SAD UKRAJINI POSLAO ORUŽJE

Američki državni tajnik upozorava: Rusija je poslala još vojnika na granicu, invazija moguća u bilo kojem trenutku

Ukrajina Rusija
Foto: REUTERS/Američko veleposlanstvo u Ukrajini
1/8
11.02.2022.
u 11:22

"Svi američki državljani koji su još u Ukrajini trebali bi sad napustiti tu zemlju", poručio je Blinken

Rusija je poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u petak.

On je rekao da Washington nastavlja povlačiti osoblje svojeg veleposlanstva u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

"Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu", rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u australskom gradu Melbourneu.

"Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku, i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara", dodao je. Zimske olimpijske igre održavat će se u Pekingu do 20. veljače.

Kasno sinoć u ukrajinski grad Boryspil stiglo je oružje koje je osigurao SAD.

- Sjedinjene Države su osigurale oko 1200 tona materijala, koje je odobrio predsjednik Biden u siječnju, a koje Ukrajina treba za obranu od tekuće ruske agresije - stoji u objavi američkog veleposlanstva u Ukrajini. 

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika pored ukrajinske granice, niječe optužbe Zapada da planira napasti Ukrajinu.   

Britanija je u četvrtak rekla kako se čini da je "najopasniji trenutak" u sukobu Zapada i Rusije neizbježan, budući da Rusija održava vojne vježbe u Bjelorusiji i na Crnom moru nakon što je nagomilala svoje snage pokraj Ukrajine.

Američki State Department pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju zbog, kako su rekli, povećanih prijetnji ruske vojne akcije i Blinken je rekao da će Washington nastaviti povlačiti svoje veleposlanstvo.

"Nastavit ćemo taj proces i bili smo vrlo jasni – svi američki državljani koji su još u Ukrajini trebali bi sad napustiti tu zemlju", poručio je Blinken.

VIDEO Stanari ove zgrade će poludjeti! Već tjedan dana zvoni zaglušujući alarm!

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Mistborn
Mistborn
11:28 11.02.2022.

Požurite! Cijepite se protiv invazije Pfizerom, Modernom, Johnsonom!

TR
trpimir2022
13:39 11.02.2022.

Ameri nas uvaljuju u rat, koji Europi najmanje treba. Željeznom rukom vode europske političare u katastrofu, jer to su ljudi koji nemaju petlje, drugačiji na ta mjesta nisui ni birani.

VO
vorda400
17:15 11.02.2022.

Opet američke laži kao u iraku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije