Moderan način prezentacije tradicijskih jela pripremljenih od najboljih lokalnih namirnica, sljubljenih s vrhunskim vinima iz tri vinogorja uz održivi "zero waste" pristup kako bi se što više iskoristila svaka namirnica, novi su kulinarski standardi ugostiteljskih objekata u Požeško-slavonskoj županiji.
Rezultat je to niza edukacija i radionica u sklopu projekta „Zlatna Slavonija Eno & Gastro“ u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.
Originalno, a slavonski
U zadnjih nekoliko mjeseci poznati chef Branko Ognjenović i nagrađivani sommelier Darko Lugarić educirali su više od 80 kuhara, konobara, sommeliera, barista, vlasnika restorana i vinarija, ali i buduće kuhare i turističke djelatnike Obrtničke škole u Požegi.
Između ostalog organizirane su i dvije posebne radionice. Kako treba izgledati moderan Buffet stol s tradicijskim zalogajima učilo se u svečanoj dvorani Gloria u Požegi, a kakvi su kulinarski trendovi u Event ponudi u Vinariji Galić u Kutjevu.
Usvojeni su novi standardi u pripremi jela, tematski meniji, korištenje sezonskih namirnica u kreiranju jelovnika kao i sam način serviranja sljedova sljubljenih uz atraktivan izbor pjenušaca i vrhunskih vina, prate suvremene svjetske trendove kad su u pitanju sadržaj i izgled buffet stola, ali i iznimno zahtjevna event industrija. Originalno, a slavonski – tako bi se mogli opisati novi kreirani jelovnici i otvorene druge mogućnosti spajanja lokalnih namirnica.
Savršen spoj vina i jela
Krem juhe od butternut tikve ili brokule, čips celera i batata, svinjski lungić punjen s pjenicom od mesa, zapečeni batat s kulenom, svježi dinstani kupus s graševinom, okruglice bez glutena punjene sa čvarcima, glazirana teletina na kraljevski način s graševinom i maslacem, zapečena butternut tikva sa sirom i kulenom, glazirana mrkva sa zrnom kave, mesni tris pileći i svinjski file u košuljici od špeka…, neka su od jela koja će se naći na buffet stolovima u ugostiteljskim objektima Požeško-slavonske županije.
A od sada će se na slavonskim eventima pjenušac sljubljivati s čvarcima i klicama cikle, vrhunska graševina s legiranom juhom od graševine i češnjaka s krutonima i slavonskim bučinim uljem, sauvignon blanc s grilanom bučom zapečenom s kozjim sirom, bijeli cuvée s fileom smuđa u vinskom tijestu, macerirani chardonnay s glaziranom teletinom u umaku s kremom od batata i pireom od graška i mente, a graševina izborna berba s rekonstrukcijom štrudle od jabuke…
Podizanjem gastronomske ponude na višu razinu suvremeni gosti koji žele autentičan i originalan eno-gastro doživljaj ne moraju više tragati. Zlatna Slavonija poznata vinska destinacija ponudit će i vrhunski gurmanski doživljaj.