Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRUŠENI SNOVI

Hrvatska legenda o aferi koja je uništila Jugoslaviju: 'Dobili smo upozorenje od moćnog političara'

Split: Bivši nogometaš Ivan Gudelj
Milan Sabic/PIXSELL
30.01.2024.
u 10:20

Ikona Hajduka imala je na stolu ponude Reala i Bordeauxa, ali njegovu karijeru uništio je hepatitis B s kojim se borio 37 godina

Legendarni jugoslavenski i hrvatski nogometni as Ivan Gudelj u razgovoru za srpski portal Mondo otkrio je detalje čuvene afere koja je urušila jednu od najtalentiranijih reprezentacija bivše Jugoslavije. Kobno je bilo svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 1982. godine kada su svi smatrali kako moćna momčad može otići sve do kraja, ispali su već u skupini. 

GALERIJA Neymar šokirao navijače svojim izgledom

Split: Bivši nogometaš Ivan Gudelj
1/5

- 1982. godina je u mnogočemu obilježila moju karijeru. Nakon samo tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, francuski L'Equipe me uvrstio u idealnu momčad prvenstva. Nadalje, u svim sam izborima bio proglašen najboljim nogometašem Jugoslavije, a protiv Bugarske u Sofiji postao sam najmlađi kapetan u povijesti naše reprezentacije. Tijekom priprema u Ohridu posjetio nas je Stane Dolanc, u to vrijeme jedan od najmoćnijih političara u zemlji. Rekao nam je 'pogriješili ste, ne smijete pripremati narod za veliki uspjeh, sada sve osim prvo mjesto bit će katastrofa' - prisjetio se Gudelj.

- Tek smo kasnije shvatili koliko je bio u pravu. Mislim da je i Miljan Miljanić loše procijenio jer između zadnje kvalifikacijske utakmice protiv Grčke i otvaranja protiv Hondurasa u Valenciji nismo imali niti jednu kontrolnu utakmica. Sve je bilo na treningu i obiteljskom okupljanju u Miločeru.

VEZANI ČLANCI:

Atmosferu je dodatno narušila afera s proizvođačem sportske opreme.

- Kao mladom igraču bilo mi je jedino važno igrati na Svjetskom prvenstvu. Nisam mogao vjerovati da jedan banalni detalj može uništiti sve naše snove. FSJ je potpisao ugovor s Adidasom, a igračima je prijetio da će ukloniti s popisa putnika za Španjolsku ako ne budu poštovali dogovor. Umjesto da se fokusiramo na suparnike u skupini, sretali smo se po hodnicima i bavili se markom kopački. Čak je i Anti Dujmiću zabranjen ulazak Hotel Park u Novom Sadu gdje smo bili u karanteni, iako mi se čini da je on tamo najviše profitirao, jer Puma nije mogla dobiti bolju reklamu. I danas se priča o toj aferi koja je slomila jednu od najjačih generacija u povijest jugoslavenskog nogometa - otkrila je Hajdukova legenda. 

 

Komentara 18

Avatar antikomunist1
antikomunist1
15:12 30.01.2024.

Ovi članci o "legendama" države koja, Bogu hvala više ne postoji i to više od trideset godina su meni smiješni. Ujedno osjećam i zahvalu svima onima koji su zdušno raditi na tome da je više nema! "legende" kao takve me me ne zanimaju. Mogu biti "legende" sebi samima što je i normalno.

VI
virinvanizaćoška
14:23 30.01.2024.

Čiji su snovi srušeni? Vaši i Gudinovi?

CA
canon60
12:32 30.01.2024.

Gudelj je veliki jugonostalgičar to je više nego očito. Pogledajte samo njegove interwiewe na youtube-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije