ŠTO ČEKA PLAVE?

Tko prijeti Dinamu u novom formatu Lige prvaka? Hrvatski prvak može dobiti europske gigante

Prva utakmica Dinama i Qarabaga u play-offu za ulazak u UEFA Ligu prvaka
Luka Stanzl/PIXSELL
28.08.2024.
u 20:38

S novom ligaškom fazom i kompleksnim načinom izvlačenja parova nestaje dosadašnji ždrijeb s kuglicama. Bit će odrađen putem računala, dakle nasumično.

Nogometaši zagrebačkog Dinama po deveti će put zaigrati u Ligi prvaka, oni su u uzvratnom susretu završnog pretkola kao gosti u Bakuu svladali Qarabag sa 2-0 (1-0) te tako sigurno obranili 3-0 prednost ostvarenu u prvoj utakmici prije osam dana u Zagrebu. Dinamo je poveo lijepim golom Marka Pjace (32), a konačni rezultat postavljen je autogolom Silve (53-ag).

Pošto je Dinamo izborio plasman u ligašku fazu, plavi će biti smješteni u treću jakosnu skupinu Lige prvaka, ali će i dalje igrali protiv dvije momčadi iz svoje jakosne skupine. Taj sustav automatski donosi puno veću razliku između najtežeg i najlakšeg mogućeg ždrijeba.

VEZANI ČLANCI:

Primjerice, Dinamu bi se u Ligi prvaka moglo dogoditi da izvuče prilično zahtjevan set protivnika (Real Madrid, Man. City, Atletico Madrid, Juventus, Sporting, PSV, Monaco, Aston Villa), a isto tako i set protivnika koji izgleda znatno lakše (Borussia, Leipzig, Club Brugge, Šahtar, Celtic, Midtjylland, Sparta Prag, Sturm). Također, veliku će važnost ždrijeb dati u smislu domaćinstva, što bi Dinamu također trebalo ići na ruku. 

Prolazak u iduću fazu natjecanja znatno je lakše ostvariti nego što je bio slučaj u dosadašnjem formatu. Znamo da su u grupnoj fazi Lige prvaka dalje prolazile samo prve dvije momčadi iz skupine, dakle 16 od 32 momčadi, a u ovom novom formatu 24 od 36 momčadi prolazi ligašku fazu. Dakle, plavi će imati praktički otvoren put do nokaut faze Lige prvaka. Ždrijeb će biti održan sutra od 18 sati uz izravan prijenos na drugom programu HRT-a.

Prva jakosna skupina: Real Madrid, Man. City, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, B. Dortmund, Leipzig, Barcelona
Druga jakosna skupina: Leverkusen, Atletico Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Brugge, Šahtar, Milan
Treća jakosna skupina: Feyenoord, Sporting, PSV, Salzburg, Young Boys, Celtic, DINAMO, Slavia/Lille, Crvena zvezda/ Bodo/Glimt
Četvrta jakosna skupina: Monaco, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm Graz, Brest, Sparta Prag, Slovan/Midtjylland

 

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Pametanumoruludih
01:32 29.08.2024.

Izgubiti ce svaku utakmicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije