OTVARAMO PROTIV TAJLANDA

Hrvatska kreće na Svjetskom prvenstvu: 'Imamo dobru generaciju, možemo biti iznenađenje'

storyeditor/2024-09-13/PXL_160424_113173476.jpg
Luka Stanzl/PIXSELL
14.09.2024.
u 11:48

Na turniru u Uzbekistanu Hrvatska u skupini igra protiv Tajlanda (subota, 12:00) u gradu Buhari, protiv Brazila (17. rujna, također u Buhari) te protiv Kube (20. rujna u Taškentu). U osminu finala plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake skupine te četiri najbolja trećeplasirana.

Najosnovnije o Svjetskom prvenstvu u futsalu: ovo je – u Uzbekistanu – njegovo deseto izdanje, najviše naslova prvaka ima Brazil (5), dvije titule ima Španjolska, po jednu Argentina i branitelj naslova Portugal. Hrvatska se drugi put plasirala na završni turnir Svjetskog prvenstva, na kojemu sudjeluju 24 reprezentacije, a iz Europe dolazi sedam selekcija; uz Hrvatsku još su Francuska, Kazahstan, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Ukrajina.

Prvi put Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu sudjelovala 2000. godine u Gvatemali, tada pod vodstvom izbornika Marijana Brnčića, te zauzela peto mjesto na turniru sa 16 selekcija. Hrvatska je tada bila prošla prvu skupinu, a u sljedećoj fazi natjecanja, u izlučnoj skupini za plasman u polufinale, bila je trećeplasirana, pa joj je tada izmaknula prilika da se bori za medalju. Bila je to generacija Miće Martića, Edina Dervišagića, Velimira Čarapine, Roberta Grdovića, Nikole Tomičića...

Favoriti na kladionici

Na turniru u Uzbekistanu Hrvatska u skupini igra protiv Tajlanda (subota, 12:00) u gradu Buhari, protiv Brazila (17. rujna, također u Buhari) te protiv Kube (20. rujna u Taškentu). U osminu finala plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake skupine te četiri najbolja trećeplasirana.

Hrvatska je prema kladionici favorit u susretu s Tajlandom. Koeficijent na pobjedu Hrvatske je 1,42, a na pobjedu Tajlanda čak 4,70. Utakmica se igra u Buhari, gradu od 280 tisuća stanovnika, u dvorani kapaciteta četiri tisuće mjesta, a prijenos je na HTV2.

Robert Grdović (50) jedan je od najvažnijih hrvatskih malonogometaša svih vremena. Izvrsno je upućen u situaciju na svjetskoj malonogometnoj pozornici.

– Hrvatska je otprilike u drugome rangu svjetskog nogometa, tj. nije među favoritima Svjetskog prvenstva. A može li biti iznenađenje? Vjerujem da može. Dobili smo priliku na SP-u nakon 24 godine čekanja, imamo dobru generaciju – kazao nam je Robert Grdović, koji je za Hrvatsku igrao na SP-u 2000. godine, te nastavio:

– Imam malu bojazan. Naime, naši klubovi još nisu počeli natjecanje, a pripreme reprezentacije nisu bile baš odgovarajuće odrađene, suparnici u pripremnim utakmicama, Mađarska i Kosovo, nisu baš prigodni s obzirom na iskušenja koja nas čekaju na SP-u. Smatram da smo trebali ipak igrati s jačim suparnicima, reprezentacijama koje su se također plasirale na SP. Neki od njih počeli su s pripremnim utakmicama još sredinom lipnja i početkom srpnja. Ozbiljnije selekcije, Francuska, Brazil, Uzbekistan, Tajland, Maroko, Španjolska, odigrale su više od deset utakmica. Zbog toga sam malo skeptičan.

Može li Hrvatska proći skupinu?

– Skupina je po mjeri naše selekcije. Objektivno, trebali bismo proći skupinu, a ključna će biti prva utakmica protiv Tajlanda. Ta je selekcija već godinama u vrhu azijskoga futsala (9. na Fifinoj ljestvici, Hrvatska 16., nap.a.), vrlo neugodna momčad koja je strašno brza. Tajlanđani su još prije 15 godina počeli dovoditi strane trenere, što je jako pomoglo razvoju futsala. Kuba je u našoj skupini autsajder, dok je Brazil najveća svjetska reprezentacija, druga galaksija futsala, momčad protiv koje nitko u prijateljskim utakmicama nije prošao s porazom manjim od pet razlike. Utakmica s Brazilom bit će poslastica, užitak za igrati – naglašava Grdović.

U čemu je naša snaga u današnjoj utakmici?

– Naš adut protiv Tajlanda je fizička moć, statička snaga naših napadača pivota Sekulića, Perića i Mataje, preko kojih ćemo imati dubinu. Tajlanđani su konstitucijski malo niži, lakši, brži, pa se trebamo pripaziti njihovih kontri, polukontri, agresivnosti. Ako uspijemo na to odgovoriti, zadržati loptu, imat ćemo šanse. Kao navijač Hrvatske nadam se najboljemu, da ćemo proći skupinu – zaključio je Robert Grdović, koji je donedavno bio klupski trener u Sloveniji, a mnogi su ga bili vidjeli na izborničkoj poziciji.

Naš izbornik sada je 54-godišnji Marinko Mavrović, legendarni zagrebački hakler koji je bio pomoćnik prethodnog izbornika Mate Stankovića. Mavrović je sa selekcijom U-19 bio europski doprvak, a s A selekcijom bio je sudionik Eura 2022. Mavrović je Hrvatsku na SP u Uzbekistan odveo kroz gusti filtar kvalifikacija, u čijemu je završnom dvoboju naša reprezentacija nadigrala Poljsku (3:2, 2:2).

Imamo i suca na SP-u

Na kraju, Hrvatska u futsalu još nema svjetsku medalju kao nogometna A reprezentacija, ali zato hrvatski futsal ima ono što naš veliki nogomet nikada nije imao: sudačku zvijezdu na Svjetskom prvenstvu! I to kakvu: Nikola Jelić iz Ribič Brega kod Ivanca, inače policijski službenik, čak je tri puta proglašen najboljim sucem na svijetu, 2018., 2020. i 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije