LIHTENŠTAJN JE PARADA

Biliću bi pomogli tek susreti s najjačima

Bilić, Marković
Mišo Lišanin
14.11.2009.
u 09:29

U Bilićevoj eri Hrvatska samo jednom igrala prijateljski susret s nekim od prvih deset.

Hrvatska reprezentacija svoj bi novi uspon trebala kopirati od Engleza, nakon njihovoga debakla u kvalifikacijama za EP 2008. Jedan element više ne možemo preslikati, smjenjivanje neuspješnog izbornika, ali barem možemo preuzeti njihovu strategiju.

Svjestan snage selekcije koju je preuzeo, Fabio Capello od početka je inzistirao na što jačim prijateljskim utakmicama. Krenuo je sa Švicarcima (redovitima na svim velikim natjecanjima od 2002. godine), nastavio s Francuzima, Amerikancima i Česima, a jedini "uljez" bio je Trinidad i Tobago. Na istom kursu ostao je i kada je počeo kvalifikacije: Španjolska, Nizozemska, sada Brazil.

Srbi gubili, ali i jačali

Također, Capello je za vrijeme Eura u Austriji i Švicarskoj prionuo promatračkom poslu, pa je detaljno proučio igru Hrvata, što zorno pokazuje omjer u dvije utakmice: 9:2 za Engleze.

Danci, Srbi i Slovaci uspjeli su također dohvatiti SP nakon neuspjeha u prethodnom ciklusu. Svi osim Danaca (Olsen), u kvalifikacije za Južnu Afriku ušli su s novim izbornicima i nisu bježali od najjačih provjera. Srbi su se, među ostalim, nadmetali s Ircima, Rusima i Nijemcima, pa iako rezultatski nisu sjajno prolazili, momčad im je očvrsnula i prošetala se do SP-a.

Slaven Bilić u novi mandat kreće prijateljskim srazom od kojega neće imati baš nikakve koristi. Može mu samo donijeti neugodna pitanja. Bude li četiri-pet razlike za nas, to je očekivano. Bude li minimalno, kao protiv Katara, pitat će ga: "nije li moglo bolje protiv 143. reprezentacije svijeta"?

Cico igrao s najjačima

Možda je u tome doista zakazao i HNS, ne nadajući se da bi Hrvatska mogla ostati bez doigravanja, ali ni Bilić se nije iskazao prihvativši Lihtenštajn kao utješnu nagradu. To, međutim, nije iznenađenje zna li se da su vatreni u Slavenovu mandatu samo jednom igrali sa selekcijom iz svjetskih prvih 10 (ne računamo li B momčad Italije) i izgubili od Nizozemaca s 0:3.

U teže ispite računamo i Škote (1:1), i Rumunje (2:1), i Slovence (3:2), dok su Lihtenštajn, Katar i Moldavija daleko ispod našega ranga. Ako smo osmi na svijetu, onda letvica mora biti visoko postavljena.

Za usporedbu, Bilićev prethodnik Kranjčar nikada nije kalkulirao s prijateljskim ogledima, pa je ulazio u ring s Ircima, Portugalcima, Brazilcima, Argentincima i Španjolcima.

Komentara 11

BI
billynik
16:46 14.11.2009.

Koliko ulažemo u naš nogomet vidi se i po tome što trenutno igra mlada repka ali se to ne prenosi ali zato gledamo i treninge formule 1.

Avatar Glina74
Glina74
10:07 14.11.2009.

neka nam obijasni HNS šta očekuje od igre sa Lihtesteinom osim da mogu reči da smo pobijedili????????? 143 reprezentaciu na svijetu i da smo netko.meni se čini da nismo ništa naučili od Engleza i Francuza .pogledajte Svicarsku reprezentaciu ispod 17 17 godina pobijeđuju sve redom na prvinstvu u Nigeriji a gdije smo mi .naši trče po svijetu i nagovaraju sve igrače sa IĆ da igrajuza Hrvatsku i onda se busaju da smo 10 na svijetu .gdie su igrači iz Hrvatskog podmlatka i gdije igraju.Bilić počima opet sa starima igračima sa kojima je propao u kvalifikacijama.zašto ne počima sada od nule a ne sa starima cajkama i pijancima .to je moje mišljenje .

PE
petrovve
14:04 14.11.2009.

Augsburg_1... Bez potpore nema nista,taman da je i stariji od njih na Nikinom mjestu...Da igraci ne pruzaju potporu nebih rekla,samo nasi mediji pljuju po svemu sto je hrvatsko...to ti je Fakt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije