Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrea Andrassy:

Barcelona dugo bila na popisu gradova koje želim vidjeti kako treba, doživljaj nije pokvario ni vlasnik (prevarant) iznajmljenog stana

Foto: Privatna arhiva
1/11
31.10.2022.
u 06:30

Glavni grad Katalonije poznat i pod nazivom ‘’Sjevernjački grad na jugu’’ posjetila je domaća influencerica i kolumnistica Andrea Andrassy koju je Barcelona jednostavno oduševila.

Bez obzira na godišnje doba, bilo da je dan ili noć, Barcelona je grad koji će oduševiti čak i najzahtjevnijeg putnika. Grad vječne mladosti, grad koji kroz svoje ulice zauvijek nosi Gaudijev duh čije građevine nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Statistički podaci govore kako ovaj grad svake godine posjeti oko pet milijuna turista (brojni se vraćaju svake godine), no Barcelona nije od onih lokacija gdje su bitne brojke već duh grada svjetske klase koji doslovno pršti životom, a ono što ga čini posebnim su njegove različitosti. Glavni grad Katalonije poznat i pod nazivom ‘’Sjevernjački grad na jugu’’ posjetila je domaća influencerica i kolumnistica Andrea Andrassy koju je Barcelona jednostavno oduševila.

- U Barceloni sam bila sredinom kolovoza nakon što sam bila prošle godine u srpnju i odmah zaključila da se brzo moram vratiti. Ove godine bila sam sedam dana i manje sam se fokusirala na razgledavanje, a više na uživanje - govori Andrassy koja je katalonsku prijestolnicu posjetila već šest puta, no, kako kaže, ovo joj je tek drugi ‘’pravi’’ boravak u gradu.

- Ovo mi je zapravo bio šesti put u Barceloni, ali drugi “pravi”. Prva četiri puta sam bila prekratko - jednom pola sata, jednom pet sati, a još dva puta po desetak, zbog čega mi je Barcelona dugo bila na popisu gradova koje želim vidjeti kako treba, a ne samo u prolazu.

Foto: Privatna arhiva
Barcelona je glavni grad Katalonije i drugi po veličini grad u Španjolskoj s više od milijun i pol tisuća stanovnika koja pršti bogatom poviješću, pozitivnom energijom i arhitekturom koja je među najljepšima u svijetu. Za mnoge najpoznatija po nogometnom klubu, manje je poznato kako je pravi turistički procvat doživjela nakon što je 1992. godine bila domaćin Olimpijskih igara kada su turisti iz cijelog svijeta otkrili ovaj biser na Pirenejskom poluotoku.

- Na sva putovanja volim ići u vlastitom aranžmanu jer znam što želim od putovanja i kojom dinamikom to želim, pa nisam sklona putovanju preko agencija. Putovali smo iz Zagreba, Barcelona je ljeti odlično spojena letovima iz Hrvatske pa je sve bilo jako jednostavno - govori kolumnistica.

Na putovanje se uputila s najboljom prijateljicom koja joj je partnerica bila i prošle godine, a dobar provod nije im pokvario ni vlasnik stana koji su unajmile.

- Društvo na ovom putovanju bila mi je najbolja prijateljica s kojom sam bila i prošlo ljeto. Imale smo popis stvari koje smo propustile jer smo se prvi put više bavile razgledavanjem znamenitosti, pa smo ovaj put znale sve što (ne) želimo. Unajmile smo stan u centru koji je bio prekrasan, ali nažalost, vlasnik je ispao prevarant koji nam je nakon boravka pokušao uvaliti račun za popravak bojlera koji smo “potrgale” - srećom, mnogi gosti su se već prije žalili na bojler pa mu nije prošlo.

Jedan od brojih nadimaka koji ovaj grad nosi je i ‘’Gaudijeva Barcelona’’, što i ne čudi budući da se utjecaj ovog genija vidi na svakom uglu. Gaudi je bio katalonski arhitekt poznat po svom posebnom stilu građevina koje su danas postale simbol grada. Osim brojnih kuća koje je gradio za bogataše i čuveni Park Güell iznad Barcelone s kojeg se pruža očaravajuć pogled jedna od omiljenih znamenitosti i pravo remek-djelo arhitekture svakako je Sagrada Familia, odnosno bazilika Svete obitelji. Njezina gradnja započela je davne 1881., a procjena je kako bi dovršena trebala biti 2026. godine, na stotu godišnjicu Gaudijeve smrti, no i nakon toga će trebati još godine kako bi se završili sitni detalji i postavili svi ukrasi.

Foto: Privatna arhiva
Utjecaj umjetnika u ovom gradu možda je i najizraženiji, posebno u ovom dijelu Europe. Čak i ako vam umjetnost i arhitektura nisu na listi prioriteta, Barcelona je idealna lokacija da napravite iznimku jer uistinu nećete požaliti. Zanimljivo je da je Gaudi stvarao u art nouveau stilu te da sedam njegovih djela pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini.

- Obišle smo skoro sve, Gaudijev park je predivan, casa Mila također, a ono što nam se najviše svidjelo je La Sagrada Familia. Prošle godine smo ju samo pogledale izvana, ali svi govore da je to nešto što se MORA pogledati i iznutra pa smo ove godine kupile kartu - onu s ekspresnim ulazom, što preporučujem jer nije pretjerano ugodno čekati na suncu - i stvarno se isplati. Sagrada je predivna iznutra i teško ju je riječima opisati, zato je bolje ući unutra i doživjeti ju - priča Andrea koja ima preporuku kako (ne) razgledati grad i još pokoji savjet.

- Kombinirale smo pješačenje i vožnju taksijem, a prošle godine smo napravile grešku i uzele hop on-hop off bus - to je nešto što savršeno funkcionira u Londonu, ali u Barceloni je bilo grozno. Gužve su posvuda i ispada da ti za nešto što inače traje 15 minuta treba sat vremena. To je nešto što ne bih preporučila za Barcelonu - govori naša sugovornica pa dodaje:

- Osim da se čuvaju stanova s lošim bojlerom? Mislim da je u svakom gradu dobro napraviti kvalitetan omjer između razgledavanja i opuštanja, odnosno barem jedan dan živjeti kao da si lokalac i ne opterećivati se znamenitostima. Mi smo ove godine puno vremena provele na Barceloneti, za koju mnogi govore da nije pretjerano lijepa plaža, ali nama iz Hrvatske ionako ne fali toga - stvar je u atmosferi i malo drugačijem doživljaju kupanja.

Mreža ulica u Barceloni je stroga i podijeljena u četvrtaste blokove s proširenim ulicama kako bi se omogućila veća vidljivost pa je prepoznatljiv izgled grada iz zraka prema kojem nalikuje na savršeno posložene četverokute. Muzeji, tržnice, restorani i trgovine, samo su dio šarma koji nudi ovaj grad. A osim po arhitekturi, Barcelona je kao i ostatak Španjolske poznata po brojim gastronomskim specijalitetima pa Andrea ima svoje favorite među kojima su empanade, odnosno punjena peciva.

Empanade su tradicionalno jelo Španjolske i Portugala, maleni su paketići tijesta punjeni nadjevom intenzivnog okusa.

- Veliki sam fan empanada, obožavam i paellu, a u Barceloni su me prvi put najviše oduševile - lignje. Znam da to nije tipično jelo o kojem ljudi pričaju kad se vrate iz Španjolske, ali prijateljica i ja smo ih svaki dan jele i nismo mogle prestati. U Barceloni imamo “svoj” restoran u kvartu El Born u koji smo išle gotovo svaku večer - zove se Mimo’s Born i osim savršenih liganja, imaju predivan izbor hrane zbog koje se stalno želiš vraćati. Također, ima jedan kafić u kojem smo prvi dan otkrile savršene Mimose, ali nikad mu ne zapamtim ime.

Iako kaže da su Španjolci odlični domaćini, Andrea ima i malu zamjerku, što i ne čudi budući da su poznati po svom opuštenom, južnjačkom mentalitetu, ali i popularnoj siesti.

Foto: Privatna arhiva
- U kontekstu turizma, Španjolci su predivan narod, ali čini mi se da bi se tamo često nervirala po pitanju organiziranosti kad je riječ o poslu - ja sam po tom pitanju više sklona japanskom stilu, pa ne znam kako bih se snašla - ističe Andrassy.

Španjolska je već godinama destinacija koju Andrassy rado posjećuje, pa ne čudi što Barcelonu planira posjetiti i još koji put, jer kako kaže, nikad dosta ovog grada.

- Već godinama u svibnju odlazim na Kanare, na otok Fuerteventuru i tamo sam uvijek smještena u Corraleju, tako da mi je to vjerojatno najdraži grad(ić) jer se tamo osjećam kao doma. Prošlo ljeto sam bila u Madridu koji je predivan, ali meni se više dopada Barcelona jer je sve opuštenije i ležernije - govori Andrea te otkriva što svatko treba imati u koferu kada kreće na put u Barcelonu.

- Mjesta za knjige i suvenire iz muzeja - mi smo ove godine posjetile MoCo muzej i kupile puno stvari koje nam sad krase život.

Andrassy je velika ljubiteljica putovanja, za koja kaže da obogaćuju život, ali i pružaju mogućnost da naučiš neke nove stvari o svijetu.

- Putovanja su za mene nešto što te obogaćuje, ne samo zato što učiš nove stvari o svijetu i kulturama, nego i o sebi. Na primjer, u Indiji sam naučila da više ne želim ići u Indiju, ne zato što tamo nije lijepo, nego zato što sam sklonija drugačijim destinacijama. Naravno, drago mi je da sam bila, uvijek mi je drago kad upoznam neko novo mjesto.

Najviše voli putovati s ljudima koji imaju iste interese kao ona, kako kaže misli da je to recept za dobro putovanje, a omiljeni suputnicu su joj najbolja prijateljica i mama s kojima ima najljepše uspomene.

Nekad se dogodi da mjesecima ne idem nikamo, nekad se dogodi da praktički živim u koferu. Volim putovati, ali isto tako, treba mi vrijeme kad sam doma, u svojem standardnom okruženju - ako prečesto putujem, postajem anksiozna jer imam osjećaj da mi je život kaotičan. Trenutni plan je Amerika u koju idem za mjesec dana - Las Vegas, Los Angeles i New York. Bila sam u sva tri grada, ali Vegas i New York su mi među omiljenim destinacijama pa se veselim što ću ih ponovno vidjeti - zaključuje Andrea.

VIDEO Matthew Perry, Chandler iz 'Prijatelja', uništio je svoj život: 'Na odvikavanje sam potrošio 69 mil. kn'

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:45 31.10.2022.

Čestitam, otkrila si toplu vodu a nam sada o tome ekscitirano pripovijedaš.

DU
Deleted user
07:39 31.10.2022.

kakva bezveznjaca, tina katanic za siromasne

Avatar ВеселинРСК
ВеселинРСК
08:20 31.10.2022.

Barselona, sangrija, jeftin skank i spanjolke 🤗

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije