OSCAR SCHMIDT

''Bog je morao pričekati da se Dražen oprosti od košarke''

Dražen Petrović
Arhiva VL
15.09.2010.
u 15:04

- Za mene je igrati za reprezentaciju Brazila bilo kao ići u rat za svoju domovinu.

Oscar Schmidt bio je nevjerojatan igrač, no još je nestvarniji u komunikaciji s novinarima. Najboljeg košarkaškog strijelca svih vremena zvali su u Brazilu “Sveta ruka”. Čovjeka koji je u karijeri ubacio 49.703 koša i vlasnika 10 olimpijskih košarkaških rekorda sreli smo u Istanbulu. Za primanja u Fibinu Kuću slavnih. I dok su ostale legende (Divac, Kićanović, Meneghin, Novosel...), već odavno napustile press sobu, za Oscarovim stolom čuo se žamor. Veliki Brazilac zabavljao je novinare u svom stilu. Kad je glasnogovornik Fibe Florian Wanninger po treći put došao da ga spasi iz kandža sedme sile, on je rekao da mu je baš dobro.

- Pa, čovječe, danas sam primljen u Kuću slavnih. Kad ću biti raspoložen ako neću danas. Molim vas, da čujem posljednjih deset vaših pitanja.

Kako to da ste tako susretljivi? Sabonis čak nije ni došao na presicu koja je bila obvezna za sve?

- On ne voli uopće pričati. Čak niti sa svojom ženom. A ja sam profesionalni govornik, a to je velika razlika?

Što točno sada radite, sedam godina nakon što ste oprostili od igranja?

- Ja sam takozvani motivacijski govornik, držim motivacijska predavanja, a povremeno i komentiram utakmice. Imao sam ponude da držim govore i u Italiji i Španjolskoj, no ne mogu to na drugom jeziku. Vrlo je zabavno i dohodovno. Zarađujem puno više nego kao košarkaš. Nisam ni znao da tu leži novac. Dakako, to nije za svakoga, već za one koji imaju dobru povijest i znaju pričati.

Oprostili ste se od košarke u suzama, sa 45 godina i riječima da biste željeli igrati zauvijek. Zar je dosta bilo teško otići?

- Vrlo teško. Mislio sam da će ne igrati košarku biti najteža stvar u mom životu. No, kad sam prestao i shvatio da ne moram na trening ni danas, ni sutra, ni sljedećeg mjeseca, to mi se počelo sviđati jer sam cijelu karijeru trenirao možda i previše.

Poznato je da ste ostajali nakon treninga šutirati?

- Godine 1989. sam počeo pucati moje serije. Zadao bih si da mogu kući tek nakon što u nizu pogodim 23 šuta. Ponekad bih to učinio odmah, no ponekad sam morao ispucati i više od 600 ubačaja. Ponekad sam morao ostati sat, pa čak i sat i pol duže. Ne znate kako je to ostati još jedan sat, nakon teškog treninga. Na treningu sam pogađao 23, pa 30, pa 50, ali i 70, a karijeru sam završio pogađavši 90 šuteva bez promašaja. Nerijetko bi sve to gledali i moji sugrači, znatiželjni vidjeti koliko ću šuteva pogoditi u nizu.

Koja je bila vaša najveća utakmica?

- Ne mogu vam reći jer sam ih odigrao puno. Jednom sam u Brazilu postigao 74, trojica su me čuvala, nisu me mogli zaustaviti. Koš mi se činio velikim kao bure, nisam mogao promašiti. U finalu Panameričkih igara 1987. sam usred SAD-a Amerikancima zabio 46 koševa za naslov prvaka, no ni to nije bila moja najveća utakmica...

Kako ste uspjeli pobijediti Amerikance u SAD-u kada se vjerovalo da je to nemoguće?

- Mi smo tom pobjedom promijenili košarku. Ušli smo im u psihu, puštali smo ih da šutiraju neometano, provocirali u stilu “pogodi sad, ti šupčino, svi te gledaju”.

Možete li se onda, barem, sjetiti svoje najlošije utakmice?

- Da, šutirao sam jednom 0-12, nisam postigao niti koša, no vjerujem da bi 13. šut pogodio za pobjedu. Toliko sam vjerovao u svoj šut, imao sam stabilnu glavu.

Biste li mogli igrati zajedno s najvećima poput poput Divca, Sabonisa, Kićanovića i Meneghina koji su u Kuću slavnih ušli u vašoj generaciji?

- Ako igram s Kićanovićem, ne mogu pucati 30 puta. Moram to znati. Ako igram za Brazil, znam da će pucati još samo Marcel i to je sve. Ostali će igrati žestoko da otvore mogućnosti za mene i Marcela. Zato sam tamo pucao više. Ako igram sa Sabonisom, ne mogu pucati 30 puta. Čak niti 20 puta. Kada igrate s najvećim svih vremena morate znati da ste samo jedan od njih.

Rekli ste za Novosela da je legenda, jedan od najvećih. Po čemu to?

- Uspoređujem ga s najboljima u povijesti jer vodio je najbolju momčad ikad, sastav bivše SFRJ. Voditi u istoj momčadi Dalipagića, Kićanovića, Slavnića, Delibašića pa zatim Kićanovića i Ćosića zajedno, za to morate biti veliki trener.

Tko je bio vaš najdraži hrvatski igrač?

- Vi ste se tamo dijelili i ratovali pa ne želim pogriješiti. Recite mi tko su hrvatski igrači?

Ćosić, Kukoč Rađa, Dražen Petrović...

- Dražen je iznad svih. Njegov je um bio sličan mome. Nema oblika šuta kojeg nije volio. Ja sam trenirao sve moguće šuteve. Jednom je komentator rekao da sam neodgovoran jer sam šutirao preko ploče. Zašto me zoveš neodgovornim, pa ja treniram taj šut, dođi na moj trening pa ćeš vidjeti. Zato sam i postizao puno jer sam vježbao svaki tip šuta.

Jeste li bili u kontaktu s Draženom?

- Da, bili smo veliki prijatelji. To je počelo na Svjetskom prvenstvu 1986. kada me u izboru za najboljeg igrača pobijedio sa šest glasova. Tada smo počeli naše prijateljstvo, ponekad bi se zvali i telefonom. Plakao sam, bio sam vrlo tužan. Bog na zemlji mora imati igrača kao što je bio Dražen. Ne smije ostati bez njega. Morao je čekati da se oprosti od košarke. To je šteta, baš kao i sa Senom. Isti osjećaj. Igrao je košarku kao nitko. Bio je najveći. Da nije umro, bio bi među top 10 najboljih NBA igrača bez obzira na to što je igrao u vrijeme kada u NBA ligi nisu vjerovali u uvezene igrače.

Zašto vi nikada niste zaigrali u NBA? Htjeli su vas Netsi, ali vas nisu uspjeli dovesti?

- Imao sam za to pet prilika. Ostao sam u amaterskoj košarci jer tada niste mogli igrati za reprezentciju ako ste bili član NBA kluba. A vjerovao sam da 1988. možemo osvojiti olimpijsko zlato. Za mene je igrati za repezentaciju bilo kao ići u rat za svoju domovinu. Osim toga, ne bih mogao igrati ako ne bih bilo lider sastava, a tamo to vjerojatno ne bih bio.

Kako vam se sviđa današnja košarka?

- Kada bi mi sada dali 20 minuta, zabio bih 20 koševa, debeo kakav jesam.

Po vašem prezimenu može se zaključiti da ste podrijetlom iz Europe?

- Da, moj je otac bio Nijemac, a baka Srpkinja. Zato sam se valjda i rodio sa šuterskim talentom.

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hrvatin
00:55 04.03.2011.

Drazen Petrovic je legenda,umjetnik,domoljub,sve najbolje,,,ali najbolji hrvatski i evropski kosarkas svih vremena ja Kresimir Cosic.

AN
Andreeejjj
14:17 04.03.2011.

Primitivni huškaći, prestanite već jednom sa glupom politikom, sa brojanjem krvnih zrnca, nacionalnostima, glupim ratom. Nitko od tih velikana športa nije bio u ratu, nit je pucao u bilo koga, nit bi to ikada uradio. Šta sada pljujete po športašima. Najbolje znaju oni sami o prijateljstvu, zar ne? Draženov brat Aco je pohvalio realan dokumentarac, kao i majka Biserka, znaći, istinit je?! A opet vi mudrijani za tipkovnicama sve okrečete na politiku i opet miješate šport i politiku. Oglašava se nekorektan Arapović koji nigdje nije mogao igrati iako ga se forsiralo, čak previše bez ikakvih kvaliteta. Divac, Radja, Kukoć, Dražen, itd, dok su igrali u Ameriki, družili su se i bili su pravi prijatelji. Pitajte tadašnjeg trenera Pepsi Božića, koji ih je posječivao tamo, nije bilo nit jednog dana da se nisu čuli telefonom čak po nekoliko sati. Igrali su ti dečki za tadašnju repku od rane mladosti i družili se, veselili, osvajali medalje, bili su pravi prijatelji i ostat če zauvijek, pa bilo kako vam to smetalo?! Zar nisu bili najbolji prijatelji Boban i Savičević, Šuker i Mijatović, Olić i Krasić, Rakitić i Krstajić i tako redom, pa iako su im mediji i svi ostali zabranjivali naprijateljstvu? A da se njih pitalo, do rata nikadaaaaaaa ne bi ni došlo! Nažalost, još vama do danas nije to jasno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije