INSTITUT IZDAO UPOZORENJE KUPAČIMA

Ako vidite ovog dupina kod Krka, ne približavajte mu se: 'Svaka interakcija predstavlja rizik'

Dupin kod Krka
Foto: Institut Plavi svijet
1/3
03.08.2024.
u 17:27

Viđenja dupina i drugih morskih sisavaca možete prijaviti putem aplikacije Marine Ranger kako bi se što bolje mogli pratiti njihova brojnost i ponašanje

Druženje s dupinima na popisu je želja mnogih pustolova diljem svijeta, no s divljim životinjama, naročito inteligentnima, uvijek treba biti oprezan, upozoravaju stručnjaci. Takve aktivnosti bolje je provoditi uz nadzor osoba obučenih za interakciju s njima, a ako vam se životinja približi sama od sebe, najpametnije je maknuti se.

Ovaj savjet trenutno je naročito bitan za posjetitelje otoka Krka gdje je zapažen obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji se neobično ponaša, objavili su iz Instituta Plavi svijet na društvenim mrežama. Naime, iako ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i jede te je u dobrom stanju, jedinka koju prate posljednje dvije godine sada se zadržava u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

Biolozi napominju da se radi o samotnom dupinu koji je iz nepoznatih razloga odvojen od svoje skupine, te savjetuju da mu se ne prilazi. "Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za dupina, tako i za čovjeka. Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti kao što su tuberkuloza, leptospiroza itd. Jednako tako, ljudi tijekom bliskuh interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životnja, stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati" napominju.

Osim toga, dupini su strogo zaštićena vrsta te je zabranjeno uznemiravati ih pokušajima hranjenja, plivanja, dodirivanja ili drugim aktivnostima. Predlaže se da ih gledate sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje, te da im se ne približavate. Viđenja dupina i drugih morskih sisavaca možete prijaviti putem aplikacije Marine Ranger kako bi se što bolje mogli pratiti njihova brojnost i ponašanje.

GALERIJA Ovaj otok ne silazi s liste najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj

Dupin kod Krka
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije