DANAS SU FAVORITI

Trener završio u bolnici, a predsjednik otišao. Sjećate li se zadnje Hajdukove utakmice sa Slovacima?

08.08.2024.
u 14:10

Kompletan igrački korpus Ružomberoka na Transfermarktu procijenjen je na samo 6,68 milijuna eura, a cijeli Hajduk na 50,71 milijuna eura

Hajduk će tek drugi put u svojoj dugoj i bogatoj europskoj povijesti igrati protiv slovačkoga kluba. Prvi put zbilo se to u ljeto 2009. godine, kada je šokantno ispadanje bijelih od Žiline (0:1, 1:1) u 3. kvalifikacijskoj rundi Europske lige prouzrokovalo ogromne tektonske poremećaje na Poljudu. Tadašnji trener Ivica Kalinić završio je u bolnici zbog srčanih tegoba neposredno nakon završetka utakmice sa Žilinom (i tako završio trenersku karijeru), a predsjednik Mate Peroš hitno je bio odstupio s dužnosti.

Favoriti na kladionicama

Hajduk je prema kladionicama danas favorit protiv Slovaka; pobjeda bijelih nosi koeficijent 1,90, a pobjeda Ružomberoka 3,80. Kompletan igrački korpus Ružomberoka na Transfermarktu procijenjen je na samo 6,68 milijuna eura, a cijeli Hajduk na 50,71 milijuna eura. Ružomberok, nogometni klub iz istoimenoga grada na sjeveru Slovačke, u prošloj je sezoni bio petoplasirana momčad prvenstva, a u Konferencijsku ligu plasirao se kao pobjednik Kupa – u finalu je svladao Spartak iz Trnave.

1/3

Inače, Ružomberok je u natjecateljskom ritmu još od 11. srpnja, pa je već odigrao pet utakmica ove sezone. U Europi je izbacio kazahstanski Tobol (5:2, 0:1) te ispao od Trabzonspora (0:2, 0:1), a u prvenstvu je remizirao s Duklom iz Banske Bistrice (1:1).

– Očekuje nas jako teška i neugodna utakmica. Na papiru smo bolja momčad, ali to ništa ne znači ako to ne prenesemo na teren. U modernom nogometu lake utakmice ne postoje. Prije 10-15 godina bilo je drukčije. Male ekipe danas jako dobro treniraju i mogu svakome zagorčati život. Sada vidite AEK koji je u Armeniji izgubio 1:3 – kazao je Hajdukov trener Gennaro Gattuso te dodao:

– Opasni su iz prekida, ali i u tranziciji. Moramo biti pametni, znati kada ići u presing, a kada ne. Nekad će se dogoditi situacija da će ići pet njihovih igrača na četiri naša, ali to je nogomet. Moramo imati dobru kombinaciju čekanja i pritiska.

Biste li bili zadovoljni neodlučenim ishodom?

– Ovo je dvoboj koji se igra 180 minuta. Moramo biti inteligentni, pravi. Odlučit ćemo hoćemo li čekati otraga ili ćemo krenuti u ofenzivu.

Svijeća entuzijazma

Je li prednost Hajduka što je uzvrat na Poljudu?

– Imamo obvezu održati upaljenu svijeću entuzijazma. To se može samo s dobrim igrama i rezultatima. To je na meni i mojoj momčadi, da održimo visoku razinu entuzijazma među našim navijačima. Moramo se boriti, brinuti o našim navijačima. Vidjeli smo protiv Belupa koliko su nam važni. Dogodilo se ono što sam i tražio uoči utakmice, nisu zviždali za vrijeme utakmice. Ako smo loši, neka nam zvižde nakon utakmice, ja sam prvi krivac ako nešto ne valja – zaključio je Gattuso.

Hajduku će ovo biti šesto gostovanje u pretkolima Konferencijske lige i do sada u njima još nema nijednu pobjedu: bio je poražen od Tobola (2021.), Vitorije (2022.), Villarreala (2022.) i PAOK-a (2023.) te je remizirao s Torshavnom (2024.). Posljednja pobjeda Hajduka u gostima u službenoj europskoj utakmici dogodila se u rujnu 2020. godine u Skoplju, nad sjevernomakedonskom Renovom, 1:0.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije