Izazovu putovanja i otkrivanja novih krajeva malo tko može odoljeti, a putnici od formata kažu da je novu zemlju najbolje upoznati kroz njenu kuhinju.
Putovanje okusima
Za one kojima je Izrael planirana destinacija ili su ondje nedavno bili, prilika za “akontacijsku šetnju” gastronomijom ove zemlje pružit će se već idući tjedan u Zagrebu. Chef Shaul Ben Aderet, popularna zvijezda izraelske gastroscene, gostuje u Esplanadeu u povodu obilježavanja 65. obljetnice izraelske nezavisnosti. Tako će u Esplanadeovu Le Bistrou idući tjedan sve biti u znaku izraelske kuhinje, a pod budnim okom chefa Shaula pripremat će se i posluživati specijaliteti kojima se proslavio. Osim što, kaže, uživa u kuhanju, popularni chef obožava putovati i tako i kroz kulinarstvo graditi mostove među kulturama.
– Sjajna je stvar u kuhanju to što ne moramo govoriti istim jezikom da bismo se razumjeli. Dobra hrana stvara most između kultura i donosi mir – objašnjava chef zadovoljan što se svojim brojnim nastupima diljem svijeta uključio u misiju zbližavanja ljudi i smanjenja napetosti. Chef Shaul već je kao dječak odabrao kuhanje i s bakom, kada mu je bilo samo pet godina, stojeći na stolcu otkrivao tajne kulinarstva.
- Djeca u toj dobi žele biti policajci, piloti, graditelji... No ja sam već tad znao da hoću kuhati. Baka po majci imala je presudnu ulogu i od nje sam naučio kako jednostavne stvari poput riže ili piletine mogu postati delicije.
Bakina škola
– Baka je imala vješte ruke, što je u kulinarstvu, uz strast i kreativnost, presudno – kaže 48-godišnji chef Shaul, danas vlasnik čak triju prestižnih restorana u Tel Avivu. Njegovim su se kreacijama sladili državnici iz cijelog svijeta, a kuhao je promičući izraelski gastronomiju diljem svijeta, od Urugvaja i Japana do Brazila i, eto, idući tjedan Hrvatske. Da gastronomija ne poznaje granice, govori i podatak da je chef Shaul snimio vrlo gledan TV show u kojem s arapskim kuharima na moderan način kuha tradicionalna jela. Lignje punjene rižotom i plodovi mora s vrhnjem i češnjakom, pileća pašteta u calvadosu, med i pikantne mrkve, janjeći but u papru, kozice na maslacu... samo su dio iznenađenja koja izraelski chef priprema za zagrebačke sladokusce i ljubitelje egzotičnih okusa.