ZAVRŠNICA EURA

Olmo može osvojiti Zlatnu loptu Eura. Bivši dinamovac ima jaku konkurenciju

Euro 2024 - Quarter Final - Spain v Germany
Foto: Heiko Becker/REUTERS
1/3
08.07.2024.
u 08:00

Ususret završnici Eura analiziramo tko bi mogao naslijediti Gianluigija Donnarummu kao najbolji igrač turnira. Nekoliko se njih ističe u jakoj konkurenciji

Pored glavnog pitanja na temu koja će reprezentacija osvojiti naslov europskog prvaka, u kontekstu Eura u Njemačkoj je jedno od najvažnijih pitanja tko će biti osvajač Zlatne lopte, odnosno nagrade za najboljeg igrača turnira. Na turnirima Starog kontinenta u 21. stoljeću su tu prestižnu nagradu redom osvajali Theodoros Zagorakis (2004.), Xavi Hernandez (2008.), Andres Iniesta (2012.), Antoine Griezmann (2016:) i Gianluigi Donnarumma (2021.), a bit će vrlo zanimljivo za vidjeti tko će postati njihov nasljednik.

Konkurencija se može okarakterizirati tijesnom te će puno toga ovisiti o izvedbama, ali i ishodima polufinalnih utakmica te velikog finala u Berlinu. Prema svemu viđenom u dosadašnjem dijelu turnira glavna dva favorita za Zlatnu loptu su Nizozemac Cody Gakpo i Španjolac Fabian Ruiz. Riječ je o jedina dva igrača koja su pokazala kontinuitet pravljenja prevage za svoje reprezentacije, a da su pritom njihove nacionalne selekcije dogurale daleko na turniru. Gakpo je bio glavna opasnost Nizozemske u gotovo svakom napadu te je trenutno s tri pogotka na diobi prvog mjesta ljestvice strijelaca, uz Jamala Musialu, Ivana Schranza i Georgesa Mikautadzea.

GALERIJA Ronaldu se ovo nije nikad dogodilo. Fotografije s Eura proganjat će ga zauvijek

Euro 2024 - Quarter Final - Spain v Germany
1/78

Uz to su Gakpo i Mikautadze jedina dva igrača koja su uz tri postignuta pogotka upisala i asistenciju. Među dva igrača koja su direktno sudjelovala u četiri pogotka su i spomenuti Ruiz te Dani Olmo, oni su upisali po dva pogotka i dvije asistencije. Izvedbom u četvrtfinalu protiv Njemačke i Olmo je istaknuo svoju kandidaturu, ali Ruiz je u ovom trenutku ipak u prednosti jer je pokazao veći kontinuitet tijekom cjelokupnog turnira, a ima i znatno bolje brojke u ostalim statističkim kategorijama kao što su defenzivni učinak ili učinak u dodavanjima. Kod Španjolaca su definitivno u tom razogovoru i krilni napadači Nico Williams te Lamine Yamal, kao i dirigent igre Rodri.

Budući da je četiri od posljednjih pet puta najboljim igračem bio proglašen pojedinac iz pobjedničke reprezentacije na Euru, moramo pogledati i predstavnike preostalih dviju reprezentacija, Francuske i Engleske. Premda u njihovim kadrovima nije bilo preblistavih pojedinaca, posebice ne u napadu, to nije baš lako pronaći. Dva najistaknutija igrača u francuskim redovima su obrambeno orijetnirani igrači, zadnji vezni N'Golo Kante, desni bek Jules Kounde i stoper William Saliba. Možda se i najteže za bilo kakvog kandidata odlučiti kod Engleza koji su pokazali ispodprosječnu igru, a ako se jedan mora izabrati to bi definitivno bio Jude Bellingham koji se iskazao u ključnim trenucima za momčad Garetha Southgatea.

Vrijedi spomenuti i briljantne individualne turnire igrača čije su reprezentacije ispale prije polufinala, te samim time automatski nisu u konkurenciji za nagradu: Toni Kroos i Florian Wirtz (Njemačka), Granit Xhaka (Švicarska), Giorgi Mamardashvili (Gruzija), Pepe (Portugal) i Jaka Bijol (Slovenija).

VIDEO Hrvatska nogometna reprezentacija više nije u TOP 10 na svijetu. To bi mogao biti veliki problem

Komentara 2

Königsberg
08:57 08.07.2024.

Olmo, navijam za tebe kao da si naš! 💪👍

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
13:03 08.07.2024.

Tko ode do kraja biti će najbolji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije