Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

"Anno '93" u Beču svečano proslavio 30. rođendan

proslava 30. rođendana udruge Anno 93
Foto: Snježana Herek
1/9
13.11.2023.
u 19:56

“Hrvatski narod, bio u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini ima zaseban identitet, koji se izražava preko jezika, ali i kroz ljubav prema folkloru, pjesmi i općenito kulturi. Zato vodimo žustre pregovore oko umjetno stvorenog jezičnog konstrukta B/K/S - bosanski /hrvatski/ srpski u Austriji i očekujemo razumijevanje Austrijanaca da stvore mogućnost da svatko može izabrati jedan od tih jezika kao samostalni jezik, jer je to pitanje identiteta onih koji se školuju”, pojasnio je hrvatski veleposlanik i dobio buran aplauz nazočnih.

U prepunoj dvorani bečke “Casablance”, Austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno “Anno`93” iz Beča prošli je vikend, zajedno s oko 850 Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja, pod geslom “Kako je dobro, vidjeti vas opet”, svečano proslavila 30. godišnjicu svog postojanja.

Kao posebnost udruge “Anno '93” istaknuta je Hrvatska dječja škola koja djeluje u sklopu ove udruge već više od 20 godina i radi po nastavnom programu Republike Hrvatske.

Kako su isticali čestitari i govornici svakako treba spomenuti i brojne sekcije ove Udruge, kao primjerice folklornu, pjevačku, tamburašku, multimedijsku i ostale, koje su djelovale u tijeku proteklih tri desetljeća, ili još uvijek djeluju. I to zaslugom mnogih ljudi! Među njima svakako treba istaknuti dugogodišnjeg, i još uvijek aktualnog, predsjednika udruge “Anno`93” Pericu Mijića i njegov tim.

A sve je počelo, kako je Mijić istakao, još prije 30 godina u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču.
Stoga je bilo razumljivo da je na svečanoj proslavi 30. rođendana udruge “Anno`93” posebnu čast i čestitke članovima udruge “Anno`93 iskazao voditelj Hrvatske katoličke misije Beč, inače kod bečkih i ostalih Hrvata omiljeni fra Josip Koren.

“Dijete po imenu Anno`93 začeto je u utrobi Hrvatske katoličke misije u Beču, i danas slavi 30 godina. Čestitam svim članovima ovaj jubilej i zahvaljujem Bogu da ste ostali vjerni Crkvi i hrvatskom narodu. Nastavite i nadalje njegovati tradiciju hrvatskog naroda”, rekao je fra Koren. Zahvalio je svima koji su u tijeku svečanosti, koja je imala humanitaran karakter, dali dobrovoljni prilog za Dječji dom u Varešu, skupivši tako 2.000 eura novčane pomoći.
Nakon svog obraćanja nazočnom skupu fra Koren je vodio zajedničku molitvu i potom blagoslovio jelo.

Proslavu je svojim dolaskom uveličao i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je uz čestitke članovima “Anna´93” izjavio: “Ovih 30 godina Anna`93” je nešto na što smo svi izuzetno ponosni. Posebno na Hrvatsku dječju školu koja je uvijek bila prepoznatljiva po svojoj važnosti i kvaliteti. Koja je izuzetno važna za očuvanje hrvatskog jezika i identiteta u Beču i Austriji”, naglasio je Glunčić

“Hrvatski narod, bio u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini ima zaseban identitet, koji se izražava preko jezika, ali i kroz ljubav prema folkloru, pjesmi i općenito kulturi. Zato vodimo žustre pregovore oko umjetno stvorenog jezičnog konstrukta B/K/S - bosanski /hrvatski/ srpski u Austriji i očekujemo razumijevanje Austrijanaca da stvore mogućnost da svatko može izabrati jedan od tih jezika kao samostalni jezik, jer je to pitanje identiteta onih koji se školuju”, pojasnio je hrvatski veleposlanik i dobio buran aplauz nazočnih.

U zabavnom dijelu programa nastupili su gosti iz Hrvatske, tamburaški sastav “Gazde” i dubrovački Duo Domižana, te brojni folkloraši koje je okupio “Anno '93”. Kroz program je znalački vodio poznati hrvatski novinar Branko Uvodić. 

U svakom slučaju bila je to veličanstvena proslava 30. rođendana ove Udruge. Obilježila ju je odlična atmosfera te vrhunska zabava. Plesni podijum stalno je bio prepun, a mnoštvo mladih u plesnom i pjevačkom zanosu bili su najbolja potvrda da je “Anno`93” sva tri desetljeća marljivo i uspješno radio na okupljanju mladih naraštaja iz Hrvatske i BiH oko ove Udruge.

Organizatori proslave pobrinuli su se i za bogatu tombolu. Cijelo slavlje, izuzetno dobro raspoloženih Hrvata trajalo je do sitnih jutarnjih sati.

“Prekrasno je vidjeti sve ove Hrvate koji su došli ovdje zajedno proslaviti 30. obljetnicu postojanja i djelovanja udruge Anno`93, koja ima svake hvale vrijedan program aktivnosti, posebno onih vezanih uz Hrvatsku dječju školu. Kombinacija učenja hrvatskog jezika i folklora pokazuju da su Hrvati važan dio europske kulture”, rekao je nakon svečanosti za Večernji list veleposlanik Glunčić.

“Presretan sam kada vidim ovdje brojnu okupljenju hrvatsku mladež, koja se svih ovih godina okuplja kako bi očuvala svoj materinski jezik, tradiciju i identitet. Hvala svima koji su nam svojim dolaskom odali priznanje za sve što smo stvarali proteklih 30. godina”, rekao je predsjednik udruge “Anno`93” Perica Mijić za Večernji list.

“Velika mi je čast da nas je došao pozdraviti hrvatski veleposlanik Glunčić, zatim naš fra Koren, te fra Ilija Mijatović, koji je bio jedan od utemeljitelja udruge Anno`93. I svi predsjednici tijekom 30. godina postojanja ove udruge su ovdje. Presretan sam! Hvala svakom pojedincu koji je pomogao organizaciju ove proslave i danas došao s nama proslaviti ovaj naš veliki jubilej”, istako je Mijić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije