Lijepo priznanje

Grad Novalja postao europski grad sporta za 2025. godinu, u konkurenciji gradova do 25 000 stanovnika

Foto: TZ Novalja
1/6
19.10.2024.
u 12:53

Novalja je danas zahvaljujući njima grad koji njeguje sport, sportaše i rekreativce, pa je titula Europskog grada sporta stigla u pravo vrijeme i sasvim zasluženo.

Grad Novalja Europski je grad sporta za 2025., a pozitivna ocjena i veliko priznanje cijeloj zajednici stiže samo desetak dana nakon što je ovdje ocjenjujući kandidaturu boravila četveročlana komisija iz ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation), neprofitne organizacije sa sjedištem u Bruxellesu.

Novalja je Europski grad sporta u konkurenciji gradova do 25 000 stanovnika, što otvara mogućnosti daljnjeg razvoja sportskih aktivnosti, infrastrukture i kulture sportskog življenja.

Odavno je prepoznata kao sredina koja njeguje sportske vrijednosti u nastojanju osiguravanja bavljenja sportom svima, s posebnim naglaskom na aktivan i outdoor turizam.

Godine predanog rada i sjajne suradnje dionika na razini grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje na čelu s Ivanom Dabom i Marinom Šćiran, nagrađene su velikim priznanjem.

Novalja je danas zahvaljujući njima grad koji njeguje sport, sportaše i rekreativce, pa je titula Europskog grada sporta stigla u pravo vrijeme i sasvim zasluženo.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što su naš trud i sva ulaganja koja radimo vezano uz sportski život te razvoj sportske infrastrukture u Novalji prepoznati i nagrađeni ovim prestižnim priznanjem.

Ovu titulu vidimo kao priznanje za naša dosadašnja postignuća, ali i kao dodatnu motivaciju za unapređenje postojeće sportske infrastrukture na višu razinu te utemeljenje novih sportskih klubova.

Također, nadamo se da će ovo priznanje biti nadahnuće za naše mlade sugrađane te svojevrsni poziv na bavljenje sportom i prakticiranje zdravog načina života, izjavio je gradonačelnik Ivan Dabo.

Sport u Novalji ima veliki značaj, što je vidljivo u nizu projekata koji su u fokusu zadnjih godina, od međunarodne biciklističke utrke CRO Race, Life on Mars traila, Pag Outdoora, Granfonda Pag, International dance opena, Olea cupa i mnogih drugih.

Događanja se ovdje održavaju od ožujka do studenog, što naveliko prelazi granice sezonskog turizma u Novalji. No odmora nema. Titulu Europskog grada sport sada treba opravdati, pa će se uskoro organizirati niz aktivnosti usmjerenih na promociju i brendiranje.

Grad Novalja kao Europski grad sporta planira implementirati programe koji će uključivati sve dobne i društvene skupine. Cilj je stvoriti sport i sportske aktivnosti dostupne baš svima. Povećat će se i suradnja s organizacijama s ciljem održavanja velikih sportskih natjecanja i programa.

- Europski grad sporta 2025. nastavak je nove sportske ere koju gradimo duži niz godina, uključujući otočni projekt Pag Outdoor. Za Novalju kao Europski grad sporta 2025. to je dodatni iskorak za još aktivnije uključivanje svih generacija u sport i rekreaciju.

Ovo je važno priznanje koje će dodatno ojačati našu ponudu aktivnog turizma i outdoor aktivnosti, koje se odvijaju tijekom cijele godine i koje su već stekle prepoznatljivost među gostima i domaćim stanovništvom.

Posebna zahvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ova titula osvoji, a naročito Zajednici sportova grada Novalje, svim njezinim klubovima i članovima - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran. 

U turističkom smislu titula Europskog grada sporta za Novalju znači povećanje interesa turista za ovom destinacijom. Stoga je plan organizirati niz sportskih natjecanja i događanja u prirodnim okruženjima poput plaža i parkova, čime će Novalja dodatno istaknuti i svoje prirodne ljepote. 

Kriteriji za dobivanje titule Europskog grada sporta bili su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, organizacija natjecateljskog sporta i klubova, te financiranje sporta.

Novalja sve to ima, a ima i ljude koji znaju kako. Prepoznao je to i jedan od članova komisije za vrijeme boravka rekavši nam da je Novalja predivan, mali grad s velikim potencijalom posebno u segmentu sportskog turizma i outdoor aktivnosti. 

 - U svakom slučaju mogu reći da smo pozitivni glede kandidature i budućnosti sporta u ovom gradu. Gradonačelnik Dabo i njegov tim proveo je s nama tri dana, upoznao nas sa sportskim aktivnostima u Novalji i mogu reći da rade sjajan posao -  istaknuo je Granit Rugova, član ocjenjivačke komisije ACES Europe.

Osnivač i predsjednik ACES Europe G. F. Lupattelli istaknuo je tom prilikom da Novalja posjeduje veliki potencijal postati pravi primjer kako sport može pozitivno utjecati na zdravlje, društvenu koheziju i turističku ponudu,

a najviše su ga oduševili kvalitetni sportski objekti različitih sportskih sadržaja i raznolik sadržaj za uključivanje u sportske aktivnosti građana svih dobnih skupina.

Bilo je vidljivo već tada da će ocjena biti pozitivna za Novalju, no valjalo je pričekati da bude i službeno.  Svečanost dodjele priznanja će se održati u Bruxellesu, u prosincu ove godine, a priznanje će u ime Grada primiti gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije