OLIMPIJSKA TAJNA

Otkriveno što znače crveni krugovi na tijelu Michaela Phelpsa!

Phelps
Foto: Reuters
1/6
10.08.2016.
u 17:20

Riječ je o tradicionalnoj metodi, prisutnoj u mnogim kulturama svijeta. Poznata je pod raznim imenima poput Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes, Vacume Terapi itd, a postoji već više od 5000 godina.

Otkrivena je olimpijska tajna – što znače crveni krugovi na tijelu američkog plivača Michaela Phelpsa i drugih sportaša na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Prema riječima Vlaste Brozičević, dr. med. iz Termi Selce, jedne od naših vodećih stručnjaka za sportsku medicinu i rehabilitaciju, riječ je o cupping terapiji ili terapiji čašama. Dr. Brozičević tu je terapiju implementirala u proces rehabilitacije prije desetak godina. 

Riječ je o tradicionalnoj metodi, prisutnoj u mnogim kulturama svijeta. Poznata je pod raznim imenima poput Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes, Vacume Terapi itd, a postoji već više od 5000 godina. Cupping terapija koristi se danas u različitim dijelovima svijeta i omiljena je zbog neškodljivosti te ugodnog relaksirajućeg efekta. 

U izvornom obliku primjene cupping terapije, koriste se staklene čaše posebnog oblika koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Unutar čaše stvara se vakuum koji djeluje na kožu i tkiva sa zagrijavajućim, opuštajućim  i detoksificirajućim učinkom. Lokalni učinak je i do 10 cm ovisno o mjestu aplikacije.  

– Cupping možemo koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim kineziterapijskim procedurama u stanjima npr. kod vratobolje,  križobolje miogenog podrijetla, smrznutog ramena i sl. Cupping terapija otvara meridijane protoka energije, mikrocirkulacije i pruža određenu vrstu relaksacije. Svakako ima svoju učinkovitost ako se pravilno primijenuje – ističe Vlasta Brozičević, dr. med. Cupping terapija naročito se preporučuje kod sportaša ili bolesnika gdje klasična medikamentozna terapija nije preporučljiva ili je kontraindicirana.

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
23:20 11.08.2016.

..jel to dozvoljeni doping,,

UN
unbekant
20:47 10.08.2016.

Tacno da psotoji ta metoda W"vadjenja i prociscavanja prljave krvi"iz tjela,ali i to treba zabraniti za profesionalne sportiste,inace kod nasi susjeda u Bosan.Krajini ima par ljudi koji se s tim bave,ali to se radi samo kad covjek dobije ili prezivi mozdani udar,poslije toga se to radi,da se vene prociste i odstrani prljava krv i naslage masnoce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije