KONTROVERZA RASTE

Reakcija Talijanke koju ju je prebila boksačica s muškim kromosomima: 'Poslije drugog udarca nisam mogla disati'

Boxing - Women's 66kg - Prelims - Round of 16
Foto: Isabel Infantes/REUTERS
1/20
01.08.2024.
u 15:36

"Ovo za mene nije poraz. Veliki je uspjeh uopće ući u taj ring", rekla je Angela Carini nakon poraza. Prema pisanju talijanskih medija, mnogi su tražili od nje da u znak protesta odbije sudjelovati u meču

Alžirska boksačica Imane Khelif slavila je u svome prvome meču na Olimpijskim igrama u Parizu. U osminu finala u kategoriji do 66 kilograma prošla je nadjačavši Talijanku Angleu Carini. Samo 45 sekundi i dva udarca trebala su da talijanska borkinja odustane od meča. Prvim joj je izbila kacigu s glave, drugi ju je natjerao na predaju. Khelif je jedna od dvije sporne boksačice, koje su zbog prisutnosti XY kromosoma, odnosno toga što su biološki muškarci, bile isključene sa Svjetskoga prvenstva prošle godine, ali MOO im je u Parizu dopustio da se natječu u ženskoj konkurenciji.

Još tijekom meča je Carini rekla svome kutu: "Ovo nije u redu." Nakon meča talijanski mediji su popratili sve što se događalo oko njihove predstavnice i slučaj je postao središnja tema. Boksačica je dobivala poruke u kojima se od nje tražilo da odustane od meča u znak protesta protiv sudjelovanja osoba koje nisu biološki žene u ženskoj konkurenciji.

"Ovo za mene nije poraz. Veliki je uspjeh uopće ući u taj ring. Kad me drugi put udarila, više nisam mogla disati. Bez obzira na sve, čast mi je bila nastupiti na Olimpijskim igrama", rekla je Carini, a u priču se uključio i tehnički direktor talijanske boksačke reprezentacije, Emanuele Renzini. "Nisam ja tu da sudim, nemam ništa protiv našeg protivnika. Imali smo zadatak i nismo ga uspjeli ispuniti. Sve što se događalo prije nije imalo utjecaj na borbu", kazao je Renzini.

GALERIJA Boksačica s muškim kromosomima prebila protivnicu za 45 sekundi. Talijanka se rasplakala: 'Ovo nije u redu'

Boxing - Women's 66kg - Prelims - Round of 16
1/20

Posljednjih nekoliko dana Khelif i Lin Yu-ting s Tajvana su tema velikih rasprava. IBA im je zabranila nastup na Svjetskome prvenstvu 2023. kada je testiranje pokazalo prisutnost XY kromosoma, odnosno da je riječ o biološkim muškarcima. Međutim, IBA nema nadležnost nad boksačkim natjecanjem na Olimpijskim igrama, a MOO je odlučio dopustiti im natjecanje u ženskoj konkurenciji.

"Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju. Ova odluka, koja je donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja. Dok IBA ostaje predana osiguravanju poštenog natjecanja u svim našim događajima, izražavamo zabrinutost zbog nedosljedne primjene kriterija prihvatljivosti drugih sportskih organizacija, uključujući one koje nadziru Olimpijske igre", objavila je IBA u srijedu.

VIDEO Dražen Brajdić o nastupu transrodnih boksačica na OI

Komentara 49

CR
crocro
15:51 01.08.2024.

Svijet je toliko sastranio da ne zna razabrati crno od bijeloga. Ovakvi problemi se neće riješiti bez javnih protesta i odbijanja sudjelovanja u borbama u kojima si unaprijed gubitnik. Ovaj muškarac samo nosi deklaraciju žene, a njezini muški mišići i sirova snaga prebiti će pravu ženu koja je deklarirana kao žena. I za inteligentne suce i organizatore ovo je fer borba. Ovaj muškarac, deklariran kao žena, prebio bi i muške boksače svojih gabarita, a ne ženu. A inteligentni svijet to vidi i ne reagira. Odbijanje sudjelovanja u takvim mečevima, jedina je slamka spasa od istine i pravde. Kada bi uslijedili protesti i odbijanja sudjelovanja, valjda bi bili svjesni sramote u kojoj sudjeluju.

Avatar MK3
MK3
15:53 01.08.2024.

Kad i piša i kromosomi više nisu dokaz a pozivaju se na znanost... U Indiji je diskvalificiran prije finala - a za OI u Parizu je globalna Woke-Mafija posložila pravila da može sudjelovati...

Avatar Dars
Dars
15:58 01.08.2024.

Nema rodne ideologije kažu ljevičari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije