Tužno sjećanje

Armenci diljem svijeta obilježili genocid nad svojim narodom

Armenija
Reuters
25.04.2011.
u 12:10

Prema procjenama Armenaca, u masovnim ubojstvima prije 96 godina poginulo je više od milijun ljudi. Turska tvrdi da nije riječ o genocidu

Armenci diljem svijeta obilježili su masovno stradanje svoga naroda prije  96 godina za vrijeme Otomanskog carstva, tražeći da Turska prizna da je tada počinjen genocid. Najviše ljudi, oko 10.000,  okupilo se u glavnom gradu Armenije Erevanu. 

Sudionici skupa su držaći svijeće  došli do  spomenika žrtvama masovnih ubojstava koje su  počinile  snage Otomanskog carstva 1915. tijekom  Prvog svjetskog rata. Armenci traže od Turske i međunarodne zajednice da taj događaj proglase genocidom.  

Armenci svake godine  24. travnja obilježavaju tužnu obljetnicu. Prema njihovim procjenama, u masovnim ubojstvima prije 96 godina  poginulo je  više od milijun ljudi. Turska je u više navrata naglasila da je tada ubijeno između 300 i 500 tisuća te da se  o genocidu ne može govoriti. 

Službena Turska je kritizirala i Baracka Obamu  jer je taj  događaj okvalificirao kao „veliku tragediju“.  Tursko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je riječ o „jednostranoj izjavi“ o kontroverznom  povijesnom događaju te da se u njoj „iskrivljuju povijesne činjenice". 

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
12:26 25.04.2011.

Eto to su SRBSKI predci isti ko Srbi.....

AG
Agramer198
14:20 25.04.2011.

\"Turska je u više navrata naglasila da je tada ubijeno između 300 i 500 tisuća te da se o genocidu ne može govoriti...\" Ha?? Do pola milijna ljudi mrtvih nije genocid?!?!?! Kaj je to onda? Mini koljaža? Standardna praksa?

PP
pp
22:28 25.04.2011.

Tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije