Preslagivanje političkih snaga

Bandić i Kosor odbijali HDZ, a sad ga ipak žele

08.03.2015., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic dijelio je ruze sugradjankama i sugradjanima na Dolcu povodom Medjunarodnog dana zena. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Autori: Sandra Golemac, Velinka Buljan, Iva Puljić-Šego
19.03.2015.
u 11:28

HDZ je najpoželjnija udavača u gradu. Nakon što su je do sada odbili i Bandić i partner HSLS, sada im je postala ključna za opstanak.

Iako se već neko vrijeme od svih koalicijskih partnera čuje da će se HDZ-ova domoljubna koalicija s nacionalne preslikati i na gradsku zagrebačku razinu, što bi značilo da će HDZ u Skupštini koalirati s HSLS-om i HSS-om te, premda je Darinko Kosor, šef HSLS-a, kazao da je to prije 20-ak dana dogovorio sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, to savezništvo ipak još nije dogovoreno. Iz vrha HDZ-a doznajemo da se Kosor i Karamarko s tim u vezi još nisu susreli.

Izvor iz vrha stranke dodaje da se u Zagrebu sve političke opcije vrte oko HDZ-a, koji je sada najpoželjnija udavača, ali ta oporbena stranka i dalje taktizira i još ni sa kim nije dogovorena suradnja.

Tko podržava S. Švaljek?

Ponude stižu i od bandićevaca, ali u vrhu HDZ-a kažu da ne znaju koliko je izvjesna ta mogućnost dogovora s obzirom na Bandićevu "konzistentnost".

Naime, HDZ je na neki način uvrijeđen jer ni Bandić ni HSLS "nisu bili korektni". Nakon lokalnih izbora 2013. HDZ se otvoreno nudio gradonačelniku Bandiću za koaliciju, a on je, pokušavajući ne naginjati ni lijevo ni desno, izabrao HSLS i HSS. Posljednjih mjeseci HDZ se opet nudio kao partner postojećoj koaliciji Bandićevih zastupnika, HSLS-a i HSS-a, no nije naišao na pruženu ruku D. Kosora, koji im je ponudio samo "projektnu koaliciju". Sada se omjer snaga promijenio, Bandićevi zastupnici raskinuli su s HSLS-om i HSS-om i treba im novi partner. Zasad ne namjeravaju žuriti jer je svrha raskida koalicije istjerati na čistac koje stranke podržavaju zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek, a koja je najavila moguću kandidaturu za gradonačelnicu. No, nije otkrila za koju bi političku opciju "igrala" niti su se otkrile stranke koje bi je podržale.

Istodobno, Kosor pokušava spasiti poziciju predsjednika Skupštine te će, dobije li HDZ na svoju stranu, izbiti Bandiću adut za većinu koja bi ga mogla srušiti.

Svi su neodređeni

Trenutačno je svim opcijama teško donijeti pametnu odluku jer buduća politička zbivanja najviše ovise o sudskim odlukama koje će odrediti sudbinu Milana Bandića. Svi se izražavaju neodređeno.

Tako je i SDP sve ostavio otvoreno. Dominik Etlinger kazao je da će "SDP i dalje predlagati dobra rješenja, glasati za dobre prijedloge, a protiv loših".

Komentara 7

DU
Deleted user
12:49 19.03.2015.

Savjet HDZ-u, što dalje od Bandića i Kosora. Ne mora HDZ imati kandidata za gradonačelnika.

BL
bluksi14
13:07 19.03.2015.

Bandic dlaku mjenja ali cud nikada

DA
danijelrukavina4
16:49 19.03.2015.

Poštovani građani Republike Hrvatske. Vidite li tko generira krizu u državi, gradu, županiji itd.. Generiraju je političari, neovisno iz kojih stranaka, jer sve se ponašaju po istom obrascu. U samoj svojoj biti sve stranke djeluju kao interesne skupine uskog kruga ljudi. Ne biraju vodstva na slobodnim izborima, tajnim glasanjem već izborne liste sastavljaju vodstva stranaka, pa su sve ustvari zatvorene za svoje šire članstvo. Isto tako su zatvorene za uključivanje novih ljudi. Kako se nijedna od svih tih stranaka, ama baš nijedna, nije dosjetila jedne osnovne stvari, kako bi se otvorila svome članstvu, a to je da su si sami članovi stranke ograničili bavljenje politikom svakom članu na dva mandata, kako bi se i ostali članovi uključivali u demokratsko nadmetanje za opće dobro svih građana, a pogotovo mlađe generacije kojima je to od životne važnosti. Vidite li da imamo ljude ( u svim strankama ) koji se nekoliko desetina godina "bave politikom". Zar Vi, poštovani građani Republike Hrvatske, zaista mislite da su to nezamjenjivi ljudi ? Zar ne vidite kuda je to dovelo. Da sve stranke, ili pojedinci, imaju "postavljene" svoje ljude, koji im onda donose na izborima glasače i tako se sve vrti u jednom, te istom krugu. Kako bi se tome moglo doskočiti. Po meni, demokratskim pritiskom građana na sve stranke, da prije svakih izbora "demokratski natjeraju" svoja vodstva da prije izbora daju slobodne izbore i pristup svim članovima koji se misle kandidirati u svojim strankama, da se mogu kandidirati, i drugo da se isto tako demokratski natjeraju stranke da svojim članovima ograniče "boravak na jaslicama", tj. da potpišu da pristaju na dva mandata i nikada više u svom životu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije