Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajne Leona i Zrinka

Pavlek: Stižu još bolji plasmani naših skijašica, pitanje je samo kada

20.11.2022.
u 16:48

Hrvatska televizija, vlasnik prava na utrke Svjetskog kupa, opet je ignorirala naše najbolje skijašice te se prijenos i druge utrke iz Levija mogao gledati samo na internetskoj platformi HRTi koja ni približno nije dostupna kao standardni televizijski program

Dugih 13 godina hrvatsko skijanje čekalo je na dvije skijašice među top 10 u jednoj utrci Svjetskog kupa. Dogodilo se to jučer u finskom Leviju, u Laponiji i domovini Djeda Božićnjaka, gdje su u slalomskoj utrci zablistale 25-godišnja Leona Popović i 18-godišnja Zrinka Ljutić.

A baš kao i prethodni dan ni ova, hvale vrijedna, postignuća pretplatnici Hrvatske radio televizije nisu imali priliku gledati. Jer, odgovorne dame i gospoda s Prisavlja očito su procijenili da naše najbolje skijašice nisu vrijedne pažnje njihovih pretplatnika. A s obzirom da se na prijenose utrka Svjetskog kupa veže i mogućnost oglašavanja, a nje u internetskom prijenosu (na HRTi) nema, time je učinjena i izvjesna ekonomska šteta kući s kojom isti rukovode.

Inače, posljednji put takvom dometu Hrvatica radovali smo se 30. siječnja 2009. godine u Garmisch Partenkirchenu kada je Riječanka Ana Jelušić osvojila četvrto mjesto dok je Samoborka Nika Fleiss bila deseta. Inače, Ana je u karijeri izborila 17 plasmana među prvih 10, a najbolji plasman izborila je u Zagrebu 2007., kada je bila druga. Niki je to pak pošlo za rukom šest puta pri čemu joj je najbolji plasman bio šesto mjesto u Lenzerheideu 2005.

Nakon desetog mjesta izborenog u subotu, Leona je u nedjelju izjednačila svoj najbolji karijerni rezultat i osvojila šesto mjesto a Zrinka je bila jedno mjesto iza nje. Tako će obje vrlo zadovoljne otputovati u američki Killington gdje se sljedeći vikend voze dvije utrke u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom).

A to je domaći teren najbolje svjetske skijašice Mikaele Shiffrin koja kući putuje sa dvije pobjede izborene ovog vikenda, petom i šestom izborenom u Leviju ukupo. Mikaela je najbrža bila i u subotu i nedjelju pa je popravila svoj nevjerojatan konto pobjeda. Jučerašnji slalomski trijumf bila joj je 49. slalomska pobjeda, u čemu je nedostižna, ali i 76. u Svjetskom kupu ukupno pa sada za rekorderom Ingemarom Stenmarkom zaostaje samo 10 pobjeda. A za umirovljenom sunarodnjakinjom, ženskom rekorderkom, Lindsey Vonn samo šest najviših postolja.

Kako je to običaj u Leviju, pobjednici je čestitao i Djed Božićnjak s čijim se sobom fotografirala hraneći ga. Jedan je to od najzanimljivijih način obilježavanja nečije pobjede u Svjetskom kupu a u njemu su od 2015. naovamo uživale samo Mikaela Shiffrin i Slovakinja Petra Vlhova koja je ovom prilikom bila treća.

Druga je bila Wendy Holdener, možda i najveća pehistica u današnjem ženskom skijanju. Naime simpatična Švicarka očito ima peh da živi u eri Shiffrin i Vlhove pa joj je ovo bilo već 15. drugo mjesto a čak 15 puta je bila treća.

- Meni je osobno žao zbog Wendy jer ovaj put je bila jako blizu - kazala je Zrinka i dodala:

- Nakon što sam dan prije izletjela nastojala sam ostati mirna i ne se previše živcirati. No, pritiska je bilo i sretna sam što sam ga uspjela izdržati.

- I ja sam bila pod određenim stresom no dobro sam se s tim nosila. Obje smo demonstrirale odlično skijanje - kazala je Leona.

Nakon dvije utrke vodeća u Svjetskom kupu je Shiffrin s maksimalnih 200 bodova, a slijede Holdener (125) i Vlhova (120). Leona Popović je na sedmom mjestu sa 66 bodova a mlađahna Zrinka Ljutić je 13. sa 36 bodova.

- Već prošla sezona dala nam je do znanja da se cure razvijaju u dobrom smjeru. Nakon dva izlijetanja u završnici sezone, Leona je ostala bez prve skupine, a Zrinka je bila peta u finalnoj utrci Svjetskog kupa. Obje cure imaju dobre timove i dobro se slažu. Zrinka je često trenirala s Vlhovom i rijetko bi kada slavna Slovakinja bila brža od nje, a Leona je na treninzima znala biti i po 80 desetinki brža od Austrijanke Liensberger. A ja vjerujem da tu ima još prostora za napredak. Uvjeren sam da će stići još bolji rezultati, pitanje kada. Nije pitanje da li će ti bolji rezultati doći nego kada će se dogoditi. Što se mene tiče neka slobodno dođu na Snježnoj kraljici - kazao je Vedran Pavlek, direktor hrvatske reprezentacije u alpskom skijanju.


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije