Pomirba HNS-a i Hajduka:

Uefa će pristati da se igra u Splitu, ali Talijani teško...

Marin Brbić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
08.04.2015.
u 16:02

Zašto bi Italija došla u pakleno ozračje Poljuda, koje je već dva puta osjetila i nikada joj nije bilo ugodno. Puno je lakše igrati u Maksimiru nego u splitskom grotlu

Gotovo četiri sata trajali su razgovori delegacije HNS-a i Hajdukova vodstva. Dvije strane, kao da je nekakvo ratno stanje, sjele su na mirovne pregovore.

S jedne strane bili su izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk i neuništivi Zorislav Srebrić, sada u ulozi savjetnika predsjednika.

Hajduk su predstavljali predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak, njezin zamjenik Nikola Koceić-Bilan i predsjednik uprave, kažnjeni Marin Brbić.

Sve se može kad se hoće, nedavno je propao sastanak HNS-a i Hajduka, jer Davor Šuker nije želio sjediti za istim stolom s kažnjenikom Brbićem. No, to je bilo tada, pravila se u ovoj igri mijenjaju kao dan i noć.

Taj sastanak bio je zakazan da se raspravlja o odnosima u hrvatskom nogometu, a ovaj splitski bio je zbog utakmice Hrvatska – Italija na Poljudu. Oduzimanje domaćinstva Zagrebu predložio je predsjednik Davor Šuker, ali preskočio je sastanak, premda bi se pokazao kao pravi predsjednik da se pojavio u Splitu. Ovako je ostalo dosta pitanja, teško je prihvatiti nekakvo objašnjenje zašto je poslao operativce.

Ugled će staviti na kocku

– Nije to trebao biti prijedlog, već obveza. Ta se utakmica nije ni trebala organizirati u Zagrebu. A sastanak... O čemu imaju razgovarati, to su priče za malu djecu – govorio je Stanko Poklepović, Hajdukov trener, nekoliko sati prije nego što su Hajduk i HNS odaslali priopćenje puno ljubavi.

Dakle, dogovoreno je da će HNS učiniti sve što se tiče promjene domaćinstva utakmice Hrvatska – Italija 12. lipnja. I Uefa mora pristati na promjenu domaćinstva jer je Zagreb već prijavljen kao grad domaćin, to mora učiniti i Italija, a HNS-ov Izvršni odbor, prepun "fikusa", nitko nije ni spominjao.

Naravno, puno je otvorenih pitanja, prvo je pitanje hoće li na to pristati Italija. Zašto bi došla u pakleno ozračje Poljuda, koje je već dva puta osjetila i nikada joj nije bilo ugodno. Puno je lakše igrati u Maksimiru nego u splitskom grotlu.

A što će reći Uefa? Domaćin te utakmice Hajduk, tako je prije godinu i pol govorio Zoran Cvrk, među najkažnjavanijim je klubovima u Europi. Na to će uskočiti Šuker, novi član Izvršnog odbora Uefe, i sigurno lobirati za Split, staviti na kocku svoj ugled novog člana vlade Michaela Platinija. Žrtvovat će se za bolje odnose u hrvatskom nogometu premda se kasnije malo i zacrvenio od srama ako u Splitu baš ne bude sve idilično. Ako ga Uefa i Italija odbiju, uvijek može kazati da je napravio sve što je mogao.

– Hvala gospodi iz HNS-a što smo konačno, nakon tri-četiri mjeseca, sjeli za stol. Svjesni smo svih problema, među kojima i problema naše reprezentacije. Veselim se što smo se dogovorili da ćemo sve učiniti da se utakmica s Italijom igra na Poljudu – rekao je predsjednik Hajduka Marin Brbić.

Bugarska na Poljudu

I Vrbanović je govorio o veselju.

– Utakmica s Italijom u Splitu dobra je nogometna priča, veselimo se što smo u prvom koraku pokazali želju za razgovorom i dijalogom o svim temama – dodao je Vrbanović.

Sastanak je iznjedrio i dogovor da se u Splitu igra i utakmica s Bugarskom 10. listopada, a zajednički je prijedlog da Split bude domaćin dviju utakmica u kvalifikacijama za SP 2018. godine.

Sličan dogovor izigran je prije četiri godine

Sličan dogovor postignut je točno prije četiri godine, sastanak je bio održan 6. travnja 2011. godine. Bio je dogovoren raspored utakmica za nekoliko ciklusa, ali od cijelog dogovora nije bilo ništa.

U Splitu je igrala samo Gruzija, bilo je to u lipnju 2011. godine.

Ovo je bio prvi krug razgovora između Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza. Ili, kako su napisali u zajedničkom priopćenju:

– Uvažavajući razlike i sva otvorena pitanja koja postoje između HNS-a i Hajduka, obje strane izražavaju zadovoljstvo ovim prvim razgovorom koji je protekao u pozitivnoj atmosferi.

>> Pomirba Hajduka i HNS-a: Četiri utakmice reprezentacije u Splitu!

Komentara 16

MA
MagnusJohnson
16:18 08.04.2015.

Novinari su toliko opsjednuti pojavom Šukera da to postaje sve više degutantno. Svaki predsjednik nekog nogometnog saveza u svijetu ima operativce koji za savez obavljaju čitav niz poslova. Nije bilo nikakvog razloga da Šuker bude u Splitu.

TR
transmiter
17:20 08.04.2015.

Moje mišljenje da večini pravih zagrebčana nije krivo ako se neke utakmice Vatrenih igraju u drugim gradovima Hrvatske.Kod nas nema antagonizma to je donešeno nedavno.

Avatar Oneill
Oneill
16:25 08.04.2015.

I ja imam problem da se igra u Splitu boj se petardi i drugog na nebi pobjedili smo ali na kraju oduzeti nam bodove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije