što je s pojačanjima?

Hajduk čeka povijesni transfer, ali u pozadini su pitanja bez odgovora

Šibenik: HNK Šibenik protiv HNK Hajduk u 27. kolu Prve HNL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.07.2023.
u 16:20

Povijesni, megatransfer Vuškovića opasno se narušio u Ženevi, kada je kako smo doznali Hajduk imao dvije sigurne ponude za igrača, jednu od njih iz Premier lige, ali do danas ništa nije realizirao. Financijska injekcija od 10 plus milijuna eura, kojima se teži, kapitalni je posao i ovog prijelaznog roka, jer taj izlazni transfer spominje se kao odgovor na jedno od ključnih pitanja - gdje su kapitalna pojačanja na popsu ulaznih transfera koja su najavljena te ih Leko očekuje.

Sve je bilo dobro do Ženeve. Jedno zaista glupo uklizavanje, penal i crveni karton usmjerili su utakmicu finala Lige prvaka koja je završila debaklom Hajdukovih juniora i teškim 5:0 porazom od AZ Alkmaara, ali su itekako utjecali i na razvoj događaja u karijeri mlade stoperske zvijezde. Luka Vušković u godinu dana prošao je put od 'najmlađeg i najtalentiranijeg člana nogometne dinastije', koji će postati najskuplji igrač Hajdukove povijesti, do trenutka kada se takav transfer od njega uistinu očekuje i na njemu grade okolnosti koje bi trebale rezultirati uspjehom Lukše Jakobušića u njegovoj zadnjoj ugovorenoj godini mandata na Poljudu.

Sve ovisi o jednom transferu 

Financijska injekcija od 10 plus milijuna eura, kojima se teži, kapitalni je posao i ovog prijelaznog roka, jer taj izlazni transfer spominje se kao odgovor na jedno od ključnih pitanja - gdje su kapitalna pojačanja na popisu ulaznih transfera koja su najavljena te ih Ivan Leko očekuje. No o njima se sad priča puno tiše, narativ oko kluba je drugačiji i dominiraju već poznate teme, poput one da se spušta rampa za prodaju Sahitija i Mlakara dok traje borba za skupinu Konferencije lige, što je i očekivano i logično, dok je nelogično primjerice da se Hajduk doveo u situaciju da s dvojicom nezamjenjivi igrača, Filipom Krovinovićem i Darijom Melnjakom, s kojima se potpisuje do kraja života, uđe u posljednju godinu ugovora, sruši im cijenu i otvori širom vrata za odlazak.  

A povijesni, megatransfer Vuškovića opasno se narušio u Ženevi, kada je kako smo doznali Hajduk imao dvije sigurne ponude za igrača, jednu od njih iz Premier lige, ali do danas ništa nije realizirao.

GALERIJA  Awaziem odlazi s Poljuda: Hajduk nije odlučio kupiti nigerijskog stopera

Šibenik: HNK Šibenik protiv HNK Hajduk u 27. kolu Prve HNL
1/5

I nervoza je sve veća, otac Danijel mlade zvijezde nedavno je prekinuo suradnju u omladinskom pogonu Hajduka gdje je radio kao trener, sve je više raznih priča, glasina, ponuda i šumova oko igrača koji je na proljeće tek debitirao  u prvoj ligi najmlađi hajdukovac ikad. Pritisak i forsiranje minutaže na njega su itekako utjecali, pa iako inače nije sklon povredama, zaredalo se i to, kako u klubu, kako i na poziv reprezentaciji. Bio je na hlađenju do finala Kupa, a tamo se najviše istaknuo na dočeku nakon utakmice, pjevanjem navijačkih pjesmuljaka zbog kojih ga je kaznio HNS. Danas će propustiti drugu pripremnu utakmicu Hajduka u nizu (MTK), ujutro je trenirao s fizioterapeutom, a u klubu kažu da takve individualni treninge provode sa svim igračima. Ali točno je da se Vuškovića štiti i čuva od nepredviđenih situacija.

25.05.2023., Split - Navijaci docekali igrace Hajduka na Poljudu nakon osvojenog nogometnog Kupa. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Velikani nakon Ženeve potegnuli ručnu 

– On je kao dijete bio ispred svoje  generacije, vidjelo se uvijek da dolazi iz nogometne obitelji, nogomet se do srži razumije. Sigurno ga ima tko savjetovati, u Hajduku smo o tome  puno razgovarali, postoje i sportski psiholozi koji rade na tome s mladim igračima jer je edukacija važna, nema smisla baviti se stvarima na koje ne možeš utjecati', za Večernji list govorio je Andro Fistonić, koji je s Vuškovićem radio u Hajduku od 13. do 15. godine, a danas je direktor u Istri. 

Fistonić je upozorio na anomalije oko mladih igrača i ulogu kluba da ih od njih zaštiti.

– Iako ima fizičke predispozicije prema kojima je ispred svoje generacije, Luka je još praktički dijete koje prolazi pubertet. Važno je maknuti fokus sa svih popratnih stvari, poput društvenih mreža i svega ostalog što bi mu moglo remetiti fokus na nogomet. Luka je zapravo takav uvijek i bio. Njegov jaki forte je i što se uvijek igrao nogometa i uživao u njemu. Opušten je i voli igru, nedavno je zabio pogodak s centra, no to je već ranije radio u mlađim kategorijama. Nema strah od pokušaja...

VEZANI ČLANCI:

I prije debija u HNL-u, gdje je zahvaljujući 'bolnici' u redovima Leke skupio do kraja sezone osam nastupa, za Vuškovića su se raspitivala velika imena. Tomislav Erceg, obiteljski prijatelj  koji skrbi o braći Vušković, prvi je donio konkretnu ponudu na Poljud, Milan je davao sedam milijuna eura, kasnije se pojavio Manchester City s ponudom, kako su javljali dobro upućeni izvori, od 12 milijuna eura. Chelsea je nakon Ženeve očito potegnuo ručnu, o PSG-u se više ne govori, ali Engleska je i dalje otvorena opcija, unatoč problemima koje donose birokracija i pravila Brexita, pa se za igrače koji nisu punoljetni i nemaju pravo potpisa traže satelitski klubovi u drugim zemljama.

Komentara 5

TH
thorsteinar86
17:14 05.07.2023.

Od početka je to bila prenapuhana priča bez osnove . Mali je previše sklon katastrofalnim procjenama i greškama koje kasnije redovito usmjeravaju tijek utakmica . Čini mi se da i nije pretjerano čvrst u glavi što je jako bitno u nogometu . P.s gledam neki dan frend mi je pokazao kao preko instragama hvata mali starlete ahhahahaha znači sve se poklapa mogao bi biti novi wunderkid koji se ugasio nakon jedne sezone ..

ST
sttipe
22:58 05.07.2023.

Nema dinamovca tog godišta da je 30% od malog. Malog bi moga sp.zdit ćaća, najbolje i za njega i za Hajduk je da potpiše na 5 godina, a proda se za 3, -3.5!!

DA
Darlboro
17:49 05.07.2023.

Ma daj ajde..kakvih 10+ milkica ojra? Tko i zašto bi to platio za juniora koji ne odskače ništa posebno? Pa vidjeli smo ga u konkurenciji njegovih vršnjaka...solidno, ok, ali ne i vanserijski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije