Ako volite pretraživati recepte na stranim portalima, vjerojatno ste više puta vidjeli da je jedan od često korištenih sastojaka buttermilk, kod nas poznat pod imenom mlaćenica.
Riječ je o tekućini koja ostaje u procesu dobivanja maslaca. Okus mlaćenice podsjeća na jogurt, dok je gustoća mlaćenice nešto manja nego kod kiselog vrhnja.
Mlaćenicu je teško pronaći u trgovinama, a ako vam je upravo ona potrebna u pripremi kolača, možete sami napraviti adekvatnu zamjenu.
U mlijeko (cca 250 ml) stavite jednu žlicu limunova soka ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što je smjesa odstajala, mlaćenicu promiješajte i koristite kako je navedeno u receptu, piše slatkisavjet.com
A možete umjesto buttermilka u receptima jednostavno koristiti mješavinu mlijeka i jogurta (1:3).
>>Paprenjaci već stoje u limenoj kutiji, svaka domaćica ima svoju tajnu savršene purice
Buttermilch nije jogurt. U Nizozemskoj se to zove KARNEMELK. Omiljeno piće u pakovanju od 1 litre. Jeftino, ukusno i osvjezavajuce. Talijanski se to zove latticello.