CILJ JE OSTVAREN

Kasno sinoć stigla je sjajna vijest za vatrene, ni drama nije mogla spriječiti sretan epilog

Susret Poljske i Hrvatske u 4. kolu Lige nacija
Foto: Jacek Szydlowski/Forum
1/8
16.10.2024.
u 09:08

Vatreni još uvijek nisu matematički osigurali nastup u četvrtfinalu Lige nacija, ali su zato potvrdili svoju "kuglicu" u prvoj jakosnoj skupini kvalifikacijskog ždrijeba za nadolazeći mundijal

Pisali smo već sinoć, ali nije zgorega to ponoviti. Uoči utakmice u Varšavi koja je završila remijem (3:3) hrvatski nogometni reprezentativci imali su pred sobom dva cilja u kontekstu bliske budućnosti. Prvi je bio osigurati četvrtfinale Lige nacija, a drugi osigurati mjesto među prvim nositeljima na ždrijebu kvalifikacija za SP 2026. godine. Istina, vatreni još uvijek nisu matematički osigurali nastup u četvrtfinalu Lige nacija, za to će im trebati jedna pobjeda u preostale dvije utakmice u studenom, ali su zato potvrdili svoju "kuglicu" u prvoj jakosnoj skupini kvalifikacijskog ždrijeba za nadolazeći mundijal.

FIFA i UEFA, krovne nogometne organizacije još uvijek nisu službeno potvrdile format europskih kvalifikacija za SP, ali po svim relevantnim podacima nositelji 12 kvalifikacijskih skupina birat će se na način da će osam reprezentacija biti četvrtfinalisti Lige nacija, a još četiri one koje to nisu, ali su najbolje po učinku u Ligi nacija. Hrvatska je baš to, sigurno je da ćemo biti jedna od četiri reprezentacije koje će ući po tom ključu, sve i da ne budemo u četvrtfinalu Lige nacija. Objavila je to kasno sinoć na X-u platformi Football Meets Data koja se bavi matematičkim izračunima mogućnosti u nogometu.

Hrvatska će sigurno u ždrijebu biti u prvom bubnju s Francuskom, Španjolskom, Engleskom, Belgijom, Nizozemskom, Portugalom, Italijom i Njemačkom. To znači da protiv tih reprezentacija sigurno neće igrati u kvalifikacijama za SP. Osim devet već potvrđenih, još tri reprezentacije u studenom ući će u taj krug, a najbliže tome su Švicarska, Danska i Austrija, prema sadašnjem modelu.

Hrvatska bi, kao četvrtfinalist Lige nacija, bila u skupini sa samo četiri reprezentacije, a ako četvrtfinale kojim slučajem ne izborimo, onda bismo išli u skupinu s pet reprezentacija. U prvom scenariju kvalifikacije bi nam trajale samo u rujnu, listopadu i studenom sljedeće godine (6 utakmica). U drugom, igrali bismo dodatne dvije utakmice pa bi nam kvalifikacije krenule u ožujku, kada je i četvrtfinale Lige nacija.

Iz kvalifikacija samo prvi iz svoje skupine ide izravno na SP, a drugi će igrati doigravanje u ožujku 2026. godine.

FOTO Ovo su najbolji strijelci Hrvatske u povijesti: Znate li tko je na vrhu i tko je tu od aktivnih vatrenih?

Susret Poljske i Hrvatske u 4. kolu Lige nacija
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije