ŽESTOKI UDARCI

FOTO Boksačica s muškim kromosomima prebila protivnicu za 45 sekundi. Talijanka kroz suze: 'Ovo nije u redu'

OI Pariz 2024. Biološki muškarac iz Alžira upisao prvu pobjedu, Talijanka predala meč nakon 45 sekundi i počela plakati
Foto: Blondet Eliot/ABACA/ABACA
1/20
01.08.2024.
u 14:23

"Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju. Ova odluka, koja je donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja", objavila je IBA, ali njene odluke nije prihvatio MOO

Alžirska boksačica Imane Khelif, jedan od dviju spornih borkinja na Olimpijskim igrama u Parizu kojoj su prilikom testiranja IBA-e otkriveni muški kromosomi, prošla je u osminu finala turnira do 66 kilograma. Nakon svega 45 sekundi borbe, Talijanka Angela Carini predala je borbu. Alžirka je prvi put udarila Talijanku, a ovoj se otkinula kaciga. Borba je nastavljena, a nakon još jednog udarca Alžirke, talijanska boksačica otišla je do svoga kuta i zatražila prekid borbe.

Carini je nakon poraza kleknula na pod i zaplakala. Khelif je došla do nje, ali Carini ju je ignorirala. "Ovo nije u redu", rekla je Talijanka svome treneru. Ovih dana Khelif i Lin Yu-ting iz Tajvana u središtu su olimpijske kontroverze. Krovna boksačka organizacija im je zabranila natjecanje na Svjetskom prvenstvu 2023. godine jer ne zadovoljavaju uvjete za natjecanje u ženskoj konkurenciji, to jest testiranje je pokazalo prisutnost XY kromosoma.

GALERIJA Boksačica s muškim kromosomima prebila protivnicu za 45 sekundi. Talijanka se rasplakala: 'Ovo nije u redu'
OI Pariz 2024. Biološki muškarac iz Alžira upisao prvu pobjedu, Talijanka predala meč nakon 45 sekundi i počela plakati
1/20

Problem se pojavio na Olimpijskim igrama, za razliku od IBA-e, Međunarodni olimpijski odbor koji vodi boksačke turnire na Olimpijskim igrama dopustio im je natjecanje. Alžirski olimpijski odbor je ljut zbog priče koja se stvorila oko njihove boksačice, ali rasprava o pravednosti ovakvog natjecanja ne posustaje. U srijedu se o slučaju oglasila i IBA.

"Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju. Ova odluka, koja je donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja. Dok IBA ostaje predana osiguravanju poštenog natjecanja u svim našim događajima, izražavamo zabrinutost zbog nedosljedne primjene kriterija prihvatljivosti drugih sportskih organizacija, uključujući one koje nadziru Olimpijske igre", objavili su.

VIDEO Dražen Brajdić o nastupu transrodnih boksačica na OI

Komentara 47

CE
Centrifuga
14:28 01.08.2024.

Muškarac istukao ženu gdje je sad Istanbulska konvencija

JO
jocoudriga
14:46 01.08.2024.

Što je žena bez brkova!?

KI
kiselovrhnje
14:51 01.08.2024.

Boksačica s muškim kromosomima - nikad čuo za takvo što, valjda mislite boksač?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije