'SVI SU MI LAGALI'

Donio nam je toliko radosti, a onda doživio životni brodolom: 'Žao mi je što sam se odlučio za Hrvatsku'

Split: Bivši hrvatski olimpijac Nikolaj Pešalov
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/8
22.07.2024.
u 15:20

Pešalov je bankrotirao i ostao bez novca, a mediji su pisali kako je razmišljao prodavati medalje da bi preživio i bio je podstanar. Svojedobno je bilo priča da će se morati iseliti iz stana koji mu je Grad Split dodijelio na korištenje.

Prvi osvajač pojedinačne zlatne medalje na Olimpijskim igrama za Hrvatsku bilo je pojačanje iz Bugarske, dizač utega Nikolaj Pešalov. Dogodilo se to u Sydneyu 2000. godine, na Igrama na kojima je Hrvatska, uz ovo dizačko, osvojila još samo veslačko odličje (bronca osmerca). Također, četiri godine kasnije osvojio je brončanu medalju na OI u Ateni, a prije toga je za Bugarsku osvajao srebro i broncu također na OI. 

Ipak, poslije karijere Pešalov nije previše uživao u plodovima svojih uspjeha, umalo je deložiran iz splitskog stana zbog nagomilanih dugova od 80 tisuća kuna, prema riječima tadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara. Pešalov je bankrotirao i ostao bez novca, a mediji su pisali kako je razmišljao prodavati medalje da bi preživio i bio je podstanar. Svojedobno je bilo priča da će se morati iseliti iz stana koji mu je Grad Split dodijelio na korištenje.

– Najprije su išle priče da sam ja taj stan dobio, pa da ću ga moći koristiti 10 godina, a nakon toga i otkupiti. Kad sam poslao zahtjev za otkup, pokazalo se da moram platiti to što sam ga koristio sve to vrijeme. Na kraju se moralo sve platiti još i s kamatama. Jedan dio tog duga koji je iznosio oko 80 tisuća kuna podmirio je Savez, a ostatak ja. Ja i dalje živim u tom stanu i plaćam najam Gradu – govorio je Pešalov prije nekoliko godina.

24.11.2011., Split - Sportas Nikolaj Pesalov, kandidat SRP-a u X. izbornoj jedinici, na konferenciji za medije u splitskoj podruznici SRP-a.r"nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
U to vrijeme, kada je trebalo Bugarima platiti odštetu, išla je priča da je tu otkupninu (koja je sa 300.000 USD spuštena na 50.000) platio Goran Ivanišević.

– Koliko ja znam, odštetu za mene Bugarskoj je platio Hrvatski olimpijski odbor.

Govorio je i o privatnom životu.

– Nakon što sam se razveo od svoje prve supruge Bugarke, s kojom imam dvoje sad već odrasle djece, 2014. oženio sam se sa Splićankom Doris. Sin Simeon ima 21 godinu, a kći 26 i ona je prije dvije godine rodila pa sam ja djed koji ima unučicu. Prošlu godinu s njima sam dosta bio jer sam osam mjeseci proveo u Bugarskoj budući da mi je majka bila bolesna.

Pešalov kaže da živi od hrvatske i bugarske naknade za vrhunska sportska dostignuća. Kratko je bio predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza, a bio je i na kandidat za saborskog zastupnika Socijalističke radničke partije (SRP). Umoran od stalne borbe s financijama, svojedobno je izjavio:

– Za Hrvatsku ne postojim. Svi ti predsjednici, župani, gradonačelnici su mi uglavnom lagali. Da ne širim dalje, ali na mojim su leđima mnogi zaradili. Zbog njih mi je žao što sam se uopće odlučio dizati za Hrvatsku, ali postoji i druga strana, obični ljudi koji me zaustavljaju na ulici, prepoznaju me, hoće se slikati sa mnom. E, zbog njih mi je drago.

>> Ovo su supruge i partnerice naših reprezentativaca: Predivne dame najvjernija su im podrška s tribina

Split: Bivši hrvatski olimpijac Nikolaj Pešalov
1/61
 

Komentara 21

Avatar Moodleen
Moodleen
15:27 22.07.2024.

Kaj mislite jel bi mi tu čitali o njemu da hvali Hrvatsku? Sumnjam.

Avatar Podanak
Podanak
16:39 22.07.2024.

Zar za čovjeka s tolikim iskustvom u tom sportu zaista ne postoji ni jedno radno mjesto? Ne bi li mogao raditi kao trener u klubu ili reprezentaciji? Nešto mi u toj priči ne štima, nešto je ostalo neizrečeno.

TR
Trbonja7272
17:30 22.07.2024.

Ova se tema prema potrebi reciklira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije