Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA NASTUPA NA SP-u

Izbornik objašnjava što se događa sa Sarom Kolak: 'Neophodno je da se suoči s realnošću'

Tokio: Sara Kolak u kvalifikacijama bacanja koplja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
30.08.2023.
u 08:33

- Nažalost, ona trenutačno baca slabije nego prije šest-sedam godina kada je bila olimpijska pobjednica. No u odličnim je godinama i svakako se može vratiti na pobjedničke staze. Da bi to uspjela, neophodno je da se suoči s realnošću sadašnje situacije te da uz našu pomoć nađe pravi put za povratak.

Nakon razdoblja duljeg od desetljeća, ove godine hrvatska atletika ostala je bez seniorske medalje na velikim natjecanjima. Najbolji plasman na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti bilo je peto mjesto Sandre Perković u bacanju diska. Prvi put od 2007. ostali smo bez medalje na svjetskim prvenstvima.

Daleko smo od tragedije

- Iza hrvatske atletike ipak je dobra atletska godina. Naši atletičari ruše državne rekorde, u mlađim uzrastima osvajamo medalje, sudjelujemo u finalima u mlađim dobnim kategorijama više nego proteklih godina, na EYOF-u smo najuspješniji sport, infrastruktura nam je svaki dan sve snažnija, broj registriranih atletičara i klubova raste, a interes za atletiku sve je veći. Hrvatska atletika je na ovom SP-u ostala bez medalje, ali je u ovom sustavu natjecanja naša atletika najuspješnija od 1983. do danas ako se uzmu u obzir zemlje bivše države, a među najuspješnijima kad se uzmu u obzir sve zemlje slične veličine i ekonomske snage. Zahvaljujući kontinuitetu uspješnosti na velikim natjecanjima (EP, SP i OI) prepoznali su nas čelni ljudi HOO-a te pomogli da danas naša atletika funkcionira u bitno komfornijim uvjetima nego prije na čemu smo vrlo zahvalni. Želim reći da medalja s velikog natjecanja, pogotovo ne svake godine, nije jedini kriterij za vrednovanje sporta. Najavljujem da ćemo se već dogodine vratiti u dosadašnji kontinuitet uspješnosti na velikim seniorskim natjecanjima. Griješe svi oni koji procjenjuju da ćemo, poput nekih drugih sportova, utonuti u dugogodišnju krizu - uvjeren je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije.

Ali, atletičari i atletičarke su nas naviknuli na medalje?

- Ne trebamo biti euforični ni kad se s OI ili EP-a vratimo i s tri medalje te ispadne da smo svjetski i europski vrh, ali ne treba ni ovu situaciju doživjeti kao tragediju. Od desetero naših atletičara koji su ostvarili pravo nastupa na SP-u, osmero je sezonu provelo više liječeći se nego trenirajući, a to se nikad dosad nije dogodilo. Počelo je s ozljedom Parlov, a završilo s nedavnom ozljedom Jane Koščak. Ne vjerujem da je moguće da takav peh imamo sljedećih godina.

Dobro, i konkurencija je sve jača?

- Opet ću spomenuti da je konkurencija u atletici globalna, da prvaci dolaze iz zemalja koje nije lako pronaći na karti svijeta, a da iz atletski najsnažnijih zemalja sudjeluju i po četiri natjecatelja. Za usporedbu, zamislite SP u košarci na koji dođu četiri NBA momčadi. Ni na koji način ne želim biti maliciozan prema košarci ili nekom drugom sportu, ali atletika je svijet za sebe. Na ovom SP-u doživjeli smo da Burkina Faso i Djevičanski Otoci osvoje medalju, a neke atletske velesile poput Njemačke ostanu bez medalje, pa i domaćin SP-a Mađarska, unatoč silnim investicijama u atletiku, osvoji jedno treće mjesto. Oduvijek sam govorio da je već finale velik uspjeh i u to i dalje čvrsto vjerujem.

Kakva bi bila vaša analiza nastupa Sandre Perković?

- Treba naglasiti da Sandra seniorske medalje na velikim natjecanjima osvaja od 2010. i da su se posljednjih godina pojavile izrazito kvalitetne diskašice koje su ovaj put bile uspješnije. Sandra i trener su te činjenice apsolutno svjesni i željeli su se pripremiti za tu situaciju bolje nego ikad. Nažalost, ozljede su im bitno pomrsile planove. Ovih dana ću se naći s trenerom Elkasovićem i napraviti analizu te razmotriti sve elemente mogućih poboljšanja uvjeta za pripreme za OI sljedeće godine. Sandra nas je proteklih godina jednostavno navikla na medalje, a to što ovaj put zbog svih tih nedaća nije uspjela ne smatram nimalo strašnim. Naime, bacila je hitac sezone i u strašnoj konkurenciji osvojila peto mjesto. Da dva hica nisu završila u mreži, uvjeren sam da bi unatoč svemu i u Budimpešti osvojila medalju. Vjerujem da će to za nju biti veliko iskustvo i golem motiv da se sljedeće godine vrati u šampionski ritam i ponovno nas razveseli medaljom. Sandra je u 33. godini i zapravo u najboljim godinama za bacanje diska. Za primjer ću spomenuti francusku bacačicu diska Michon koja je u 45. godini u Budimpešti bila u finalu.

Sara se mora vratiti

Filip Mihaljević sedmi je u bacanju kugle?

- U dramatičnoj odgodi kvalifikacija i u kišno-klizavim uvjetima izborio je finale, u kojem je iznova pokazao da pripada samom svjetskom vrhu te atletske discipline s najjačom konkurencijom posljednjih godina. Filip ulazi u najbolje bacačke godine i uvjeren sam da je spreman za još jedan kvalitativan iskorak.

Što se događa sa Sarom Kolak?

- Nažalost, ona trenutačno baca slabije nego prije šest-sedam godina kada je bila olimpijska pobjednica. No u odličnim je godinama i svakako se može vratiti na pobjedničke staze. Da bi to uspjela, neophodno je da se suoči s realnošću sadašnje situacije te da uz našu pomoć nađe pravi put za povratak. Treba spomenuti da je Sara senzacionalna olimpijska pobjednica iz Rija, da je imala dvije teške operacije ramena i lakta te da je stalno bila u stresnim situacijama zbog ozljeda, operacija, rehabilitacija pa i u situaciji da je trener nije želio pratiti na Igrama u Tokiju. Imala je stresova za tri karijere, a za jednu puno i previše. Zato treba imati razumijevanja za nju i nakon detaljne analize potražiti rješenje za budućnost. Od nje u tome očekujem suradljivost.

 

Komentara 5

KO
korisnik70
12:16 30.08.2023.

Izbornik kaže:"Oduvijek sam govorio da je već finale velik uspjeh i u to i dalje čvrsto vjerujem." Istina je, finale je uspjeh. Ali to se ne smije postaviti kao cilj. Kao cilj se mora postaviti zlato. A onda će i finale doći.

DM
drazen.muhvic
08:38 30.08.2023.

Ovo o stanju u našoj atletici (kako je opisao izbornik) kao da je nekadašnji ministar Crkvenac opisao: "Naša atletika je dobra, samo se to još ne osjeti!"

Avatar Stradun
Stradun
17:21 30.08.2023.

"Da bi to uspjela, neophodno je da se suoči s realnošću sadašnje situacije "..Ovo je primjer lošeg jezika. "Kako bi uspjela nužno je suočavanje sa stvarnošću."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije