franka zec

Mlada umjetnica iznijela najveće probleme žena u patrijarhalnom društvu

Foto: Promo
1/10
18.10.2022.
u 06:30

Dalje planira nastavljati stvarati i vizualno razrješavati problematike koje primjećuje u društvu. Inspiracija joj, dakle, dolazi iz svakodnevnog života, odnosno određenih prepreka ili nepravde koju primjećuje u društvu, kao i neke osobne prepreke kojih se nastoji osloboditi.

Početkom rujna Zagrepčani i oni koji su se 2. i 3. rujna pronašli u tom gradu imali su prilike svjedočiti izložbi mlade umjetnice Franke Zec koja je u Galeriji Kranjčar predstavila svoj diplomski rad ostvaren u okviru diplomskog studija na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Zec je izložbom veoma zadovoljna, a prošla je i bolje nego što je zamislila.

- Naziv izložbe "Vodič za preživljavanje kroz život" vizualno prikazuje na koji način patrijarhalno društvo utječe na pojedince, naročito žene te posljedice koje takvo društvo ostavlja - kaže naša sugovornica.

Bavi se problemima nametnutih uloga žena.

- Žene unutar kućanstva imaju brojne uloge: kada se vrate kući nakon punog radnog vremena, uglavnom se očekuje da je sve čisto, pospremljeno, skuhano, oprano, opeglano te, ako imaju djecu, da su sve dječje potrebe zadovoljene - priča i dodaje da žene time imaju vrlo malo vremena za sebe te često i samim time zanemaruju svoje želje i potrebe jer na prvo mjesto stavljaju obitelj, a za sebe se pobrinu kada stignu.

Kako izložba predstavljala njezin diplomski rad, ovo joj je ujedno i prva samostalna izložba. Dalje planira nastavljati stvarati i vizualno razrješavati problematike koje primjećuje u društvu. Inspiracija joj, dakle, dolazi iz svakodnevnog života, odnosno određenih prepreka ili nepravde koju primjećuje u društvu, kao i neke osobne prepreke kojih se nastoji osloboditi.

Dugo je razmišljala o konceptu i samoj realizaciji svojih radova prikazanih u Galeriji Kranjčar.

- Gotovo više od godinu dana sam razmišljala kako bih najbolje vizualno prikazala spomenuti problem - kaže.

Kao i kod svakog umjetnika, i kod nje dođe do određenog zasićenja kad se dugo fokusira na jedna rad.

- Tada počnem realizirati novu ideju pa se nakon nekog vremena vratim na "stari" rad sa "svježim očima" kako bi jasnije vidjela što se može promijeniti da rad bude bolji. No obično zapisujem vlastite misli te me one uvijek potaknu i asociraju na neku novu ideju - otkriva.

Franka Zec odmalena je imala problema sa samopouzdanjem i bila poprilično sramežljiva stoga joj je umjesto verbalne komunikacije likovno stvaralaštvo uvijek poslužilo kao sredstvo za izražavanje misli i emocija.

- Nisam nikada razmišljala da je to nešto čime se želim ili moram baviti jednostavno je prirodno uslijedilo - kaže.

No, u Hrvatskoj se od toga, kaže, teško živi.

- Voljela bih kada bi što više ljudi odlazilo na izložbe da podrže umjetnike, naročito mlade umjetnike - kaže nam umjetnica koja trenutno radi i na zbirci poezije koju bi uskoro voljela objaviti.

VIDEO>>Poznatom dr. Ozu karijeru su poljuljali brojni skandali: Ovo su neke od najluđih tvrdnji kojima je obmanjivao javnost!

 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar alien79
alien79
06:57 18.10.2022.

Kako kad žene većinom zauzimaju dobro plaćena i neradnička radna mjesta i položaje? Još jedna ekstremna koja će radije udomiti pseto nego roditi

RU
Rufijan
08:40 18.10.2022.

Zanima me radni staž dotične!

DU
Deleted user
08:08 18.10.2022.

Nisi ti žlicu digla u životu,a ne da znaš koliko i kako muški rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije