SVE IZGLEDA SJAJNO

To smo htjeli vidjeti: Hrvatskoj se otvara scenarij kakvog je priželjkivala, evo što čeka vatrene

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
10.09.2024.
u 10:52

Za bezbrižan nastavak jeseni, za plovidbu u mirnoj luci, za lakši put prema Americi... Za sve to bio je dovoljan trenutak genijalnosti velikog kapetana

Amerika je, kaže Jurica Pađen, zemlja daleka. Barka čeka dolje u luci, a hrvatsku nogometnu reprezentaciju, posve smo sigurni, prevest će na put do novog uspjeha. Istina, kvalifikacije za Dalićeve momke mogu početi tek za točno godinu dana, mogu trajati nikad kraće, ali i biti nikada lakše. Sve smo to gotovo pa osigurali pobjedom protiv Poljske ove nedjelje u Osijeku. Zanimljivo je koliko jedna pobjeda, naoko ne tako bitna, može odrediti godinu, pa i godine koje dolaze.

Vješti analitičari platforme Football Meets Data izračunali su da Hrvatska sada ima točno 99.7 posto šanse da se u prosincu ove godine nađe u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. godine održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku. U prvom "bubnju" naći će se 12 reprezentacija - 8 četvrtfinalista ovosezonske Lige nacija i još četiri najbolje po FIFA-ljestvici, a koje se u četvrtzavršnicu LN nisu plasirale. 

Jasno, četvrtfinale Lige nacija vatreni tek trebaju osigurati. Pobjeda nad Poljskom bila nam je dovoljna samo da dođemo na drugo mjesto u skupini s istim brojem bodova kao i Poljaci, s kojima još moramo igrati u Varšavi (15. listopada). Ali, po FIFA-ljestvici stvari stoje tako da nam prva jakosna skupina ždrijeba kvalifikacija za SP 2026. ne bi trebala izmaknuti. Po sadašnjem stanju, Hrvatska je 12. reprezentacija na svijetu, odnosno 8. kada je riječ o samo europskim reprezentacijama. Kolokvijalno, da se svih prvih 12 reprezentacija iz Europe po FIFA-ljestvici ovoga časa plasira među prve nositelje (osam kroz Ligu nacija plus četiri po renkingu), Hrvatska bi morala pasti iza Austrije koja je trenutno 22. na svijetu i 12. u Europi. Ta prva reprezentacija ispod crte trenutno je Ukrajina (25. na svijetu).

S obzirom na to da će Hrvatska na ljestvici za rujan, a koja izlazi 19. rujna vrlo vjerojatno ostati na 12. mjestu na svijetu i 8. u Europi, jasno je da će nas samo četiri eventualno jako visoka poraza potencijalno približiti prema ovih 0.3 posto šanse za neuspjeh prilikom ostvarivanja mjesta u prvom potu. Shvaćate, te stvari spadaju u puku teoriju...

Dakle, Hrvatska može biti bezbrižna što se tiče osiguravanja najlakšeg puta u kvalifikacijama za SP. Pitanje je samo hoće li vatreni sudjelovati u skupini s četiri reprezentacije ili s pet, a to ovisi o tome hoćemo li igrati četvrtfinale Lige nacija ili ne.

FOTO Ovdje živi hrvatska elita: U nestvarnom luksuzu u centru Zagreba uživaju Dalić, Kramarić, Petir...

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
1/22

Komentara 1

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
19:19 10.09.2024.

Kaj o tome misli Fabrizio Romano?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije