Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska je spremna

Sanda Čorak: Prvenstvo Europe u Zagrebu od posebne je važnosti jer je kvalifikacijsko za Olimpijske igre

23.04.2024.
u 10:29

Hrvati su dosad na Prvenstvima Europe osvojili 13 medalja. Najviše ih ima Barbara Matić (četiri bronce) a jedini seniorski prvak Europe bio je Goran Žuvela, 1974. u Londonu

U četvrtak će u Zagrebu započeti seniorsko Prvenstvo Europe u džudu, najveće natjecanje ikad održano u ovom borilačkom sportu u Hrvatskoj. U to ime priupitali smo predsjednicu Hrvatskog judo saveza Sandu Čorak je li glavni hrvatski grad logistički spreman za ovaj veliki događaj?

- Zagreb je spreman. Nacionalni i zagrebački savez su spremni kao i ekipa od 300 ljudi. Jako nam puno pomaže iskustvo s Grand Prix turnira koji je organizacijski jako sličan ovom natjecanju.

Za pretpostaviti je da je Zagrebu povjereno domaćinstvo ovog Prvenstva upravo zahvaljujući dobroj organizaciji Grand Prix turnira.

- Apsolutno, kao netko tko ima iskustvo organizacije takvih natjecanja. Kod seniorskih natjecanja, a pogotovo ovoga, jako se pazi na sve elemente organizacije zbog toga što je ovo jedno od posljednja tri natjecanja na kojem se skupljaju bodovi za IJF rang-listu za odlazak na Olimpijske igre. Dakle, ovo je Prvenstvo Europe posebne važnosti.

Kako mi stojimo s olimpijcima? Tko bi se još u Parizu mogao pridružiti dvostrukoj svjetskoj prvakinji Barbari Matić?

- Imamo dvije cure do 63 kg koje konkuriraju a to su Katarinu Krišto i Ivu Oberan. Imamo Anu Viktoriju Puljiz do 52 kg, za koju se nadamo, da će izdržati i ostati u kvoti. Do 78 kg imamo Petrunjelu Pavić a možda i Karlu Prodan i njih dvije će nastupiti i u Zagrebu baš kao i Krišto i Oberan.

Kad već nabrajamo recimo da će hrvatske boje na ovom Prvenstvu Europe braniti ove džudašice: 52 kg: Ana Viktorija Puljiz, 57 kg: Tihea Topolovec, 63 kg: Katarina Krišto, 63 kg: Ivan Oberan, 70 kg: Barbara Matić, 70 kg: Lara Cvjetko, 78 kg: Petrunjela Pavić, 78 kg: Karla Prodan, preko 78 kg: Helena Vuković.

Kako stojimo s muške strane?

- Malo nam je teže dohvatiti olimpijsku normu no u Zagrebu ćemo imati borce u svim kategorijama osim u onoj najlakšoj, do 60 kg. Imamo Dominika Družetu, u 81 kg, koji se vraća. Tu je i Josip Bulić do 90 kg te braća Kumrić, Zlatko i Marko do 100 kilograma kojima se može dogoditi da ih ždrijeb namjeri jedan na drugoga. Imamo mi na Prvenstvu još jedan par braće a to su Dani i Robert Klačar a nastupit će i Nikola Zorotović, Dominik Rožić i Lovre Mirković.

Tijekom Prvenstva Europe bit će i popratnih sadržaja.

- Pripremamo kamp za djecu. Na posljednjem zagrebačkom Grand Prixu smo vidjeli da je jako dobro imati djecu i u Areni ali i da je to njima lijepo iskustvo. Ove godine nismo pozvali samo djecu iz Hrvatske nego i iz okolnih zemalja pa će u Podsusedu biti preko 1000 djece. Kampove će voditi olimpijski medaljaši Portugalac Nuno Delgado, Slovenka Tina Trstenjak i Mađarica Hedvig Karakas. A sve njih ćemo dovoditi u Arenu na finalni blok da gledaju borbe za medalju. I nadam se da će svi oni pripomoći da se stvori energija domaćeg terena koji je jako važan ponajviše za one koji će debitirati na Prvenstvu Europe.

Dogodit će se ovih dana u Zagrebu i jako zanimljiva konferenciju.

- Tu imamo dvije glavne teme. Jedna tema su djeca i mladi kao influenseri, kao netko tko utječe na drugu djecu. Da vidimo što je to što sport pruža djeci i koja su ograničenja za veće uključenje djece u sport. Bavit ćemo se i socioekonomskim utjecajem organizacije velikih sportskih natjecanja. Želimo pokazati da su ona i ekonomski isplativa ako su dobro organizirana. A velik je i društveni utjecaj koji je jednim dijelom mjerljiv, kroz promocijsku vrijednost, no ono što motivira mlade on ipak ostaje nemjerljiv. Čak je nemjerljiv i onaj dio kojeg vezujemo uz imidž nekog grada ili države koji organiziraju velika sportska natjecanja. Mi znamo da je to jedan pozitivan imidž i po meni bismo trebali više koristiti ljude iz sportskih saveza koji su već etablirani i sudjeluju u radu svojih europskih ili svjetskih federacija i mogu lobirati za dobivanje velikih natjecanja. Rekla bih da taj dio još nismo iskoristili.

Kakav medaljaški skor na ovom Prvenstvu bi zadovoljio predsjednicu Čorak?

- Jednu medalju svi nekako očekujemo a mene bi zadovoljile dvije. Ja moram biti ambicioznija. Barbara Matić jest standardna medaljašica no imamo mi nekoliko cura koje su blizu zone medalja. Recimo, u posljednjih nekoliko natjecanja Katarina Krišto je pokazala zašto ju u Europi zovu "mali terminator", jako je motivirana. Ona tehnički možda i nije toliko jaka ali s tom svobom ambicijom i željom za pobjedom, snagom volje, ona to kompenzira. Ana Viktorija Puljiz raste iz natjecanja u natjecanje i vrlo je ambiciozna a imamo i djevojke koje se vraćaju na scenu poput Karle Prodan koja je već osvojila europsku medalju.

Kad smo već kod onih koji su već osvajali europske medalje za Hrvatsku, navedimo ih sve: Barbara Matić (četiri puta brončana), Goran Žuvela (zlato i bronca 70-ih godina prošlog stoljeća), Tomislav Marijanović (srebro, 2013.), Damir Šijan (bronca, 1959.), Radovan Krajinović (bronca, 1968.), Marijana Mišković-Hasanbegović (bronca, 2009.), Dominik Družeta (bronca, 81 kg), Karla Prodan (bronca, 2020.) i Ana Viktorija Puljiz (bronca, 2022.).


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije