mnogima omiljena slastica

Znate li da bijela čokolada nije prava čokolada? Napravljena je slučajno!

Shutterstock
09.07.2024.
u 16:17

Bijela čokolada se pravi od kakao maslaca, šećera i mlijeka, zbog čega ima visok sadržaj zasićenih masti

 

Ljubitelji bijele čokolade mogli bi se iznenaditi kada znaju da njihova omiljena poslastica tehnički uopće nije čokolada. Postoji jednostavna znanost koja objašnjava zašto je to tako. Pravi se samo od maslaca ili masti iz zrna kakaovca. Bijela čokolada ne sadrži nikakve krutine kakaovca koje tamnoj i mliječnoj čokoladi daju prepoznatljiv okus i boju, piše Daily Express.

Bijela čokolada se pravi miješanjem kakao maslaca, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije. Zbog odsutnosti kakaove mase, bijela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno djelovanje u usporedbi s mliječnom i tamnom čokoladom.

VEZANI ČLANCI:

Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od pretjeranog uživanja u bijeloj čokoladi. Često se kaže da je 'najzdravija' čokolada tamna čokolada s visokim udjelom kakaa. Unatoč tome što nije najzdravija, u poslastici od bijele čokolade uživaju milijuni ljudi diljem svijeta. Ali mnogi ne znaju da ga je Nestle napravio greškom još 1930-ih.

Web stranica tvrtke podijelila je priču o tome kako je dodala kakao maslac Nestrovitu - dodatku prehrani za djecu - kako bi napravila kruti tabletirani oblik mlijeka. Pritom je čokoladna tvrtka slučajno izumila bijelu čokoladu. Ubrzo nakon toga, Nestlé je shvatio da može proizvoditi nemedicinske verzije Nestrovita, Milkybar koji danas mnogi poznaju i vole bila je prva bijela čokoladna pločica stavljena na police trgovina 1936. godine.

GALERIJA: Uživajte u njima bez grižnje savjesti: Ove namirnice gotovo da i ne sadrže kalorije!

1/9

Bijela čokolada se pravi od kakao maslaca, šećera i mlijeka, zbog čega ima visok sadržaj zasićenih masti. Dok bijela čokolada sadrži dobru količinu kalcija, ona nije zdrava hrana jer ne pruža značajne doze drugih esencijalnih hranjivih tvari koje bi nadoknadile visok sadržaj kalorija, šećera i masti. Taj visok sadržaj šećera čini bijelu čokoladu najslađom varijantom u usporedbi s tamnom ili mliječnom čokoladom. Mliječna komponenta također često dovodi do mnogo kremastijeg okusa bijele čokolade.

Dok bijeloj čokoladi možda nedostaju čvrsti dijelovi kakaa koji se nalaze u drugim vrstama čokolade, ona ima svoj jedinstveni, bogat i slatki profil okusa koji je čini omiljenom među mnogim ljubiteljima čokolade. Bijela čokolada, koja je inače široko dostupna tijekom cijele godine, ipak ima svoje mjesto na policama trgovina - iako zapravo nije čokolada.

BBC Good Food izvijestio je da je bijelu čokoladu najbolje koristiti u slasticama i kolačima, ali zbog svog laganog okusa često je pretrpana. To je osobito istinito kada se kombinira s vrhnjem, koje može postati dominantan okus. Oni savjetuju da se bijela čokolada koristi "vrlo jednostavno" i da se izbjegava dodavanje dodatnog šećera jer je obično "dovoljno slatka sama po sebi".

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Komentara 1

MO
montello
10:06 10.07.2024.

Obozavam je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije