Tajna veza

Šibenik je Dinamu davao najbolje igrače, od legendarnog Jerkovića do Ademija

Arijan Ademi oprostio se od suigrača i navijača
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
05.04.2023.
u 09:42

Šibenik je Dinamu podario jednog od najboljih napadača u povijesti. Jerković je bio rođeni Šibenčanin, a klasični "plavi 9"

Dinamo i Šibenik godinama su nogometno jako povezani. Mnogi veliki igrači igrali su u oba kluba, a mnogi su Šibenčani ostavili dubok trag u klubu iz Maksimirske 128. 

Baš se Šibenik i Dinamo sastaju danas od 17.30 sati u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa, a mi smo se prisjetili nekih velikana koji su obilježili ove momčadi. 

U prvom redu tu se treba spomenuti Dražen Jerković jer Šibenik je Dinamu podario jednog od najboljih napadača u povijesti.
Jerković je rođen u Šibeniku 6. kolovoza 1936. Bio je klasičan napadač, "plavi 9". 

Od najmlađih dana bio je član zagrebačkog Dinama s kojim je osvojio prvenstvo države (1958.) i dva puta Kup maršala Tita (1960. i 1965.). U prosjeku je zabijao više od jednog gola po utakmici, što ga čini najučinkovitijim strijelcem Dinama svih vremena.

Velika ikona plavih je i Arijan Ademi, također rođeni Šibenčanin, bivši kapetan zagrebačke momčadi, lider koji je posljednjih godina vukao momčad.

Ademi je za Dinamo igrao 359 utakmica, zabio 41 gol i upisao 30 asistencija, dok je prve nogometne korake napravio u Šibeniku. 

Još jedna legenda koja spaja ova dva kluba je Krasnodar Rora koji je nogomet započeo u Šibeniku od 1962. do 1964. s 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u „nogometnom kvartu“ – Šubićevcu. U Dinamo je došao 1964.

Ratko Kacian još je jedno ime koje spaja Šibenik i Dinamo. Bio je hrvatski nogometaš, hrvatski i jugoslavenski reprezentativac, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Igrao na poziciji napadača.

Nogomet je počeo igrati kao četrnaestogodišnjak u Primorcu iz Biograda na moru, a 1934. godine s roditeljima se preselio u Šibenik. Od tada igra za šibenski Osvit. U karijeri je igrao još za HAŠK, Hajduk i Dinamo.

Od poznatijih imena treba se tu još spomenuti Gordon Schildenfeld te Ante Rukavina, a danas je tu Marko Đira, rođen u Skradinu, ali počeo u Šibeniku. U karijeri je žonglirao između rodnog grada i Zagreba. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije