Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenuli s porazom

Europski prvak provukao se kroz iglenu ušicu, Hrvatskoj utjeha mladosti

Zagreb: Kvalifikacijska utakmica Hrvatska - Slovenija za košarkaško SP 2023. godine
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
26.11.2021.
u 09:39

Kod Slovenaca prednjačili su igrači od 29 do 31 godine (Prepelič, Blažič, Murić) koji su igrali u polufinalu Olimpijskih igara, a u hrvatskom sastavu važne uloge imali su "klinci" od 19 (Prkačin) i 20 godina (Gnjidić, Rudan)

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo košarkaša 2023. godine Hrvatska je otvorila porazom protiv favorizirane Slovenije (74:76), četvrte reprezentacije s Olimpijskih igara i još uvijek aktualnih europskihj prvaka.

U Draženovu domu, naše je košarkaše bodrilo oko 2000 gledatelja a s obzirom na srčanost koju su iskazali zaslužili su svakako veći auditorij u kojem se na kraće vrijeme zadržao i hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji svog malodobnog sina. No, zato je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odgledao cijeli susret i aplaudirao izabranicima Veljka Mršića na silnom htijenju.

Za razliku od hrvatskog izbornika Mršića koji je započeo s petorkom koja nikad u nekoj utakmici nije igrala zajedno (Gnjidić, Badžim, Marčinković, Rudan, Marić), slovenski strateg Sekulić krenuo je s postavom koja često igra zajedno jer sva petorica igrača koji su nakon himne izašli na parket bila su iz ljubljanske Cedevita Olimpije.

Na koncu su, u tijesnoj utakmici od početka do kraja, slavili Slovenci zahvaljujući trici i slobodnom bacanju igrača (krilni-centar Čebašek) kojem su to bili jedini koševi na utakmici. A za takav ishod odgovornim se osjetio hrvatski kapetan Pavle Marčinković koji je kazao:

- Vidio sam da branič Prepelič napada pa sam ostao duboko u obrani. U posljednjem trenutku sam vidio izlazno dodavanje za Čebašeka i to je taj djelić sekunde koji su oni kaznili.

25.11.2021., Zagreb - Kosarkaska utakmica Hrvatska - Slovenija kojom se otvaraju kvalifikacije za Svjetsko kosarkasko prvenstvo koje ce se odrzati u Japanu, Filipinima i Indoneziji 2023. godine.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Imao je Marčinković, u 37. minuti, otvoren šut za tricu kojeg nije pogodio, baš kao i Bundović 32 sekunde prije kraja čiji je dalekometni pokušaj ušao pa izašao iz koša. Valjda je zato, šest sekundi prije kraja, kod 71:74, naš najbolji pojedinac (16 koševa, 7 skokova, 5 asista) odustao od šuta za tricu i krenuo u prodor u kojem je načinio prekršaj u napadu na Klemenu Prepeliču. A bila je to prilika koju, s crte za slobodna bacanja, najbolji šuter gostiju nije propustio (71:76) pa je Badžimova trica, sa devet metara, bila samo jalova utjeha.

U dvorani koja nosi ime njegova velikog idola Dražena Petrovića (zbog toga su i njegovi roditelji poželjeli upoznati Draženovu majku Biserku), važna bacanja prije toga pogodio je Aleksej Nikolić (za 71:74). A kada smo već kod "penala" najviše ih je imao startni slovenski razigravač Luka Rupnik (čak 11), inače najbolji prijatelj NBA zvijezde Luke Dončića, pa su slobodna bacanja bila i tema press konferencije. Nije hrvatski izbornik Veljko Mršić rekao izravno da je nezadovoljan suđenjem, ali se to moglo isčitati iz sljedeće izjave:

- Kad u statistici pogledata valorizaciju igre, vidjet ćete da je naša bila bolja od slovenske, da smo imali i devet asistencija više a da smo pogodili dobar dio onih otvorenih šuteva bilo bi ih i bliže 30. Nažalost, u ovako tijesnoj utakmici slobodna bacanja su činila razliku, a Slovenci su imali 23 bacanja više.

I doista, naši su s crte šutirali 15-20, a gosti su zabili 35 od 43 pokušaja. No, i unatoč tome Hrvatska je imala priliku pobijediti o čemu je, samokritički, također govorio Mršić:

- Očekivao sam da možemo pobijediti, a i dobar dio utakmice smo vodili, no u završnici nismo donosili dobre odluke. Na neriješenom rezultatu tri puta smo šutirali tricu, pri čemu je samo jedna bila otvorena, a možda bi bilo bolje da smo išli u prodor jer su suparnici bili u bonusu. Dovoljno dobri nismo bili niti u napadačkom skoku jer ovako mlada momčad u tome mora biti bolja.

Naglasio je Mršić i kako su Slovenci, u drugom poluvremenu, iz dva napada zabili osam koševa jer su i Prepelič (uz upitan prekršaj Badžima) i Čebašek zabili trice i dodatno slobodno bacanje. I to je to iskustvo koje je prevagnulo jer Prepelič je iskusan internacionalac što 30-godišnji Čebašek nije ali je igrački dovoljno zreo i staložen da pogodi tako važan šut.

Najkorisniji igrač u pobjedničkom sastavu bio je kapetan Edo Murić sa 14 koševa i 10 skokova, a dvoznamenkasti su bili još i Klemen Prepelič (16), koji je trice šutirao 1-7, te Jaka Blažič (15 koševa, 9 skokova). Sve su to odreda iskusni igrači, od 29 do 31 godinu, kakvih Hrvatska nije imala dovoljno. Štoviše, uz 27-godišnjeg Bundovića, naš najbolji strijelac bio je 19-godišni Prkačin (15 koševa) a dvoznamenkast je još bio i Badžim (11). Sa sedam koševa u otvaranju utakmice najavio se 20-godišnji krilni-centar Matej Rudan i uz vršnjaka mu Lovru Gnjidića (2 koša, 5 asista), kojem je izbornik predbacio da je trebao ići više na koš, ta je mladost jedina hrvatska utjeha, i svojevrstan kapital, iz ove utakmice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije