Halo, Večernji

Ako rodim vikendom, ne mogu pohraniti krv za A. Rukavinu

'podravina i bilogora, virovitica, arhiv ilustracija uz temu o problemu darivanja krvi iz pupkovine zakladi ana rukavina tijekom vikenda  snimila: marija lovrenc'
'Marija Lovrenc/VLM'
31.03.2011.
u 14:45

Tijekom vikenda ne dežuraju kirurške službe koje krv iz pupkovine mogu dopremiti u Zagreb, pa bi trudnice praktički morale "tempirati" porod.

Majke djece koja su u virovitičkoj bolnici rođena od petka nakon 15 sati do nedjelje u 14 sati ne mogu pohraniti krv iz pupkovine u banku Zaklade Ana Rukavina jer nema kurirske službe koja bi dozu u tom vremenu prevezla u Zagreb.

Zakinute

Virovitica, nažalost, nije izoliran slučaj – tek Zagreb i okolica imaju riješeno pitanje transporta krvi iz pupkovine koja se tijekom vikenda pohranjuje u Zakladi, a koja u budućnosti može spasiti brojne živote.

Zar se ne može pronaći način i rješenje kako bi djeca rođena tijekom vikenda mogla imati svoje „biološko osiguranje", matične stanice pohranjene u Zakladi? – pitaju roditelji koji apeliraju za pomoć.

- Čekamo drugo dijete i želim pohraniti krv iz pupkovine u javnu banku u Zakladi, možda zatreba nekome drugome, a možda i našim sinovima. No od početka trudnoće znam da moram 'tempirati' porod na radne dane želim li pohraniti krv iz pupkovine u Zakladi, a to je nemoguće. Nisam jedina koja ima isti problem, dijelim ga s budućim mamama iz Križevaca, Slavonskog Broda, Našica i drugih mjesta. Mora se pronaći neki način - kaže Marijana K. (29), jedna od desetak majki s kojima smo razgovarali.

Premalo doza

Roditelji su, kažu, spremni i platiti određeni iznos, ako je potrebno, za osiguranje transporta. Problem je pak kompliciraniji i ne ovisi o organizaciji bolnica i Zaklade, nego o kurirskim službama.

– Nažalost, nijedna kurirska služba neće preuzeti taj dio posla jer nije isplativ – objašnjava dr. Branka Golubić Čepulić, pročelnica Odjela kliničke transfuzije i voditeljica banke umbilikalne krvi na KBC-u Rebro.

– Još je uvijek isuviše malen broj doza krvi iz pupkovine koje se iz bolnica poput virovitičke pohranjuju u Zakladi. Kurirskim službama ne isplati se po njih ići samo četiri puta godišnje. Jednostavno je preskupo, a ne preporučujemo ni roditeljima da sami organiziraju prijevoz zbog eventualnih problema – kaže dr. Golubić Čepulić, ističući kako razumije zabrinutost roditelja.

Majke koje ne prolaze tečaj za trudnice, o mogućnosti pohrane matičnih stanica doznaju uglavnom preko interneta, a kada uspješno riješe cijelu dokumentaciju u trudnoći, onemogući ih porod u subotu. Taj problem počet će se rješavati tek kada pohranjenih doza bude više, ocjenjuje dr. Golubić Čepulić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije