Masti u keksima, kolačima i industrijski prerađenoj hrani mogu imati štetan utjecaj na pamćenje, upozoravaju znanstvenici.
Trans-masti u spomenutim proizvodima proizvođači koriste da bi poboljšali teksturu, pojačali okus ili produljili rok trajanja proizvoda. U nedavnom istraživanju sudjelovalo je tisuću zdravih muškaraca u dobi mlađoj od 45 godina, a otkriveno je da oni koji su jeli najviše slatkih proizvoda, odnosno u organizam "unijeli" najviše trans-masnoća imali su i lošije rezultate na testovima memorije, piše Daily Mail.
Voditeljica istraživanja, liječnica Beatrice Golomb sa Sveučilišta u Kaliforniji istaknula je da su trans-masnoće najviše povezane s lošom memorijom u mladih, ali i kod sredovječnih muškaraca.
'Trans- masnoće povezane su i s većom tjelesnom težinom, većom razinom agresivnosti i bolestima srca", zaključila je.
>>Što jesti? 9 stvari koje morate znati o masnoćama
>>Opasne masti prijete čak i iz keksa i peciva: Na masnu hranu trebalo bi uvesti porez