policija budućnosti

Ulice San Francisca čuva robocop

robocop
Foto: Knightscope, Inc./YouTube screenshot
21.11.2014.
u 22:00

Uvođenjem robota smanjuje se rizik za policajce na terenu

Film o policajcu robotu nekada je izgledao kao daleka budućnost, a sada je ta budućnost zaživjela na ulicama San Francisca i Silicijske doline. Knightscope K5 Autonomous Data Machines robot je koji patrolira gradom i nadgleda sve i svakoga. Opremljen je kamerama, mikrofonima, zvučnicima, laserima i skenerima pa mu teško išta može promaknuti. Programiran je da, čim primijeti nešto sumnjivo, šalje informacije nadležnima u bazu, ugrađen mu je i senzor za mirise, a može zapamtiti 300 brojeva registarskih pločica u minuti.

– Ako na primjer netko provaljuje u automobil, naš robot policajac ima sposobnost detektiranja zvuka loma stakla ili brave, nakon čega dolazi na mjesto i šalje registarski broj vozila, fotografiju, točno vrijeme i lokaciju zločina – objasnila je Stacy Stevens, jedna od izumiteljica robocopa iz tvrtke Knightscope. Prema njezinim riječima, ovakvi robotski policajci uskoro bi trebali početi patrolirati trgovačkim centrima, školama, fakultetima, zračnim lukama i stadionima. Očekuju se pad stope kriminala od 50 posto. 

>> Urnu u sobu za molitvu dizalom dovozi robot

Komentara 10

Avatar _Hedon_
_Hedon_
22:42 21.11.2014.

Ovo me podsjetilo na vic...Napravili Amerikanci robota za hvatanje lopova. • Jednog dana oni odvedu robota u Englesku i za 10 minuta robot je uhvatio 100 lopova. • Odvedu ga oni u Njemačku i za 20 minuta robot je uhvatioio 200 lopova. • Odvedu ga oni u Hrvatsku i za 10 minuta su im ukrali robota!

KO
kojesta
19:48 22.11.2014.

opet nedovoljna informacija. ameri, britanci i israel izgradili su robote za ratove, za borbu. dakle holivudski sience fiktion je postao stvarnost. imaju specijalce koji ne moraju spavati i jesti dulje vrijeme. znaci spremaju se na rat, to je to, aa ne neko hvatanje lopova,.

GA
galico
11:54 22.11.2014.

Sprdačina...ovo je u biti pokretna kamera puna raznoraznih senzora koju je vrlo lagano neutralizirati ali i detektirati,prednost kamera je da nisu baš vidljive....ako nešto primjeti javiti će u bazu a ja sam očekivao da će lopovu barem pročitati prava... Očekujee se pad kriminala od 50% Za umrijet od smijeha Vjerovatno će naći nekakvu metodu statistike koja će im opravdati posao dogovoren sa gradom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije