Poruka iz Međunarodnog olimpijskog odbora

Boksačicu s muškim kromosomima ranije su zbog toga diskvalificirali, a sada se natječe. Ovo je objašnjenje

Imane Khelif
Foto: REUTERS
1/5
01.08.2024.
u 18:47

- Svi koji su natječu u ženskoj konkurenciji zadovoljili su propise. U njihovim putovnicama piše da su žene - rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams.

Alžirska boksačica Imane Khelif, jedan od dviju spornih borkinja na Olimpijskim igrama u Parizu kojoj su prilikom testiranja IBA-e otkriveni muški kromosomi, prošla je u osminu finala turnira do 66 kilograma. Nakon svega 45 sekundi borbe, Talijanka Angela Carini predala je borbu. Alžirka je prvi put udarila Talijanku, a ovoj se otkinula kaciga. Borba je nastavljena, a nakon još jednog udarca Alžirke, talijanska boksačica otišla je do svoga kuta i zatražila prekid borbe.

Carini je nakon poraza kleknula na pod i zaplakala. Khelif je došla do nje, ali Carini ju je ignorirala. "Ovo nije u redu", rekla je Talijanka svome treneru. Ovih dana Khelif i Lin Yu-ting iz Tajvana u središtu su olimpijske kontroverze. 

Khelif je prošle godine tijekom Svjetskog prvenstva u New Delhiju diskvalificirana nekoliko sati uoči borbe za zlatnu mdalju. Međunarodna boksačka federacija kao razlog je navela da nije zadovoljila kriterije, odnono da ima povišenu razinu testosterona, piše Times od India. Tada se pisalo da ima Y kromosom.

Problem se pojavio na Olimpijskim igrama, za razliku od IBA-e, Međunarodni olimpijski odbor koji vodi boksačke turnire na Olimpijskim igrama dopustio im je natjecanje, a ovo je objašnjenje:

- Svi koji su natječu u ženskoj konkurenciji zadovoljili su propise. U njihovim putovnicama piše da su žene - rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams.

Na ovu je priču reagirala je Nancy Hogshead, američka plivačica i vlasnica tri zlata.

- Podsjetimo se da muškarci - kako god se identificirali - imaju 162 posto snažniji udarac – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena - poručila je.

VIDEO Dražen Brajdić o nastupu transrodnih boksačica na OI

 

Komentara 43

Avatar Art of Noise
Art of Noise
19:02 01.08.2024.

"Boksačicu s muškim kromosomima, ..." Mislite, muškarca? Rekao Haustor - "Skriven iza lažnih imena". Nije mi jasno zašto ovakve stvari, ovakva natjecanja, žene kolektivno ne bojkotiraju.

Avatar punk
punk
19:11 01.08.2024.

to znači da je u redu da muškaci mlate žene....

GO
Gof33
19:05 01.08.2024.

jednom riječu sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije