Kultni Simpsoni

Crnce su bojili u žuto, a istinu o nastupu kralja popa otkrili tek poslije njegove smrti

simpsoni
Foto: Promo
1/8
13.11.2014.
u 13:30

Michael Jackson zapravo nikad nije Lisi pjevao "Sretan rođendan" jer mu je to zabranila izdavačka kuća

U jesen 1989. godine na TV ekranima premijerno je prikazana je animirana serija o američkoj obitelji srednjeg sloja koja živi u izmišljenom gradu Springfieldu. Malo je tko tada mogao naslutiti, uključujući i same tvorce serije, da će "Simpsoni" steći status kultne emisije koju fanatično prate gledatelji diljem svijeta. Ove godine nepredvidljiva žuta obitelj slavi 25. rođendan, a vijest da je jedan od tvoraca serije, Sam Simon, svoje bogatstvo od 100 milijuna dolara odlučio ostaviti udrugama za prava životinja, potaknula nas je da vam donesemo neke od činjenica vezanih za "Simpsone" koje većina gledatelja ne zna.

Zašto su uopće žuti?

Kad smo već kod Sama Simona... Iako uz njegovo ime na odjavnoj špici stoji da je izvršni producent, on to nije već 20 godina. Naime, Sam i glavni tvorac serije Matt Groening nakon tri godine suradnje sve su češće upadali u poslovne razmirice zbog čega se Simon odlučio povući, ali je zadržao status tvorca serije, što mu je iz sezone u sezonu donosilo milijune dolara.

Obitelj Simpson čine Homer, Marge, Lisa, Bart i Maggie, a imena im je dao Groening po imenima članova svoje obitelji. On je zaslužan i za žutu boju kože koju svi likovi imaju. Iako vjerojatno dok gledate seriju i ne percipirate da je boja kože malo prežuta za ljudske likove, upravo je to bila Groeningova nit vodilja. Zaključio je, naime, da će žuta privući ljude da, dok prebacuju programe, ostanu na onom na kojem se prikazuju Simpsoni.

Iako su se kroz 558 epizoda, koliko ih je bilo do rujna ove godine kada je počela 26. sezona, provukle brojne političke, kulturološke i sportske teme koje su obilježile svjetsku društvenu scenu, jedna od najrazvikanijih epizoda bila je "Stark Raving Dad" iz 1991. godine u kojoj gostuje Michael Jackson i posuđuje glas liku Leonu Kompowskyju. Leon čestita Lisi rođendan te joj pjeva "Happy Birthday", ali tek nakon Jacksonove smrti doznalo se da on te stihove nije otpjevao jer mu je to zabranila njegova izdavačka kuća Sony.

Još je jedna epizoda bila prilično kontroverzna, bolje reći bolna američkim gledateljima.

Političke kontroverze

"The City of New York vs. Homer Simpson" nije se emitirao čak pet godina nakon 11. rujna 2001. godine i terorističkih napada na blizance jer je fokus te epizode bio baš na World Trade Centeru. Da se izbjegne kontroverzija, posegnulo se i za bojenjem likova. Naime, lik Smithersa u originalu je crnac, ali su producenti zaključili da bi lik "potrčka" koji je pritom homoseksualac koji ne izlazi iz ormara bio politički nekorektan kada bi još uza sve bio i Afroamerikanac. A da Simpsoni iz godine u godinu postaju sve uspješniji, potvrđuju i plaće koje dobiva šest osoba koje posuđuju glas svim likovima. Dok su 1998. godine dobivali oko 180 tisuća kuna po epizodi, danas dobivaju nevjerojatnih 1,8 milijuna kuna.

Foto: Promo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije