PONOVNO U SJAJNOJ FORMI

Petković je u Dinamo došao uz posprdne komentare. Ovakav može donijeti prevagu reprezentaciji

U posljednjem susretu 24. kola SuperSport HNL-a Dinamo i Osijek  odigrali 1-1
Foto: Luka Stanzl
1/3
07.03.2023.
u 16:00

U derbiju se poigravao s igračima Hajduka pa Osijeku zabio iz slobodnog udarca. Kada se iz Italije vraćao u Zagreb, bio je poznat kao centarfor koji ne postiže pogotke...

Bruno Petković upisao se u strijelce u derbiju Dinama s Osijekom (1:1), prije toga od studenoga nije bio strijelac za plave, tog mjeseca zabio je u 3:0 pobjedi nad Šibenikom, nekoliko dana prije toga i Chelseaju u 1:2 porazu u Londonu. Već je tada bio u odličnoj formi koju je potvrdio i na Svjetskom prvenstvu. Ipak, ne pišemo ovo zato što je postigao taj pogodak, iako je i on proizvod Petkovićeve lucidnosti.

Bjelica i Čačić ga vratili

Naime, postigao je pogodak iz slobodnog udarca, neočekivano nije gađao preko živog zida osječke momčadi, predvidio je da će oni skočiti, a vidio je da gosti nisu stavili "osigurač" da mogu skočiti, "krokodila" kojeg je promovirao Marcelo Brozović koji je prvi zalegao iza svog živog zida. Nije pucao jako, nego precizno u sam kut, udaljeniji kut odličnog vratara Malenice. Ipak, puno više od tog pogotka znači prava Petkovićeva forma.

Nakon Svjetskog prvenstva i na početku priprema i nastavka prvenstva imao je problema s ozljedom i Čačić ga je polako vraćao u momčad. I Petko je, kad bi i ulazio s klupe, uvijek nešto donio Dinamu, s njim u pravoj formi i bez njega Dinamo nije ista momčad. Uostalom, Petković je u ovoj sezoni upisao 34 nastupa za plave, igrao je u svim utakmicama kvalifikacija za Ligu prvaka, u svih šest utakmica skupine Lige prvaka. U ta 34 nastupa 13 puta bio je strijelac, tome je dodao još devet asistencija, što je dobar učinak s obzirom na to da ipak nije imao punu minutažu u ovoj natjecateljskoj sezoni.

Petković je u Dinamo došao u siječnju 2019. godine, u eri Nenada Bjelice, transferiran je iz Bologne u Dinamo za milijun eura s reputacijom centarfora koji ne zabija pogotke, došao je nakon što je jako dugo postio od pogodaka u Italiji. Bio je nekoć igrač Dinama koji je stigao na preporuku bivšeg izbornika Mirka Jozića, spavao je u Zagrebu kod trenera Joze Bandića zajedno sa Šimom Vrsaljkom, no onda još vrlo mlad, nakon Zagreba, HAŠK-a i Dragovoljca, otišao u Italiju. Catania, Varese, Reggiana, Virtus, Trapani, Bologna, Verona bili su njegovi klubovi u Italiji, u oko 140 nastupa na Apeninskom poluotoku zabio je 22 pogotka. I naravno da je oko njegova dolaska bilo puno skepse, no kod Bjelice je Petko pokazao zašto je došao.

ITA, Serie A, Bologna FC vs Lazio Rom 05.03.2017, Stadio Renato dall Ara, Bologna, ITA, Serie A, Bologna FC vs Lazio Rom, 27. Runde, im Bild Bruno Petkovic protesta // Bruno Petkovic protest during the Italian Serie A 27th round match between Bologna FC and SS Lazio Romai at the Stadio Renato dall Ara in Bologna, Italy on 2017/03/05. EXPA Pictures © 2017, PhotoCredit: EXPA/ laPresse/ Massimo Paoloner"nr"n*****ATTENTION - for AUT, SUI, CRO, SLO only***** EXPA/ laPresse/ Massimo Paolone
Foto: EXPA/EXPA

Doduše, znao nas je izluđivati svojim malonogometnim forama, čestim kompliciranjima, stalnim vraćanjem po loptu duboko prema središtu igrališta. Čak toliko da mu je Damir Krznar dao dres s brojem deset jer je više igrao kao vezni nego kao centarfor. Dosta je dugo trajao period u kojem Petković ponovno nije bio dobar, nekad je izgledao kao da se i ne trudi, nekad se i trudio, ali nije ga išlo. Danas je Petković opet onaj pravi Petković, ako je Bjelica bio zaslužan što je od napadača koji ne zabija napravio pravog igrača, sad je Ante Čačić zaslužan za povratak Petka u pravu formu.

Čačić mu je oduzeo desetku i dao mu "plavi devet", a desetku prebacio na sjajnog talenta Martina Baturinu. Istina, i sad Petko zna otići daleko u pozadinu tražeći igru, ali današnji Petković strašno je opasan. S igračima Hajduka u derbiju se poigravao, odigravao lopte sa smiješkom, asistirao za pogodak, a sad je zabio Osijeku.

05.03.2023.,Zagreb - Stadion Maksimir, 24. kolo Supersport HNL-a, Dinamo - Osijek. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

– Petković je pucao po golu i lopta je ušla u mrežu. Petković radi puno dobrih stvari za našu momčad. Spaja nas gore u vršku napada, ali držim da Bruno ima i druge kvalitete. On ima udarac objema nogama i mora to malo više koristiti. I samim time bio bi učinkovitiji na listi strijelaca – ustvrdio je trener Dinama Ante Čačić.

Učinak kao Livaja

Petković s Ercegom dijeli drugo mjesto strijelaca u HNL-u, najviše je zabio Livaja (16), Petko u prosjeku zabija svakih 127 minuta, dok Livaji za gol treba 126,5 minuta, dakle isti su.

Ovakav Petković strašno treba Dinamu, on je igrač koji radi prevagu i sposoban je to raditi i u reprezentaciji, kao što je i pokazao u Kataru. Samo treba nastaviti ovako, ostati glavom u nogometu i onda će i dalje biti važan kako Čačiću tako vjerojatno i izborniku Daliću. Neće biti iznenađenje budemo li ga gledali 25. ožujka na Poljudu protiv Walesa i tri dana kasnije u Turskoj, na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:35 07.03.2023.

Koliko god zna živcirati, uvijek je bitan faktor u Dinamu. Sada kada Dinamo nema pravog playa, Petković igra tu ulogu. Uglavnom se bavi razigravanjem suigrača... To jako dobro funkcionira kada protivnik igra normalno, no kada je igra oštra, s punono faulova, e onda to zna biti problem... Bez obzira na sve, Dinamo nema u svom kadru kvalitetnu zamjenu za njega. Niti jedan igrač koji je na posudbi ne može ga zamijeniti, niti jedan na klupi isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije