Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROVIZIJA

Hrvatska je u finalu! Let 3 prvi pročitan među finalistima, a među 10 je i Srbija

Liverpool: Let 3 na probi uoči sutrašnjeg nastupa u polufinalu Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/24
09.05.2023.
u 21:00

Hrvatska će s pjesmom 'Mama ŠĆ!+ nastupiti u velikom subotnjem finalu, a tamo će im se pridružiti i Moldavija, Švicarska. Finska, Češka. Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška

Hrvatska je u finalu Eurosonga! Pjesma 'Mama ŠČ!' je prva pročitana od svih finalista, te ćemo tako Let 3 gledati i u subotu! 

Gledatelje i natjecatelje kroz polufinalne večeri vode  glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina, a u finalu će im se pridružiti i popularni televizijski voditelj Graham Norton.

Podsjetimo, prije natjecanja nam se iz garderobe javio Damir Martinović Mrle i poslao svima da mantraju kako bi Letovci ušli u finale. 

- Želio bih poručiti svima da od sad pa do kraja emisije emisije ponavljaju ŠČ jer jedino takvom koncentracijom energije možemo pobijediti. Bit će jako teško, to vas upozoravam, zato krenite mantrati. Ako ne mantrate, nema pobjede. Zato krenimo sad zajedno: "ŠČ! ŠČ! ŠČ! ŠČ! - poručio nam je Mrle. 

TIJEK VEČERI: 

23:01 Imamo valjane rezulttate, uskoro ćemo saznati finaliste. Prva zemlja je Hrvatska! Druga u finalu je Moldavija, a treća Švicarska. Četvrti finalist je Finska  a peti Češka. Šesti polufinalist je Izrael, sedmi Portugal, osmi Švedska, deveti Srbija i kao posljednji u finalu su predstavnici Norveške. 

22:35 Tijekom show programa vidjeli smo i nastup jedne od najvećih britanskih pop zvijezda Rite Ore

22:20 Vidjeli smo nastupe svih 15 izvođača. Slijedi show program i glasanje 

22:16 Finski reper, pjevač i tekstopisac Käärijä ima reputaciju po energičnim nastupima bez majice koje je sam opisao kao lude i zabavne.  Podrijetlom iz Vantaae u Finskoj, Käärijä se bavi glazbom od 2014., a svoj debi album Fantastista objavio je 2020. godine. Za eksperimentalnog repera sve je u prkošenju žanrovima. U svom eurovizijskom nastupu "Cha Cha Cha", on spaja rap, elektronsku glazbu, metal i šlager, s izvedbom koja uključuje ples u dvorani, neonsko zelenu bolero jaknu i puno, puno drvenih paleta. Pjesmu je napisao s dvojicom prijatelja producentom i tekstopiscem Johannesom 'Kirom' Naukkarinenom i producentom Aleksijem Nurmijem.

Foto: Corinne Cumming - EBU

22:12 Potencijal nizozemskog dua Mia Nicolai & Dion Cooper uočili su pjevač pjesme  'Arcade' i pobjednik Eurosonga 2019. Duncan Laurence i njegov partner, tekstopisac Jordan Garfield, koji su spojili par. Četvorka je napisala pjesmu koja je impresionirala nizozemsku selekcijsku komisiju i jednoglasno su izabrani da predstavljaju Nizozemsku na natjecanju 2023. Mia je imala kreativno odrastanje prepuno satova violine i baleta, što je utrlo put njezinom pop hitu "Mutual Needs". Dionov rani život također je bio glazbeni, što je dovelo do uspješnih hitova s ​​impresivnim brojkama streamanja, a 2021. podržao je Duncana Laurencea na turneji. Mia se neće osjećati kao starnkinja Ujedinjenom Kraljevstvu, jer je provela dvije godine živeći u Londonu. Također bi se vrlo voljela udati za Harryja Stylesa. Dion, pak, tvrdi da svako jutro meditira ispred infracrvene ploče - gol.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

22:07 Češki bend Vesna je isključivo ženski bend koji vodi hvaljena pjevačica i tekstopisac Patricia Kaňok. Svoj debitantski album Pátá bohyně (Peta božica) lansirali su tijekom koncerta nadahnutog bajkom s Praškim simfonijskim orkestrom. Brzo je nominiran za nagradu Anděl za 'Otkriće godine'. U jeku pandemije COVID-19, Vesna je vrijeme izolacije iskoristila za snimanje novog albuma pod nazivom Anima, kojim su učvrstili svoju poziciju na pop sceni, a ujedno su zadržali svoju osebujnu narodnu dušu i sanjivost. Bend je postigao radijski hit s pjesmom Na Dračích Perutích (Na krilima zmaja). U veljači 2022. Vesna se pridružila drugim češkim umjetnicima na humanitarnom koncertu na Vaclavskom trgu kako bi iskazali svoju podršku Ukrajini.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

22:03 Ne događa se često da neki umjetnik može reći da je njihov prvi veliki nastup bio Eurosong, ali blizanci Tural i Turan Baghmanov iz Azerbajdžana mogu reći upravo to.  Momci su oduvijek voljeli glazbu, a pod utjecajem oca od malih nogu odlučili su osnovati bend - The Red Jungle. Tijekom vrhunca pandemije COVID-19 pokazalo se da je isprva teško pronaći nastupe, pa su braća, bez mogućnosti nastupa u koncertnim dvoranama, odlučila učiniti svijet svojom pozornicom. Krenuli su na trgove i parkove Bakua, nastupajući na ulicama i privlačeći svoju publiku. Inspirirani glazbom i stilovima 60-ih i 70-ih, dečki su se prijavili za predstavljanje Azerbajdžana na Euroviziji "jednostavno da pokušaju, jer sreća je naklonjena hrabrima". Blizanci su izabrani s njihovom pjesmom "Tell Me More", koju su napisali zajedno s prijateljima Nihadom Aliyevom i Tunarom Taghiyevom.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:57 Švedska pjevačica Loreen (39) nadmoćno je odnijela pobjedu s pjesmom 'Tattoo' na švedskom izboru pjesme za Euroviziju, popularnom Melodifestivalenu. Njezino ponovno prijavljivanje izazvalo je oduševljenje diljem svijeta pa su joj mnogi predviđali ponovnu pobjedu na Euroviziji i prije nego li je pobijedila na švedskom izboru. Loreen je prije 11 godina s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na Euroviziji, a ta je pjesma mnogima i danas jedna od najboljih eurovizijskih pobjednica.   - U pjesmu ‘Tattoo‘ unijela sam cijelu sebe, bez zadrške. Bila sam uključena u proces stvaranja skladbe, koju sam prilagodila sebi i onom što želim pokazati publici. Ovom pjesmom želim poručiti da svi moramo pronaći nadu u ovom kaotičnom svijetu, da se moramo fokusirati na sebe i pronaći u sebi unutarnju snagu - kazala je nakon pobjede Loreen.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:52 Eurovizija teče kroz vene Pashe Parfenija, koji je bio uključen u nekoliko nacionalnih izbora u Moldaviji, a svoju je zemlju predstavljao i na Euroviziji 2012. te završio na 11. mjestu. Sljedeće godine udružio je snage sa svojom suprugom Yulianom kako bi skladao pjesmu za Alionu Moon. Aliona je 2012. godine bila prateći vokal Pashi, a ovaj put je na eurovizijsku pozornicu izašao kao njezina klavirska pratnja. Stihove Pashine pjesme "Soarele și Luna" napisala je njegova supruga i muza, Yuliana Scutaru. Pasha je također poznat po svom aktivizmu, te koristi i svoju glazbu i nastupe kako bi progovorio o slobodi. 

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:48 Noa Kirel predstavlja Izrael s pjesmom "Unicorn". Etablirana pop zvijezda i glumica koja je imala vlastitu TV seriju, Noa je i sutkinja u Etablirana pop zvijezda i glumica koja je imala vlastitu TV seriju, Noa je i sutkinja u showoima 'Music School' i 'Israel’s Got Talent', gdje je poznata po tome da publiku počasti spontanim nastupima.  Svoj debitantski singl izdala je s 14 godina i potpisala ugovor s Atlantic Recordsom kada je imala 18 godina. Od tada je skupila dovoljno nagrada i trofeja da dvostruko napuni vitrinu. Među njima i 'Best Israeli Act' na MTV Europe Music Awards. U ljeto 2022. Noa je nastupila pred 35 000 ljudi u Tel Avivu na svom velikom koncertu u parku, prvom za nekog mladog izraelskog umjetnika. Izraelska televizijska kuća bila je toliko sigurna u odabir Noe da predstavlja zemlju da je njihov izborni odbor za Euroviziju najavio njezino sudjelovanje 8 mjeseci prije službenog roka za prijave.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:44 Remo Forrer predstavlja Švicarsku s pjesmom "Watergun". Pobijedio je u trećoj sezoni TV talent showa The Voice of Switzerland u travnju 2020., a sudjelovao je i u njemačkom TV talent showu I Can See Your Voice. Remo živi u Hembergu, u kantonu St. Gallen. Od ranog djetinjstva gaji interes za glazbu, što ga je dovelo do toga da nauči svirati flautu, harmoniku i na kraju klavir, koji je sam naučio svirati po sluhu. Pripravnički staž obavio je kao specijalist maloprodaje u trgovini sportskom opremom.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:40 Let 3 su na pozornici! Publika ih je dočekala ovacijama i cijelo vrijeme s njima pjevala "ŠČ!"

08.05.2023., Liverpool - Let 3 na probi uoci sutrasnjeg nastupa u polufinalu Eurosonga. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:36  Osnovan u Dublinu 2018., irski bend Wild Youth kombinira rock s privlačnim pop harmonijama. Njihovi energični nastupi doveli su do niza hitova i - što je cilj svake pop grupe - broj 1 hitova.  Ako ih niste vidjeli kako nastupaju na televiziji, možda ste ih uhvatili kako podržavaju megazvijezde na turneji. Zagrijali su publiku za Nialla Horana, Lewisa Capaldija i Zaru Larson. Frontmen Conor O’Donohoe je vokal i autor većine  David Whelan je na basu, Edward Porter na gitari, a Callum McAdam udara u bubnjeve. Wild Youth je osigurao svoje mjesto na Euroviziji kroz Late Late Show, boreći se sa žestokom konkurencijom, među kojima je bila i legendarna punk-rock grupa Public Image Ltd. Nakon Irske slijedi Let 3

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:32 Predstavnica Portugala Mimicat voli svoj duboki glas spojiti s privlačnim melodijama u pjesmama koje piše. Pjeva i snima od svoje 9. godine, ali je na scenu izbila 2014. izdavanjem svog debitantskog albuma "For You", koji su hvalili kritičari. Ove godine izlazi joj i novi album, na kojem će se naći i "Ai Coração" - njezina pjesma na Euroviziji koju je Mimicat napisala i koproducirala s Luísom Pereirom. Za sve koji se pitaju, Mimicat doista ima mačku. Zovu se Brownie.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:24 Nakon pobjede u javnom glasovanju na latvijskom izboru 'Supernova', kvartet prijatelja Sudden Lights došao je u Liverpool sa svojom pjesmom 'Aijā' i predstavlja Latviju. Andrejs Reinis Zitmanis je glavni vokal, a Kārlis Vārtiņš svira bas, Kārlis Matīss Zitmanis svira gitaru, a Mārtiņš Matīss Zemītis bubnjeve. Ova pjesma ima duboko značenje, a napisana je na engleskom kako bi pružila riječi utjehe većem broju ljudi. Bend kaže: ‘Svjedočeći mračnim događajima u svijetu i ljudskim životima uništenim zlom, nismo mogli ostati ravnodušni.’ Naslov pjesme je na njihovom materinjem latvijskom, s riječju za koju kažu da je nemoguće prevesti, a koja daje osjećaj latvijske narodne pjesme. Sudden Lights jedni su od najslušanijih izvođača u Latviji i izdali su tri studijska albuma otkako su 2012. osnovanli bend kao učenici glazbene škole.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

 

21:20 Susjednu Srbiju predstavlja Luke Black s pjesmom "Samo mi se spava". Luka Ivanović je rođen 1992. godine u Čačku. Završio je dva fakulteta i master studije iz područja glazbene produkcije. S 12 godina je počeo pisati tekstove, a za nekoliko godina i komponirati i pisati aranžmane. Pjevač se predstavio s elektro-pop pjesmom koja postoji u srpskoj i engleskoj verziji, a sama pjesma, kako kaže Luke, nastala je tokom pandemije koronavirusa. Luke je pjesmu napisao iz pozicije lika iz videoigrice Sims, a pjesma govori o kolektivnom buđenju i kako društvo treba otvoriti oči pred zlom. Svojim odličnim nastupom Luka je zaradio ovacije publike i tijekom nastupa. 

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:16 Grupa Busker predstavlja Maltu. Karijeru su počeli svirajući na ulici. Jean Paul bio je jedan od osnivača benda, prije nego što se ubrzo pridružio Sean dodajući retro saksofonsku vibru, a zatim, a Dav. Jr je kompletirao sastav prije tri godine. Od tada su nastupali na festivalima, predvodili velike događaje i bili na turnejama u nekoliko europskih zemalja. Indie-pop bend pobijedio je u nacionalnom finalu Malte sa svojom pjesmom "Dance (Our Own Party)", koja istražuje socijalnu anksioznost i, točnije, napuštanje zabave kako bi proveli vrijeme s prijateljima u ugodnijem okruženju.

Foto: Corinne Cumming - EBU

 

21:11 Alessandra je norveško-talijanska pjevačica i tekstopisac koja je postala poznata zahvaljujući svom debitantskom singlu, pjesmi 'Queen of Kings', koju izvodi na Euroosngu.  Pjesma je postala hit nakon što je Alessandra trijumfirala na norveškom nacionalnom finalu Melodi Grand Prixa, i već ima milijunske preglede na YouTubeu i TikToku.  Pjesmu "Queen of Kings" su napisali sama Alessandra, norveški skladatelj Henning Olerud, Linda Dale i producent Stanley Fernandez, koji je objavio pjesme sa zvijezdama Eurovizije 2021. TIX-om i Flo Ridom! Alessandra kaže da pjesma nosi poruku samoljublja i da želi inspirirati slušatelje svih dobi i spolova da utjelove svoju unutarnju kraljicu kraljeva.

Foto: Corinne Cumming - EBU

21:07 Voditeljice su pozdravile prepunu dvoranu, a posebno sve gledatelje u Ukrajini. U dvorani natjecanje prati oko 7000 ljudi, a li i milijuni gledatelja diljem svijeta. Ovo je prvi put da je jedna zemlja uskočila u organizaciju natjecanja umjesto pobjednice.

Foto: Screenshot/Marko Mihaljević

 

 

 

Komentara 33

Avatar mrkyyy
mrkyyy
23:07 09.05.2023.

ahaaha koji smijeh vidjet Letovce sa hrvatskim zastavama :D :D ponosan sam, na neki jako čudan način :D :D :D Hrvatskaaaaaaaa

Avatar Bobiii
Bobiii
23:08 09.05.2023.

Let 3 dominantno prvoplasirani u finale. Baš kao što sam prognozirao. Eurosong je frik show,a di ćeš jače frikove od Leta 3! Bravo! Fantastičan uspjeh Hrvatske!

DE
Decibel
22:09 09.05.2023.

Tolika euforija i medijski prostor za ovaj plićak, neviđeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije