga biti dovoljno da fritule ne dodiruju dno lonca. Nemojte pretjerivati i ubaciti previše fritula odjednom jer fritule narastu i treba im ostati mjesta da se mogu same okretati. Kad se okrenu i zazlate sa svake strane, izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu ili cimet-šećerom, poslužite s džemom, nutellom... kako vam volja!
Zagrebački advent a jedeš frirule??? A ne gibanicu (orehnjaču), fanjke, krafne, štruklje ili makovnjaču , što su tradicijalne poslastice za sjever hrvatske