Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Rezanac, Nosonja i Buba predvode gauče

Argentina's Lionel Messi celebrates scoring a goal during the 2014 World Cup Group F soccer match against Bosnia and Herzegovina at the Maracana stadium in Rio de Janeiro June 15, 2014. REUTERS/Michael Dalder (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.11.2014.
u 15:45

Ponosni na nadimke: Nema Argentinca bez surovog nadimka. Priču donosi tjednik Max!

Nadimci su dio sportske kulture. Gotovo da nema vrhunskog nogometaša uz čije se ime ne veže prepoznatljiv nadimak, nečiji su posljedica agresivnog marketinga (kao što je CR7 Cristiana Ronalda), nečiji nogometne umješnosti (Ibrakadabra Zlatana Ibrahimovića), neki su ga dobili pod utjecajem velikih nogometaša (Wazza Waynea Rooneyja izvedenica je od Gazze, nadimka Paula Gascoignea) ili stila igre (recimo Vatreni Lakat Aljoše Asanovića ili Mozart Andree Pirla), ali oni argentinskih nogometaša posebna su priča.

Po tradiciji originalni, često surovo brutalni, gotovo ekstremni spram onoga na koga se odnose. Svejedno, nogometaši ih bez srama nose, postali su dio njihova identiteta u toj mjeri da su pred Svjetsko prvenstvo 2010. trojica gauča – Agüero, Tevez i Gutierrez – zatražila od Fife da si na dresove otisnu nadimke umjesto prezimena. Odbijeni su uz obrazloženje da bi tako samo zbunili televizijske gledatelje.

Znate li koje se argentinske nogometne superzvijezde kriju iza nadimaka Buha, Nosonja ili Rezanac? Mala pomoć, isti će igrati protiv Hrvatske na Upton Parku.

La Pulga ili Buba nadimak je Lionela Messija. Nosi ga odmalena kada je imao probleme s rastom i nije nogama mogao dotaknuti travu kada bi sjedio na klupi. Poslije je taj nadimak modificiran u La Pulga Atomica, odnosno Atomska Buba. Kada je u ožujku 2012. Messi postao najbolji strijelac u povijesti Barcelone, najčitaniji argentinski sportski list Ole u njegovu je čast izašao na kioske pod imenom La Pulga.

Naslijedili očeve nadimke

Otac Gonzala Higuaína Jorge bio je nogometaš, a zbog velikoga je nosa krasio ga je nadimak El Pipa ili Nosonja. Kada mu se rodio sin, oko nadimka nije bilo spora – Pipita (Mali Nosonja) prva je asocijacija Argentincima na napadača Napolija i reprezentacije. Poznat je nadimak Angela Di Marije Fideo, a dobio ga je još kao dječak zbog svoje mršave konstitucije. Fideo, inače, u prijevodu znači rezanac! Sergio Agüero, u odnosu na suigrače iz reprezentacije nadimak Kun nije dobio zbog fizičke mane već sličnosti s likom iz japanskog anima Kum-Kuma.

– Zapravo i ne znam istinu. Neki kažu kako me moj djed tako prozvao jer sve što sam znao reći bilo je Kum, obitelj je to prihvatila, a drugi tvrde da je nadimak došao zbog moga oponašanja lika iz crtića – kazao je Agüero.

Javiera Mascherana pak zovu Hefesito, u prijevodu Mali Šef jer se od malih nogu isticao liderskim sposobnostima i karakterom, Maxi Rodriguez je La Fiera ili Zvijer kako bi se mogao prevesti i nadimak Ezequiela Lavezzija La Bestia, a vratar Sergio Romero i danas je Chiquito odnosno Maleni, iako je narastao do 192 cm. Carlos Tévez je Apač po Fuerte Apacheu, siromašnom kraju u kojem je odrastao, a Javier Pastore je El Flaco ili Mršavi zbog svoje fizičke konstitucije.

Fernando Gago među rijetkima je imao sreće, prozvan je Pintita ili Ljepotan. Izborniku Gerardu Martinu nadimak je Tata što u prijevodu znači Djed, a nosi ga još iz igračkih dana. Njegov prethodnik na argentinskoj klupi Alejandro Sabella znan je, pak, i kao El Pachora ili Lijeni. Diegu Simeoneu je nadimak El Cholo po igraču iz 60-ih godina prošlog stoljeća Carmelu Cholu Simeoneu, a dobio ga je od majke. Nije joj se, naime, svidjelo ime Diego koje je izabrao njegov otac.

Nadimak El Loco prilično je rasprostranjen u argentinskom nogometu, a danas ga s ponosom nose Marcelo Bielsa, trenutačno trener Marseillea te Martin Palermo, od ove sezone šef struke Arsenal de Sarandíja. Ariel Ortega znan je i kao Burito, odnosno Magarčić, a nadimak je dobio po kiosku koji je držao njegov otac Buro ili Magarac. Interova ikona Javier Zanetti ima nadimak El Traktor. Razloge ne treba posebno pojašnjavati, kao ni za Batigol Gabriela Batistute.

Pablo Aimar dobio je nadimak Pajasito, što znači Klaun. Zbog izbačenih prednjih zuba Javier Saviola dobio je nadimak Conehito ili Zec. Napadač Palerma Franco Vásquez rijetko kada priča, a to mu je priskrbilo nadimak El Mudo, odnosno Mutavi. Juan Sebastian Veron nadimak La Brujita ili Mala Vještica naslijedio je od oca Juana Ramóna znanog i kao La Bruja, odnosno Vještica. Hernána Crespa zovu El Valdanito zbog fizičke sličnosti s Jorgeom Valdanom, napadačem iz zlatne argentinske generacije 1986., a on je pak nosio nadimak El Filosofo, odnosno Filozof. Nizak rast Claudiju Lopezu, suigraču Gorana Vlaovića iz Valencije krajem prošlog stoljeća, priskrbio je nadimak El Pjoho ili Uš, a Robertu Ayali Raton, odnosno Miš.

Omiljeni argentinski sin

Životinjski nadimci najčešći su pa je tako bivši vratar, a danas pomoćnik Diegu Simeoneu u Atléticu, Germán Burgos nazvan El Mono, u prijevodu Majmun, dok je legendarni napadač Claudio Caniggia znan i kao El Hijo del Viento ili Sin Vjetra, ali i kao El Pájaro odnosno ptica, a nekadašnji reprezentativni vratar Roberto Abbondanzieri zbog načina svoga hoda kao Pato, tj. Patak. Gabriel Heinze odaziva se i na nadimak El Gringo koji je zaradio jer izgledom više podsjeća na Europljanina, nego Latinoamerikanca.

Najvećeg argentinskog nogometnog sina, Diega Armanda Maradonu, naravno krasi i najviše nadimaka – isprva je bio La Pelusa odnosno Čupavi, zbog duge kovrčave kose, pa El Diez ili Desetka, zbog broja na leđima. Potom je bio Barrilete Cósmico ili Svemirski Zmaj, za što je zaslužan urugvajski radijski komentator Victor Hugo Morales koji je nakon drugog Maradonina gola Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986., kada je u driblingu nanizao čitavu obranu protivnika, uzviknuo: "Maradona je svemirski zmaj! Sa kojeg je on planeta sišao?" Argentincima su ipak dva Maradonina nadimka najomiljenija – El Pibe de Oro u prijevodu Zlatni Dječak ili jednostavno Dios, odnosno Bog.

>>Gaučo opet u sedlu! Povratak Teveza protiv Hrvatske

>>Savezu milijun dolara, a Niko Kovač se inati

Komentara 1

MA
Mar...anac
17:08 11.11.2014.

Argentincima su ipak dva Maradonina nadimka najomiljenija – El Pibe de Oro u prijevodu Zlatni Dječak ili jednostavno Dios, odnosno Bog. >>>>> Ha,ha "bog" na kokainu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije