08.05.2012. u 12:00

Složiše se dvojica premijera da njihove Vlade “nemaju ništa” s MOL-ovim preuzimanjem Ine

Svatko tko je očekivao da premijer Milanović mađarskome kolegi Orbánu kaže nešto u stilu: Čuj, više se u Ini nećemo dati zafrkavati! pa potom na stol baci novi međudioničarski ugovor, mora da je ostao razočaran jučerašnjim izostankom borbene retorike u Budimpešti. Hrvatsko-ugarskoga rata zbog nafte i plina, koji je zazvao Linić, dakle, neće biti.

Složiše se dvojica premijera da njihove Vlade “nemaju ništa” s MOL-ovim preuzimanjem Ine niti s kontroverznim ugovorom koji mađarskoj strani daje malkice više upravljačkih prava nego što to proizlazi iz postotaka u knjizi dioničara. Orban je također kazao da mađarska država nema gotovo nikakva utjecaja na MOL sa svojih 25% vlasničkog udjela. Milanović, pak, nije kazao da Vlada RH nema gotovo nikakvog utjecaja u Ini sa 45% vlasništva.

Sada je jasno da problem koji Hrvatska ima sa svojom naftnom kompanijom neće prerasti u bilateralni međudržavni spor i da će se rješavati drugdje, ne na premijerskim sijelima. Milanović je dao do znanja gdje.

– Ovo je stvar koja se možda tiče hrvatskog pravosuđa – rekao je naš premijer na konferenciji za novinare. Ključan će, znači, za buduće odnose u Ini biti sudski pravorijek u procesu bivšemu premijeru Sanaderu. Ako se dokaže da je MOL dobio velika upravljačka prava u Ini zato što je Sanader dobio 10 milijuna eura, onda će se, vjerojatno, i jedno i drugo oduzeti nezasluženim vlasnicima.

 

Želite prijaviti greške?