Ako tražite jednostavan, ali nevjerojatno ukusan desert koji će zadovoljiti sve sladokusce, ovaj čokoladni kolač s ganacheom je savršen izbor. Ovaj recept koristi osnovne sastojke koje već imate u kuhinji i stvara bogatu, sočnu poslasticu koja je idealna za svaku prigodu. Lagani biskvit preliven mlijekom postaje iznimno sočan, a glazura od ganachea dodaje savršenu završnicu ovom neodoljivom kolaču. Recept za ove Bečke kocke je s food bloga @biber_i_cokolada. Uživajte!
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 pune žlice brašna
- 2 žlice šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 50 g čokolade za kuhanje (ili 2 žlice kakaa, ali onda dodati još 1 žlicu šećera)
- 50 ml običnog ili čokoladnog mlijeka za prelijevanje kore (može i bez njega, ali će ovako biti još sočnije)
VEZANI ČLANCI:
Ganache:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade
Priprema: Pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Postupno dodavati žumanjke, kratko umutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati čokoladu koju smo prethodno otopili s uljem, pa zatim mlijeko i ručno izmiješati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo (ako koristite kakao dodajte ga sada), sve sjediniti, najbolje ručno, i uliti u tepsiju koju smo nauljili i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Pazite da se ne prepeče.
VEZANI ČLANCI:
U posudu u kojoj smo otopili čokoladu ulijemo mlijeko i zagrijemo ga pa prelijemo preko vrućeg kolača. Ostavite da se ohladi, a za to vrijeme pripremite ganache. Vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati) pa njime preliti izlomljenu čokoladu, ostaviti da malo odstoji pa miksati da se dobije jednolična smjesa. Prelijte kolač, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na par sati.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: