Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VELIKOJ GORICI

Kamp vatrenih imat će četiri nogometna terena i dvoranu, a koštat će 15 milijuna eura

Velika Gorica: Zemljište budućeg nogometnog kampa nogometne reprezentacije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
04.07.2023.
u 14:30

Sve je spremno za gradnju toliko očekivanoga kampa koji su posljednja dva desetljeća prizivali mnogi. HNS se pak obvezao realizirati projekt u pet godina od dana sklapanja ugovora. Gradnja bi ipak trebala trajati kraće, između godinu i pol do dvije godine.

Dok dosadašnje vladajuće strukture, po pitanju kapitalnog ulaganja u nogometni kamp, nikada nisu napravile "drugi korak", uspjelo je to Marijanu Kustiću. Jučer je prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza službeno potpisao darovnicu koju je odobrio hrvatski premijer Andrej Plenković. Bio je to samo protokolarni čin jer je Vlada na sjednici 19. svibnja darovala zemljište Hrvatskom nogometnom savezu za gradnju nogometnog kampa u Velikoj Gorici.

Sve je spremno

Jučer je i službeno u V. Gorici potpisan ugovor između Vlade RH i HNS-a i gradnja kampa vrlo brzo može početi. Riječ je o više od 92 tisuće četvornih metara zemljišta koje je Gradsko vijeće Velike Gorice početkom svibnja prenamijenilo u zonu sporta i rekreacije, čime je otklonjena posljednja prepreka za gradnju. Vrijednost nekretnine je 4,22 milijuna eura.

Dakle, sve je spremno za gradnju toliko očekivanoga kampa koji su posljednja dva desetljeća prizivali mnogi. HNS se pak obvezao realizirati projekt u pet godina od dana sklapanja ugovora. Gradnja bi ipak trebala trajati kraće, između godinu i pol do dvije godine.

- Čim dobijemo dokumentaciju, raspisat ćemo natječaj i napraviti sve što je potrebno da počnu radovi. Naravno da ćemo nastojati sve završiti u što kraćem roku. Maksimalno za dvije godine - kaže Kustić.

Kamp bi se trebao sastojati od četiri nogometna terena. Glavni bi trebao imati između 2000 i 3000 mjesta. Osim toga, planira se i gradnja atletske staze, dvorane koja će biti dostupna i rukometnoj, odbojkaškoj i košarkaškoj reprezentaciji, sportska ambulanta, restoran i teretana. Cijena gradnje iznosi 15 milijuna eura. Zemljište se nalazi na križanju Avenije Ivana Pavla II. i velikogoričke obilaznice.

- Nogometni kamp težnja je svih nas u HNS-u već 20 godina, i sad se napokon kreće. Rekao sam da ne želim nikakve kamene temeljce, nego korak po korak. Ova Vlada omogućila je još više ulaganja u infrastrukturu i sport općenito. Bit će to dobra ostavština nakon ove generacije. Siguran sam da ćemo i dalje uveseljavati sve u Hrvatskoj, tu će trenirati svi reprezentativni uzrasti, ženske i, naravno, A-reprezentacija. Tu će se preseliti i dio HNS-a. Idemo sagraditi kamp, idemo u još bolju sportsku budućnost. Nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate i da ćemo se veseliti. Idemo u nove pobjede - rekao je Kustić.

Branko Bačić, ministar graditeljstva, istaknuo je:

- Mi time nećemo stati, završavamo aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za gradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinskopravne odnose, razgovori idu u dobrom smjeru i to će biti podloga za gradnju nacionalnog stadiona.

Kustiću se, pak, ne sviđa sintagma "nacionalni stadion".

- Stalno izbjegavam termin 'nacionalni stadion' jer je nacionalni stadion svaki stadion na kojem mi igramo, bilo to u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu... Bitno je da se sagradi novi stadion u Zagrebu, a sad se zna da će biti sagrađen na mjestu sadašnjeg stadiona u Maksimiru. Bit će rekonstruiran i Poljud i još neki stadioni - rekao je Marijan Kustić.

Prvi čovjek HNS-a komentirao je i podizanje optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena.

Dečkima je to jako teško palo

- HNS je objavio priopćenje iza kojega apsolutno stojimo. Razgovarao sam s Modrićem i Lovrenom, ali ja bih da to ipak ostane između nas. Naravno da je sve to teško palo i njima i nama. Oni će sigurno danas-sutra reći nešto o tome.

Izbornik Zlatko Dalić nije bio previše raspoložen za komentare.

- Ovo je velika stvar za sve nas. Hoće li kamp biti svjetskoga ranga? Ja se nadam, za svjetski vrh svjetska klasa. A što se tiče novog stadiona u Maksimiru, ne znam o tome ništa, to nije moja stvar - rekao je Dalić.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će novac za gradnju kampa reprezentacije, a radi se o 15-ak milijuna eura, doći i iz Uefe i Fife.

- Vlada je darovala zemljište, a kamp će biti i za druge sportove i sportaše. Ulaganja u obnovu infrastrukture idu dalje obnovom Maksimira i Poljuda. Ovaj kamp bit će baza. Ovoj generaciji, predvođenoj Lukom Modrićem, moji kolege u Europi ne mogu se prestati diviti. S oduševljenjem i respektom gledaju rezultate pod izbornikom Zlatkom Dalićem, koji je premašio rezultate Ćire Blaževića. Ovaj kamp gradimo u suradnji s Fifom i Uefom, hvala Zvoni Bobanu i Aleksandru Čeferinu na tome. Sva ta sredstva pomoći će budućim generacijama da rade u boljim uvjetima na koje su mnogi od naših nogometaša navikli u Europi. Lokacija je sjajna, u blizini stadiona i zračne luke, Gorica je naslonjena na Zagreb, sportašima će pristup biti najjednostavniji mogući. Podigli smo sredstva za sport triput, s 28 na 80 milijuna, to ćemo činiti i dalje, sport je važan, osobito za mlade. Uči ih zalaganju, upornosti. To su kvalitete i vrednote koje su važne za njihov razvoj - kazao je Plenković.

Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, istaknuo je da je jučer bio "najsretniji čovjek na svijetu".

>> Trener Dinama Igor Bišćan uoči početka priprema za novu sezonu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije