UKRAJINSKA KRIZA

Američki dužnosnik tvrdi: Rusija je premjestila svoje trupe u borbene položaje

Russian service members hold drills in the Rostov region
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS
1/2
14.02.2022.
u 23:28

SAD vjeruje da će Rusija napasti Ukrajinu do kraja tjedna, iako nije sigurna na koji način, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

Rusija je premjestila nekoliko dalekometnih i raketnih bacača u borbene položaje, što je prijetnja Ukrajini, tvrdi američki neimenovani dužnosnik za CBS news.

Pojedine ruske vojne jedinice napustile su svoj dosadašnji, skupni položaj i počinju se pripremati za napad, navodi taj dužnosnik. Ovaj premještaj snaga predstavlja promjenu od nedjelju kad su pojedine jedinice napustile svoju poziciju, no to se nije moglo tumačiti kao pozicioniranje za napad.

SAD vjeruje da će Rusija napasti Ukrajinu do kraja tjedna, iako nije sigurna na koji način, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

Američki dužnosnici navode da je Rusija ima 80 posto vojnih snaga potrebnih za početak invazije, a ostatak njezine vojske je na putu prema tamo. Više od 100 000 ruskih vojnika se nalazi uz ukrajinsku granicu - na istoku u Rusiji i na sjeveru u Bjelorusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je navode da Rusija priprema invaziju tvrdeći da je to 'histerija Zapada' te je pozvao da se izvrši pritisak na Ukrajinu da prihvati sporazum iz Minska. Američki predsjednik Joe Biden u razgovoru koji je imao s Putinom je naveo da će SAD i saveznici brzo i odlučno reagirati u slučaju invazije.

VIDEO: G7 zaprijetio Rusiji, britanski ministar: Europa je najbliže ratu u posljednjih 70 godina

 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
00:44 15.02.2022.

Cak se i USA vojni analiticari slazu da bez oko milion vojnika na granicama Ukrajine Rusija ne predstavlja ozbiljnu prijetnju.Spominje se cifra od oko 4,5 miliona ukoliko bi pozeljeli dalje.I svi se slazu da ce sljedeci veliki rat voditi umjetna inteligencija.Koju jos nitko nema u potpunosti.Znaci da je krajnji domet ove krize inflacija i poskupljenje plina.

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
00:03 15.02.2022.

Je baš. Tako su Nijemci objavili da je Poljska napala Njemačku u šleskim Gliwicama.

RA
radijatori
06:45 15.02.2022.

Je baš, jedini napadaj, koji se stalno događa, je Bidenov brain freeze. Ove oko njega bi trebalo tužiti za zlostavljanje stare osobe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije