Autori: Hina, vecernji.hr
INFARKTNA ZAVRŠNICA

Ništa od četvrtfinala! Hrvatska nakon drame izgubila od Španjolske i ispala s Olimpijskih igara

REUTERS/Bernadett Szabo
04.08.2024. u 22:33
Imali smo veliku priliku u završnici utakmice, ali nismo je uspjeli iskoristiti. Velika šteta, ali i rezultat koji nas mora upozoriti uoči Svjetskog prvenstva koje organiziramo već nadolazeće zime

U posljednjem susretu 5. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša, Hrvatska je izgubila od Španjolske sa 31-32 (15-20) ostavši bez plasmana u četvrtfinale. Ispred hrvatskih rukometaša je bio trenutak istine, samo ih je pobjeda protiv Španjolske vodila u četvrtfinale. Nažalost, nije uspjela i ide kući. Hrvatskoj reprezentaciji ovo je bio šesti nastup na olimpijskim igrama, a prvi put nismo prošli skupinu.

Španjolska je bolja ušla u susret, u devetoj minuti je povela 8-4. Hrvatska je uspjela izjednačiti, međutim Španjolci su serijom 4-0 ponovo došli do četiri gola plusa (12-8). U 25. minuti Španjolci su stigli do +5 (17-12) a s pet razlike završilo je i prvo poluvrijeme (20-15).

Hrvatska je u nastavku susreta u nekoliko navrata stigla na gol zaostatka. Minus jedan je bilo i na ulazu u zadnju minutu (31-30), Španjolci nisu zabili, a Hrvatska je 16 sekundi prije kraja dobila sedmerac kojeg je iskoristio Martinović za 31-31. No, Gomez je četiri sekunde prije kraja donio Španjolcima pobjedu.

Španjolsku su do pobjede predvodili Javier Rodriguez sa šest golova, Aleix Gomez je zabio pet golova, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao 14 obrana.

Na hrvatskoj strani Luka Lovre Klarica je postigao sedam, a Ivan Martinović i Zvonimir Srna po šest golova. Dominik Kuzmanović je sakupio 15 obrana.

ŠPANJOLSKA
32-31
HRVATSKA
Olimpijske igre - Skupina A, 5. kolo, 21.00, Pariz, Francuska
Kraj
KRAJ (Kraj)

Gotovo je, idemo kući... Šteta, velika šteta, na kraju samo minus jedan, s obzirom na to kako smo izgledali u pojedinim trenucima...

32:31

Brzo nam Španjolci zabijaju, Gomez zabija za kraj...

31:31

Kuzmanović je obranio, zabili smo sedmerac!

31:30

Kuzmanović je zabio, a onda Načinović zabija za 31:30. Minuta do kraja, treba nam pobjeda, remi nam ništa ne znači. Minuta odmora Jordija Ribere sa španjolske klupe.

31:29

Manje od dvije minute do kraja, plus dva za Španjolce koji troše vrijeme... A onda i zabijaju. Mi ne na drugoj strani, a onda Šoštarić zarađuje dvije minute i do kraja utakmice igrat ćemo s igračem manje.

30:29

Sedmerac je isforsirao Šipić, a zabio ga je Šoštarić. Dvije i pol minute do kraja.

30:28

Svega je bilo u ovoj akciji koja je jako dugo trajala, trebali su suci uzeti loptu zbog pasivnosti, a Tarrafeta je zabio na zadnjem dodavanju. Možda i ključan gol utakmice.

29:28

Ispada lopta Maquedi, a onda Načinović zabija važan pogodak na četiri minute do kraja.

Brzo odgovaramo, Srna je zabio, ali suci nam to ne priznaju. Martinović u akciji potom ipak ne zabija.

29:27

Šteta! Sada smo opet primili gol nakon španjolske podvale na crtu za Rodrigueza.

28:27

Evo nas na golu zaostatka! Klarica opet zabija! To nam treba, takvi golovi nam trebaju.

28:26

Nije prošao španjolski cepelin, a mi smo zabili preko Šipića na crti. Još nije kasno, imamo priliku za veliki preokret, ali treba biti maksimalno efikasan.

28:25

Obranio je sada Martinoviću de Vargas, nije prošla španjolska polukontra. Zabili su nam Španjolci, opet nitko nije ispratio Rodrigueza na crti...

27:25

Očekivali su naši prekršaj Španjolaca u napadu, a onda se otvorila rupa na crti za Rodrigueza i novi španjolski pogodak. Još 11 minuta do kraja.

26:25

Zabio je iz sedmerca Šoštarić, opet smo na samo pogodak zaostatka, nije to uspio obraniti iskusni Corrales.

26:24

Uspjeli smo zabiti s igračem manje, Klarica je preuzeo odgovornost, a onda je Srna fantastično reagirao u obrani i zaustavio španjolski brzi centar.

26:23

Mihić je trčao za Gomezom nakon brzog centra, sustigao ga ali i povlačio pa zaradio dvije minute i sedmerac za Španjolsku, a njega je zabio Gomez, 4/4 ima večeras s linije sedmerca.

25:23

Promašio je sada i Martinović, od bloka je to završilo u naručju Pereza de Vargasa, ali su onda i pogriješili, nije im prošao pas na crtu pa smo preko Srne opet na minus dva.

25:22

Sedmerac za Španjolsku, nije Gomezu uspio obraniti ni Matej Mandić koji je prvi puta večeras stao na naš gol.

24:22

Brzo uzvraćaju Španjolci preko Maquede. Šteta da ovo nismo obranili...

23:22

Evo nas na minus 1. Španjolski prekršaj u napadu, a onda opet Klarica rješava sve.

23:21

Tražio je hrvatski izbornik da korak po korak hvatamo španjolsku prednost, sada je taj prvi korak učinio Klarica.

23:20

Zabija Srna za kratak priključak na minus dva, a onda smo opet primili gol nakon španjolskog brzog centra. Koliko nam se to puta već večeras dogodilo... Minutu odmora pozvao je Dagur Sigurdsson.

22:19

Držimo kakav-takav priključak, deseta je minuta drugog dijela, Martinović zabija.

22:18

Odagnala je Španjolska onaj početni nalet naših, Martinoviću ispada lopta, a primamo na prazan gol...

21:18

Dugo smo se branili, ali onda je Šoštarić dobio dvije minute isključenja, a Španjolci su zabili sedmerac preko Gomeza.

Neka druga Hrvatska je izašla na teren u nastavku! Branimo sve, a onda i brzo reagiramo u obrani. Kuzmanovićeva 11. obrana, ali onda brani Vargas, pa potom opet Kuzmanović! On nas sada drži u igri za četvrtfinale.

20:18

Evo nas! Tri pogotka u nastavku za naše rukometaše, još jednom je Srna zabio, sada smo na minus dva.

20:17

Zabio je Martinović nakon velike obrane Kuzmanovića Danijelu Dušebajevu. Vraća li se Hrvatska?

20:16

Počelo je drugo poluvriejeme utakmice, prvi naš pogodak u nastavku zabio je Zvonimir Srna.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Nevjerojatan pogodak primili smo u zadnjim sekundama. Alex Dušebajev nas je izbombardirao s preko 10 metara, nakon brzog centra. 20:15 za Španjolsku na poluvremenu. Četvrtfinale Olimpijskih igara za naše rukometaše je miljama daleko, treba nam pobjeda a imamo samo ogroman zaostatak.

19:15

Uspjeli smo u našem zadnjem napadu u prvom poluvremenu poentirati, zabio je Srna.

19:14

Rade nam Španjolci sada što žele... Lako nas izigraju, teško je to za gledati u pojedinim trenucima.

18:14

Najprije Daniel Dušebajev, a onda smo mi konačno izveli jednu brzu akciju pa je Klarica pogodio. I dalje smo daleko rezultatski.

17:13

Obranio je Kuzmanović Alexu Dušebajevu, a onda smo imali malo sreće pa je Mihić zabio za minus četiri od vratarove ruke.

17:12

Promašujemo opet i zicere (Mihić), to nas prati kroz čitav turnir. Logična kazna je već 17. španjolski pogodak večeras, pet minuta do poluvremena. 

16:12

Kako zabijemo, a to je sada učinio Klarica iz teške situacije, tako nam Španjolci izvedu brzi centar i zabiju na prazan gol...

15:11

Drži Španjolska svoju prednost od četiri pogotka, ne možemo spojiti dobru obranu s pogotkom u akciji ranije, zabio je sada Garciandia.

14:11

Uspjeli smo zabiti u igri dok smo bili brojčano izjednačeni, Mihić zabija nakon lijepe naše akcije.

14:10

Zabijaju nam Španjolci i s igračem manje, Odriozola već četvrti put pogađa našu mrežu. Šipić je dobio kaznu od dvije minute...

13:10

Zabili smo iz sedmerca nakon Maquedinog isključenja, Šoštarić je strijelac.

13:9

Bolji su Španjolci... Odriozola još jednom, fenomenalna je to bila akcija, a onda naš napad još jednom brani de Vargas. Maqueda je udario Duvnjaka u glavu i zaradio dvije minute isključenja.

12:9

Bilo je važno zabiti ovaj pogodak... Učinili smo to nakon lijepe akcije, Klarica se namučio, ali i zabio.

12:8

Velika je ovo prednost sada za Španjolsku. Opet smo stali, Sigurdsson je nervozan na klupi, svađa se i s delegatima, a Duvnjak ne zabija, što znači da će nas španjolska krila, to jest Odriozola opet iskontrirati.

11:8

Sada smo razbranili španjolskog vratara Pereza de Vargasa, nije mu zabio ni Mihić, već ima Španjolac na golu šest obrana, a onda smo i primili pogodak.preko Casada.

10:8

Bježe nam Španjolci na plus dva. Načinović je dobio dvije minute isključenja, bio je to i sedmerac za Gomeza Abella koji je to i zabio.

9:8

Nakon dosta vremena sada smo i primili pogodak, Casado je dodao na crtu, a Rodriguez zabija novi španjolski gol.

8:8

Izjednačenje! Zabija Veron Načinović. Sjajna akcija, velike zasluge za ovo ima i Kuzmanović koji na našem golu već ima pet obrana.

8:7

Vraća se Hrvatska! Zabili smo tri vezana gola, Tarrafeta je pogodio Kuzmanovića, a onda je Duvnjak dao za Martinovića koji zabija svoj novi gol. Duvnjak i Martinović sada su naša dobitna kombinacija, a i španjolski izbornik pozvao je minutu odmora.

8:6

Imali smo kontru za povratak na plus dva, Načinović nije zabio, ali lopta je ostala naša pa je zaostatak svojim golom smanjio Martinović nakon španjolske pogreške.

8:5

Duvnjaku je nakon timeouta lopta ispala iz ruke... Ovo ne sluti na dobro. No, i Španjolci griješe, ne zabijaju, konačno smo upisali prvu obranu, a potom i zabili preko Martinovića.

8:4

Još jednom po istom principu - Srna u ruke suparniku, dali smo neki otpor u obrani, a onda smo se raspali. 8:4 je za Španjolsku, tek smo ušli u 10. minutu. Sigurdsson je s klupe grmio na igrače, a onda je pozvao minutu odmora. Moramo se sabrati...

7:4

Prodali smo loptu u napadu, dali je izravno Španjolcima u ruike i primili sedmi pogodak na početku 9. minute utakmice.

6:4

Pogodak Cindrića nije vrijedio, a onda je Mihić dobio kaznu od dvije minute.

5:4

Dva brza pogotka, po jedan na svakoj strani. Ne stignemo se vratiti u obranu, a već primimo gol iz tranzicije nakon brzog centra.

4:3

Mijenja se vodstvo iz napada u napad, nismo sigurni u našem napadu, Daniel Fernandez nas je iskontrirao nakon velike pogreške.

3:3

Braća Dušebajev rade nam velike probleme, opet je pukla hrvatska obrana, ne daju se Španjolci.

2:3

Evo nam nove prednosti! Obranili smo se, a onda je Srna dobro prošao i zabio za naše vodstvo.

2:2

Raspucan početak dvoboja već u prve tri minute vidjeli smo četiri pogotka, lijepo dodavanje Klarice za Šipića i to je novo poravnanje.

2:1

Primili smo sada i pogodak s tla, Tarrafeta nam je unio dosta nereda u ovoj akciji. Vodi Španjolska...

1:1

Nije dugo trajalo naše vodstvo na početku, Odriozola je poentirao za 1:1.

0:1

Nisu Španjolci iskoristili prvi napad, a onda smo preko Šoštarića stigli do lakog zgoditka... Dobar početak.

Početak
KRENULO JE (Početak)

Utakmica je počela. Idemo, Hrvatska...

ČEKAJU NAS DANCI

Ako Hrvatska pobijedi Španjolsku, igrat će u četvrtfinalu protiv Danskoe, prvoplasirane momčadi iz Skupine B. Danci su s 32:25 u utakmici prije naše dobili Norvešku i time osigurali prvo mjesto u svojoj skupini. Danska je skupila svih pet pobjeda.

BOGATA POVIJEST

Hrvatska i Španjolska imaju dugu povijest službenih susreta na velikim natjecanjima. Do sada smo odigrali čak 29 utakmica s tom reprezentacijom. Hrvatska ima sjajan skor od čak 18 pobjeda, dva remija i samo devet poraza. Četiri puta igrali smo na Olimpijskim igrama međusobno. U Ateni 2004., pobjeda Hrvatske 30:22. U Pekingu smo igrali u skupini i dobili 31:29, ali smo poraženi u borbi za broncu, 35:29. I konačno, u Londonu 2012. godine Hrvatska je bila bolja u skupini s 30:25. Opet, svi pamte naš zadnji susret kada smo u Mannheimu, na zadnjem Europskom prvenstvu ove godine pobijedili s deset pogodaka razlike (39:29).

LJESTVICA

Ovako trenutno izgleda ljestvica za naše rukometaše. Dakle, ne možemo biti bolje plasirani od četvrtog mjesta, a ono nas vodi na Dance, pobjednike druge skupine...

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Lijepi pozdrav, poštovani čitatelji portala Večernjeg lista. Pred nama je utakmica odluke za hrvatske rukometaše na Olimpijskim igrama. Četiri utakmice - dvije pobjede i dva poraza, to je bilanca izabranika Dagura Sigurdssona do sada. Pobijedili smo Japan i Njemačku, izgubili od Slovenije i Švedske. A to znači - ne dobijemo li danas Španjolsku, ispadamo s turnira. Ne igra nam čak ni neodlučeni ishod zbog slabije gol-razlike od Španjolaca... Moramo pobijediti. A ako se dobije, ide se na Dance - prvoplasirane iz Skupine B. Ne zvuči obećavajuće, zar ne...

Komentara 26

Avatar dosadno
dosadno
22:41 04.08.2024.

Protiv Japana18, a danas čak 20 primljenih golova u poluvremenu. Postali smo druga rukometna liga pa se shodno tome ne treba niti nervirati niti išta rezultatski vrijedno očekivati. Žalosno.

SV
svrake
21:39 04.08.2024.

Kakva je ovo igra, kakva je ovo sramota?! prime ljudi 20 golova u poluvremenu i to golman skine 6 7 cistih zicera.. pa bolje staviti 6 panjeva u obranu, mozda bi netko slucano za njih zapeo, nego ovo drvece sto igra

Avatar zabranjen1.000puta
zabranjen1.000puta
21:07 04.08.2024.

Hrvatska "mora" pobijediti Španjolsku! Ne, Hrvatska ne mora!! Nismo više vrh svjetskog rukometa. Onaj tko o tome nešto zna to i shvaća. Predstoji nam stvaranje nove nacionalne vrste u rukometu. To neće ići preko noći nego je potreban dugotrajan sustavni rad. Vrhunskih igrača svijetskog glasa više nemamo. Iz ovog što postoji treba pronaći ono najbolje za budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije