Snow Queen Trophy

Najbolje slalomašice svijeta ponovno stižu na Sljeme. Shiffrin lovi rekord, a planove će joj pokušati pomrsiti i naše dvije skijašice

Snow Queen Trophy
04.01.2023.
u 08:58

Dvije utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ na rasporedu su u srijedu i četvrtak, 4. i 5. siječnja, a ljubitelji skijanja moći će najbolje svjetske slalomašice ponovno bodriti uživo na sljemenskom skijalištu.

Audi FIS Svjetski skijaški kup „Snow Queen Trophy“ ugostit će 17. put najbolje slalomašice svijeta 4. i 5. siječnja na Sljemenu. Među njima su i dvije naše predstavnice, Leona Popović i Zrinka Ljutić koje ove sezone nižu odlične rezultate. Leonu i Zrinku očekuje jaka konkurencija jer na Sljeme dolaze i top tri slalomašice svijeta. Sve tri su već bile na sljemenskom postolju, a dvije od njih već su okrunjene za Snježnu kraljicu. Riječ je o Mikaeli Shiffrin, Wendy Holdener i Petri Vlhovoj.

Mikaela Shiffrin

Ova 27-godišnja američka alpska skijašica trenutno je prvorangirana slalomašica u Svjetskome kupu. Svoju prvu utrku Svjetskog kupa vozila je 2011. u Češkoj s 15 godina. Jedna je od rekorderki po osvojenim odličjima u skijanju, drži dvije olimpijske pobjede, četiri velika kristalna globusa i šest malih kristalnih globusa u slalomu. Mikaela Shiffrin također je skijašica s najviše pobjeda u slalomu ikad, čak 50. Ove je sezone u slalomu pobjeđivala tri puta, dvaput u Leviju te na utrci u Semmeringu. Na Sljemenu je zlatna bila četiri puta, 2013., 2015., 2018. i 2019. godine, dok je 2020. i 2022. godine osvojila srebrnu medalju. Shiffrin broji ukupno čak 80 pobjeda u Svjetskome kupu, a na Sljemenu ima mogućnost dostići rekord svoje sunarodnjakinje Lindsey Vonn koja je u svojoj karijeri pobijedila čak 82 puta u Svjetskome kupu.

Wendy Holdener

29-godišnja Wendy, koja dolazi iz Švicarske, trenutno je drugorangirana slalomašica u Svjetskome kupu. Dvostruka je svjetska prvakinja u kombinaciji te osvajačica pet olimpijskih medalja. Najbolje rezultate u slalomu ove je sezone ostvarila u Sestriereu i Killingtonu, gdje je osvojila prvo mjesto. Holdener nikada nije proglašena Snježnom kraljicom, no bila je srebrna 2018. i brončana 2019. godine.

Petra Vlhova

Petra Vlhova (27) najbolja je slovačka skijašica u povijesti te zemlje, a trenutno je u Svjetskome kupu trećerangirana slalomašica. Osvojila je ukupno 17 zlata u slalomu, što je njezina najjača skijaška disciplina te šest zlata u veleslalomu. Do sada je u svojoj skijaškoj karijeri na postolju bila više od 60 puta. U slalomu je 2022. godine osvojila olimpijsko zlato, 2020. veliki kristalni globus i mali u slalomu te 2022. ponovno mali kristalni globus u toj disciplini. Ove sezone Vlhova još nije pobjeđivala u slalomskim utrkama, ali je tri puta bila treća i dva puta četvrta. Na Sljemenu je slavila posljednje tri godine, a 2019. i 2017. osvojila je drugo mjesto.

I naše skijašice borit će se za krunu Snježne kraljice

Iako su Shiffrin, Holdener i Vlhova trenutno vodeće u Svjetskome kupu, sjajni rezultati domaćih skijašica Leone Popović i Zrinke Ljutić pokazuju da imamo razloga nadati se da bi im mogle pomrsiti planove u borbi za krunu Snježne kraljice.

Leona Popović

25-godišnja djevojka iz Mrkoplja svoj je prvi nastup u Svjetskome kupu imala 2015. godine. Njezin rezultat karijere šesto je mjesto u slalomu u Schladmingu prošle sezone, koji je izjednačila ove sezone u Leviju. Osim toga Leona je ove sezone osvajala 9., 10., 12. i 18. mjesto u slalomu. Na Sljemenu je prošle godine također zabilježila fantastično sedmo mjesto.

Zrinka Ljutić

18-godišnja Zrinka Ljutić prvi je nastup u Svjetskome kupu imala 2020. godine u Semmeringu. Prošlu skijašku sezonu zatvorila je odličnim rezultatom u Courchevelu u Francuskoj, kad je osvojila peto mjesto u slalomu, a u nedavnoj utrci u Semmeringu osvojila je odlično šesto mjesto, što je trenutno njezin najbolji rezultat ove sezone. U ovoj skijaškoj sezoni također je dva puta osvajala sedmo mjesto u slalomu, u Leviju i Sestriereu, dok je u Killingtonu bila 15. Na Sljemenu prošle godine nije završila prvu vožnju.

Ulaznice za utrke 4. i 5. siječnja na Sljemenu mogu se kupiti putem online sustava www.ulaznice.hr, kao i na odabranim prodajnim mjestima u cijeloj Hrvatskoj (popis svih prodajnih mjesta dostupan je na službenoj internetskoj stranici SQT-ja i www.ulaznice.hr).

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije